تلگرام
کانال تبریزبیدار در تلگرام
دنبال کنید
سرویس : فرهنگی و اجتماعی , دوشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ ۱۱:۵۵:۱۷ شناسه خبر : ۱۰۷۰۹۷۵

فرصت های پیش روی توریسم غذایی تبریز؛

عطر غذای آذربایجانی، گردشگران را به تبریز 2018 می کشاند؟

تبریز و آذربایجان با دارا بودن اقلیم مناسب و مواد غذایی سالم و آشپزهایی هنرمند زبانزد خاص و عام بوده است . پتانسل های آذربایجان در توریسم غذایی می تواند به عنوان یکی از جاذبه های این دیار در تبریز 2018 معرفی شود.

به گزارش تبریز بیدار ،امروزه تورسیم غذایی به عنوان یکی از مهمترین بخش های توریست نقش ویژه ای در جذب گردشگر دارد و آذربایجان با پتانسیل بالایی که در این زمینه داراست به راحتی می تواند جایگاه ویژه ای برای خود بازکند. تبریز و آذربایجان با دارا بودن اقلیم مناسب و مواد غذایی سالم و آشپزهایی هنرمند زبانزد خاص و عام بوده است .  پتانسل های آذربایجان در توریسم غذایی می تواند به عنوان یکی از جاذبه های این دیار در تبریز 2018 معرفی شود. در این گزارش به مروری از برخی غذاها و ظرفیت های حوزه توریسم غذایی در تبریز و آذربایجان نام خواهیم برد.


خوش طعم و سالم هچون غذای آذربایجانی

خورشت هویج، دلمه‌ی کلم‌پیچ، سوغان سوی اهر، شوربای تره، شیرپلوی تبریز، قورماشورباسی، قویماق، کوفته تبریزی، کوکوی لوبیاسبز و لوبیاپلوی تبریز تنها بخشی از خوراک‌های طبخ شده توسط بانوان و آشپزهای هنرمند آذربایجانی است. البته در کنار غذاهای یاد شده نمی شود کباب بناب و ساج بالغی میانه را هم از یاد برد. جزیز و جگر بارساق، آش دوغو یر آلما و یومورتا هر چند در قیاس با غذاهای یاد شده در سطحی پایین تر قرار می گیرد اما  از دیگر جاذبه های غدایی در منطقه آذربایجان است که حتی پای سفرای خارجی و هنرمندان مطرح کشورمان را به مکان عرضه ی این غذاهای سنتی کشانده است.


کباب بناب

به جرات می توان گفت کباب بناب در کنار کوفته تبریزی مشهور ترین غذای آذربایجانی است که توانسته مرزها درنورد تا جایی که امروز در بسیاری از نقاط کشورمان و یا حتی خارج از مرزهای کشورمان این نوع شیوه پخت منحصر به فرد کباب کوبیده دیده شود. برای تهیه کباب بناب ابتدا پیازها را پوست بگیرید و بشورید و روی تخته آشپزخانه با چاقو هر کدام را نصف کنید و هر نصف پیاز را ابتدا عمودی برش دهید و سپس افقی.به این مدل برش زدن مدل نگینی میگویند.پس از اینکه هر چهار تا نصف پیاز را نگینی خرد کردید با استفاده از یک ساطور(اگر در دسترس دارید)یا یک چاقو تیز پیاز ها را ساطوری کنید البته دقت داشته باشید که نباید به حدی ساطوری شود که آب پیازها در بیاید به دلیل اینکه اگر قصد داشتیم بسیار ریز شود از رنده استفاده میکردیم .

پس از ساطوری کردن پیاز یک کیلو گوشت گوسفندی را دو بار با چرخ گوشت چرخ کنید و در کاسه ای بزرگ بریزید و کم کم پیاز را به گوشت اضافه کنید و نمک و فلفل سیاه را روی گوشت بپاشید دقت داشته باشید زیاد از حد نمک نریزید.

دستانتان را تمیز بشورید و گوشت و پیاز را ورز دهید تا خوب پیاز به خورد گوشت برود و با گوشت کاملا آمیخته شود وقتی که مواد با هم انسجام پیدا کردند و گوشتها از هم جدا نمیشد روی کاسه یک سلفن یا پلاستیک بکشید و به مدت 1تا2 ساعت اجازه دهید تا گوشت استراحت کنید(نیاز به اینکه در یخچال بگذارید نیست)

پس از گذشت استراحت گوشت سلفن رو از روی کاسه بردارید و سیخ ها را در جلو دستتان بگذارید و یک کاسه آب گرم را نیز کنار دستتان بگذارید و ابتدا دست راستتان را در آب گرم بزنید و اندازه یک کوفته از گوشت را بردارید و در دستتان به گوشت حالت بدید و سیخ را در دست چپ نگه دارید .


کوفته تبریزی

کوفته تبریزی یکی از غذاهای بومی‌و سنتی استان آذربایجان شرقی، شهرستان تبریز است که به دلیل طعم، عطر و خواص غذایی آن، نه تنها در این خطه از ایران، بلکه در سراسر کشور از طرفداران بسیاری برخوردار بوده و در سطح وسیعی تهیه و طبخ می‌شود. آشپزها و بانوان کدبانوی استان آذربایجان شرقی، با استفاده از موادی همچون گوشت چرخ‌کرده، برنج، لپه، تخم‌مرغ، پیاز، سبزی معطر (گشنیز، ترخون، جعفری، نعناع، شوید)، رب گوجه‌فرنگی، روغن، نمک، فلفل، زردچوبه و گردو این غذای لذیذ و فوق‌العاده را تهیه و طبخ می‌کنند. سرو کوفته‌ تبریزی همراه نان تازه‌ی سنگک، سبزی‌خوردن، ماست و برخی از چاشنی‌های بومی‌طعمی‌ماندگار را به ارمغان خواهد آورد.


ساج بالغی میانه

ماهی ساجی (ساج بالیغی)غذای سنتی شهر میانه در آذربایجان شرقی است .برای تهیه این غذا پس از تمیز کردن آن را روی صفحه فلزی پهن و کباب می‌کنند.

برای تهیه این غذا پس از سفره کردن شکمِ ماهی (اغلب ماهی قزل‌آلا)، به دو طرف آن با نسبت مشخصی آرد و نمک زده و آن را روی صفحه فلزی گردی به نام ساج پهن و کباب می‌کنند.

 عدم استفاده از هرگونه روغن و غیر مستقیم بودن حرارت در این روش پخت، آن را به یکی از سالم‌ترین روش‌های طبخ ماهی با حفظ حداکثری مواد مغذی بدل کرده است.


خورشت هویج

این غذا از پرطرفدارترین خورشت‌های طبخ شده در برنامه‌ی غذایی مردم این استان به شمار می‌آید که همراه برنج، ترشی، ماست، سبزی‌خوردن و چاشنی‌های مورد علاقه‌ی خانواده‌های تبریزی سرو می‌شود. آشپزها و خانم‌های باسلیقه‌ی این سرزمین زیبا و دوست‌داشتنی با استفاده از موادی همچون آلوی خورشتی، هویج، زعفران، آب لیموترش، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه، رب گوجه‌فرنگی، گوشت ماهیچه‌ی گوسفند (در صورت تمایل می‌توان ران مرغ را جایگزین کرد) و گوجه‌فرنگی این غذای لذیذ و پرطرفدار را تهیه و طبخ می‌کنند.


جزبز و جگر بارساق

از جمله غذاهای سنتی که در گوشه و کنار بازار تبریز و دیگر مناطق شهر طرفرداران خاص خود را دارد. انتشار تصاویر حضور سفرای آلمان و انگلیس به همراه همسرانشان در یک جزبز فروشی در بازار تبریز مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت از سوی دیگر حضور شخصیت های سیاسی در این سطح در استقبال از این جاذبه غذایی گردشگری تبریز، ظرفیت های پنهان و قابل عرضه در این عرصه را به اثبات رساند. جزبز  با استفاده از جگر سفید و روده گوسفند به صورت چرخ شده با محتویاتی چون گوجه، پیاز و فلفل پخت می شود. جگر بارساق هم که خوارکی مخلوط از جگر و روده گوسفند به همراه پیاز ، گوجه و فلفل است. 



سوغان سوی اهر

سوغان سوی استان آذربایجان شرقی، شهرستان اهر، غذایی است بومی‌و سنتی که بوسیله‌ی این ماده‌ی ارزشمند و مفید تهیه و طبخ می‌شود. بانوان هنرمند این خطه از سرزمینمان با ترکیب موادی مانند پیاز، روغن، رشته، تخم‌مرغ و آب به آماده‌سازی این خوراک محلی می‌پردازند. این غذا با نان سرو شده و به دلیل مواد مغذی موجود در آن، برای سلامت بدن بسیار مفید خواهد بود.


سوزی شورباسی (شوربای تره)

شوربای تره که در گویش زیبای مردم آذربایجان به سوزی شورباسی شهرت دارد، یکی از این غذاهای سنتی و بومی‌استان آذربایجان است که متاسفانه از گزند این اعتقادات در امان نمانده و تقریبا طبخ آن رو به فراموشی است.

قورماشورباسی

قورما شورباسی (نوعی آبگوشت)، یکی از این غذاهای بومی‌و سنتی استان آذربایجان شرقی است که به دلیل قورمه شدن گوشت مصرفی آن، به این نام شهرت یافته است. جالب است بدانید که امروزه بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه و سلامتی، برای درمان برخی از بیماری‌ها، پیروی از رژیم غذایی گذشتگان را که با همین روش‌های مبتکرانه و هوشمندانه به نگهداری مواد غذایی خود می‌پرداختند، توصیه و پیشنهاد می‌کنند. بانوان کدبانوی استان آذربایجان شرقی با ترکیب موادی همچون گوشت قورمه شده‌ی گوسفند، پیاز، دنبه و چربی گوسفند، تخم‌مرغ، سیب‌زمینی، فلفل قرمز، لپه، زعفران، نمک، رب گوجه‌فرنگی و ادویه‌ی بومی، به تهیه‌ی قورما شورباسی معروف دیار خود می‌پردازند. در بعضی موارد، آشپزهای این استان از نوعی سبزی محلی به نام کالش نیز در تهیه‌ی این غذای اصیل ایرانی استفاده می‌کنند.

کوکوی لوبیا سبز

تنوع جالب و دوست‌داشتنی از انواع کوکو در رژیم غذایی مناطق مختلف کشور، وجود دارد که هر کدام با توجه به مواد اولیه‌ی در دسترس و ذائقه‌ی غذایی مردم آن ناحیه، تهیه و مورد مصرف قرار می‌گیرند. کوکوی لوبیا سبز، یکی دیگر از غذاهای اصیل آذربایجان‌شرقی است که به دلیل طعم، عطر و خاصیت غذایی ارزشمند آن، در سطح وسیعی تهیه و میل می‌شود. آشپزها و بانوان هنرمند این سرزمین، با استفاده از موادی مانند لوبیا سبز، هویج، سیب‌زمینی، تخم‌مرغ، مغز گردو، زعفران، پیاز، شیر، زردچوبه، نمک و فلفل به طبخ و تدارک آن می‌پردازند. این غذای بومی‌معمولا در سراسر شهرهای دیگر کشور نیز با کمی‌تغییر در سبک تهیه و مواد اولیه، تهیه و مورد استفاده قرار می‌گیرد. در استان آن را به عنوان نوعی پیش‌غذا در کنار سوپ و سایر خوراکی‌های خوش‌‌طعم و وسوسه‌انگیز میل می‌کنند.


در کنار موارد ذکر شده نباید از نمونه های ساده غذایی مثل یرآلما و یومورتا، پخله و آش دوغ خصوصا در مجاورت پارک ائل گلی گذشت. همین چند وقت پیش بود که رشید پور مجری مشهور و پردرآمد تلویزیون با افتخار از میل نمودن یرآلما یومورتا در ائل گلی در هر سفرش به تبریز سخن گفت.