به گزارش تبریز بیدار ، به نقل از تسنیم، سخاوت خیرخواه شامگاه شنبه در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد با اشاره به اجرای پروژه علمی و مطالعاتی آسیبشناسی واگذاری واحدهای اصل ۴۴ به بخش خصوصی در آذربایجان شرقی اظهار کرد: ۳۰ شرکت دولتی از سال ۷۲ تاکنون واگذار شده که آخرین مورد آن شرکت ماشینسازی تبریز است.
وی با بیان اینکه مطالعات شرکتهای واگذار شده نشان میدهد که سود بنگاه پس از واگذاری کاهش یافته است افزود: در بررسی بنگاههای اقتصادی خارجی هم مشخص شد که شیوه خصوصیسازی آنها موفق بوده و سود و تولید با این اقدام افزایش یافته ولی در ایران به اهداف از پیش تعیین شده خود نرسیدیم.
دبیر کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید آذربایجانشرقی با اشاره به اینکه در کشور برای خصوصی سازی نیاز به بزرگ کردن بدنه اقتصاد بخش خصوصی و تعاون داریم گفت: در کشورهای موفق خصوصیسازی واگذاری از بنگاههای کوچک آغاز شده و پس از برطرف کردن نواقص به سراغ بنگاههای بزرگ رفتند ولی در ایران برعکس عمل شد.
وی نقاط قوت و ضعف خصوصیسازی شرکتهای دولتی در استان را یادآور شد و ابراز داشت: تحقیقات نشان داد که تولید، نیروی انسانی و فروش در واحدهای واگذار شده بیش از ۵۰ درصد کاهش داریم.
خیرخواه نرخ بالای سود تسهیلات و پایین بودن سطح تکنولوژی را یکی از نقاط ضعف شرکتهای واگذار شده عنوان کرد و گفت: بر اساس قوانین، شرکتها باید قبل از واگذاری تکنولوژی خود را ارتقا یابد ولی اینگونه اقدام نمیشود، ضمن اینکه واردات بیرویه و ضعف در صادرات از عوامل محیطی تهدیدهای خصوصیسازی در استان است.
وی با بیان اینکه عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و عدم امنیت سرمایهگذار از عوامل موثر در عدم موفقیت خصوصیسازی است تصریح کرد: باید ادامه خصوصیسازی به سبک فعلی متوقف و واگذارشدهها را برای بازبینی دوباره بررسی شود.
دبیر کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید آذربایجانشرقی با اشاره به اینکه ۶۰۰ واحد در نوبت واگذاری است که در آذربایجان شرقی هم ۵ واحد در نوبت است خاطرنشان کرد: تایید اهلیت خریدار، استعلام از مراکز درگیر که خصوصیسازی از تهران خودش تصمیمگیری میکند، اخذ تضمینهای قوی، شفافیت در خصوصیسازی و تامین امنیت اقتصادی از مهمترین ضروریات اصلاح روند فعلی خصوصیسازی است.
وی با اشاره به اینکه بلبرینگسازی و چینی بهداشتی ارس در بین ۳۰ شرکت واگذاری از طریق شرکتهای سرمایهگذاری بانکها واگذار شده و بقیه از طریق سازمان خصوصی سازی واگذار شده است اضافه کرد: بلبرینگسازی ۴۰ میلیارد زیان انباشته داشت در حالی که باید احیا شده، به سوددهی میرسید و معوقات پرداخت میشد ولی این گونه نشد و واگذار میشد.
خیرخواه گفت: کمپرسورسازی هم در گذشته به یک پیرزن ۶۰ ساله همدانی واگذار شده که بیش از ۴۰ جلسه فقط برای برطرف کردن مشکلات آن برگزار کردهایم که باید روند فعلی واگذاریها اصلاح شود.