سرویس اجتماعی تبریز بیدار؛
از آن روزگار که گردشگری به عنوان صنعتی سرمایه ساز در جوامع در حال توسعه مطرح شد؛ عناوینی همچون خواهر خواندگی و برادر خواندگی هم در میان جوامع شکل گرفت. البته ویژگیهایی نیز میان جوامع میباید وجود داشته باشد تا این عناوین در موردشان به کار گرفته شود. از میان آنها میتوان به مشخصههای مشترک قومی؛ تباری؛ و در معنای عمومیتر فرهنگی اشاره کرد که ممکن است شهرهایی در برخی زمانهای تاریخی در مبادله اقتصادی فرهنگی با هم بوده و یا حتی مشاهیرش در ارتباط علمی با هم قرار داشتهاند و امروزه در جغرافیای سیاسی از هم دور افتادهاند.
حال شاید برای هرکسی این سئوال پیش آمده است که این داستان از کجا شروع شد؟ یا برقراری روابط خواهرخواندگی برای مثال بین تبریز و آلماتی به چه معناست؟اصلا کارکرد و مزیت خواهر خواندگی چیست؟ و آیا تبریز توانسته است از ویژگی های خواهرخواندگی استفاده کند یا نه؟که در ذیل سعی شده است به سئوالات ذکر شده پاسخ داده شود.
چرایی انعقاد قرارداد خواهرخواندگی
شهرهای تاریخی جهان برای حفظ و حراست از زمینههای تاریخی و فرهنگی مشترک، اقدام به ایجاد یک رابطه غیرمتمرکز از طریق انعقاد قراردادی موسوم به خواهرخواندگی میکنند و تلاش دارند با اعزام گروههای کارشناسی از تجربیات یکدیگر در زمینههای مختلف فرهنگی استفاده کنند و در زمینههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، عمرانی و… با یکدیگر همکاری کنند تا زمینه برای تعمیق روابط میان آنان فراهم شود.
ازجمله فعالیتهایی که شهرهای دوست و خواهرخوانده در آنها مشارکت دارند، میتوان به تبادل دانش و اطلاعات و تجارب، گسترش سرمایهگذاری و صنعت گردشگری در شهرها، اجرای پروژههای مشترک در امر توسعه شهری و ارتقای سطح زندگی و همکاری در زمینه افزایش تفاهم، انسجام و گسترش صلح جهانی، کمک به گسترش تواناییهای فنی و مدیریتی در کلانشهرها اشاره کرد.
خواهرخواندهها چطور همدیگر را پیدا میکنند
شهرها از طرق مختلفی یکدیگر را پیدا میکنند؛ گاهی شهردار دو شهر همدیگر را ملاقات کرده و با همدیگر آشنا میشوند و پس از آن مقدمات آشنایی و خواهرخواندگی شهرهای خود را فراهم میآوردند. در موارد دیگر گروه یا افرادی از اجتماع، معلمان، تجار یا اعضای انجمنهای قومی جریان امور را به دست میگیرند و کمیته خواهرخواندگی ایجاد میکنند، و سپس از رهبران منتخب خود میخواهند همکاری رسمی بین دو کشور صورت گیرد. بعضی شهرها بخاطر هم نام بودن، یا بخاطر این که جشن و فستیوال مشابهی دارند با یکدیگر خواهرخوانده میشوند و در یک کلام یک نگاه و یا انگیزه ای مشترک، دو شهر را به سمت و سوی خواهرخواندگی سوق خواهد داد.
تبریز و خواهر خوانده هایش
سعید حاجی زاده رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر در با اشاره به خواهرخواندگی تبریز با دوشهر هوشی مینه و آلماتی که طی چند مدت اخیر اتفاق افتاد به تبریز بیدار گفت: تبریز حدودا ۷خواهرخوانده و یک برادر خوانده داشت که با توجه به مصوبه اخیر شورا دو شهر دیگر به جمع خواهرخوانده های تبریز اضافه شدند.
وی در خصوص تفاوت خواهر خواندگی و برادرخواندگی نیز گفت: انعقاد قرارداد دوستی باشهرهای بالای یک میلیون جمعیت را خواهرخواندگی و زیر یک میلیون را برادرخواندگی می گویند.
حاجی زاده با بیان اینکه با ایجاد تفاهم نامه های خواهرخواندگی مناسبات شهری افزایش پیدا می کند، گفت: انعقاد قراردادهای این چنینی باعث افزایش موثر مبادلات و ارتباطات دوجانبه مخصوصا در حوزه گردشگری و توریسم می باشد که نتایج این مبادلات به بخش های اقتصادی نیز تسری پیدا می کند.
متاسفانه نگاهی که به شهرهای خواهر خوانده وجود دارد نگاه صرف تفریحی و مسافرت محور است
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر در خصوص چرایی غیر کاربردی بودن قراردادهای خواهرخواندگی نیز گفت: متاسفانه نگاهی که به شهرهای خواهر خوانده وجود دارد نگاه صرف تفریحی و مسافرت محور است که این امر ریشه در عدم وجود برنامه ریزی هدفمند و منظم برای استفاده از امتیازات این تفاهم نامه ها می باشد.
وی افزود: من و دیگر همکارانمان در کمیسیون فرهنگی شورای شهر در تلاشیم ساختار هدفمندی را تدوین کنیم که در آن چهارچوب نحوه همکاری با شهر های خواهر خوانده، و استفاده از پتانسیل های آنان در جهت گسترش فرهنگی شهرمان کاملا مشخص باشد تا دیگر شاهد فرصت سوزی نباشیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی در اتمام سخنانش تاکید کرد: با توجه به وجود جمع کثیری از هم وطنانمان و هم چنین وجود منافع بسیار اقتصادی و فرهنگی در قونیه و فرانکفورت، مقدمات لازم را برای انعقاد قرارداد خواهر خواندگی با این دوشهر نیز در حال انجام می باشد که امید داریم در آینده نزدیک در صحن شورای شهر مطرح گردد.
منابع: پایگاه خبری هنر
_تهران و خواهرخوانده هایش/فرارو