تبریزبیدار گزارش می دهد:
تاثیر سود نامتعارف بانکی بر بازار مسکن و گسترش حاشیه نشینی در تبریز
اجاره بها سبب شده است بخشی از جمعیت ۲۸ درصدی اجاره نشین نیز مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرهای بزرگ شوند بنابراین معتقد هستم رکود بازار مسکن به این زودی ها از بین نخواهد رفت.

سرویس اقتصادی تبریز بیدار
ساختوساز دیگر جذابیت گذشته را ندارد. حالا ساخت خانه در شهرهای کوچک زیان ده شده است و سود ساختوساز در شهرهای بزرگ به کمتر از سود بانکی رسیده است.
ساختوساز در شهرستانها زیان ده شده
این را جمشید برزگر، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی میگوید و توضیح میدهد که کاهش قدرت خرید مردم در شهرهای کوچک موجب شده است که ساختوساز در بسیاری از شهرستانها زیان ده باشد و مردم حاضر نباشند حتی به اندازه هزینه ساخت مسکن برای خرید خانه پول بدهند.
این موضوع در حالی رخ میدهد که بر اساس آمارهای رسمی سود ساختوساز در کلانشهرهایی همچون تبریز به کمتر از 15 درصد رسیده است. بانکها برای سپردههای کلان تا 20 درصد هم سود میدهند و همین مساله موجب شده است که بسیاری از سازندگان قید ساختوساز را بزنند و پول خود را در بانک سپردهگذاری کنند.
بر اساس ادعای برزگر بدلیل زیاندهشدن ساختوساز در شهرهای کوچک، انبوه سازان نیز علاقهای به ساختوساز در مناطق کمبرخوردار و روستاها ندارند و بیشتر سراغ کلانشهرها با جمعیت بالا همچون تهران و تبریز روند.
خانه 100 متری را 150میلیون تومان هم از ما نمیخرند. این در شرایطی است که ما برای ساخت این خانه متری 2 میلیون تومان هزینه کردهایم اما مشتریان حتی حاضر نیستند با ضرر خانه را از ما متری 1.5میلیون تومان بخرند. این را احمد میگوید که در شهر مراغه استان آذربایجان شرقی زندگی میکند.
او توضیح میدهد: «حدود 6 ماه است که خانهام را برای فروش گذاشتهام اما حتی یک مشتری حاضر به خرید آن نشده است. بعد از 6 ماه ناچار شدم که خانه را به قیمت 15میلیون تومان رهن کامل اجاره بدهم.»
در حالی در برخی از شهرها و روستاها مردم حاضر نیستند که برای خرید هر متر خانه 1.5میلیون تومان هزینه کنند که بر اساس آخرین آمار اعلامی متوسط هر متر مسکن در مناطق بالای شهر تبریز در سه ماهه اول سالجاری به متری حدود 11 میلیون رسیده و این رقم در مناطق کم برخوردار متری 2.5 میلیون بوده است.
محمد جوان 30 ساله تبریزی است که از حدود دو ماه پیش از این بنگاه به آن بنگاه در جستوجوی خرید سرپناهی برای خانواده سه نفره خود است.
او میگوید: «وقتی به بنگاهها مراجعه میکنید جز دو یا سه مورد معمولا چیزی برای عرضه به مشتری ندارند. یک خیابان را که بالا و پایین میکنی، جز یک یا دو مورد، خانهای که در حال ساخت باشد را نمیبینید.»
او ادامه میدهد: «به دلیل انتخابهای محدودی که داشتم، در نهایت مجبور شدم که به خرید یک خانه بدون آسانسور در طبقه سوم یک ساختمان تن بدهم.»
تفاوت بین قدرت خرید مردم و قیمت مسکن به این زودی پر نمی شود
محمد کلامی استاد دانشگاه و تحصیلکرده اقتصاد شهری درباره دورنمای بازار مسکن به تبریزبیدار می گوید: بر اساس برخی مطالعات قیمت مسکن از سال ۸۱ تا ۹۸ در ایران ۱۵ برابر و قیمت زمین ۱۶ برابر شده است در حالی که درآمد واقعی مردم در این سال ها همواره کاهش داشته است بنابراین بین قدرت خرید مردم و قیمت مسکن تفاوت زیادی ایجاد شده است که به این زودی ها پر نخواهد شد زیرا طرف تقاضای مسکن با وجود نیاز به مسکن قدرت خرید آن را ندارد.
او ادامه می دهد: از طرفی افزایش شدید اجاره بها سبب شده است بخشی از جمعیت ۲۸ درصدی اجاره نشین نیز مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرهای بزرگ شوند بنابراین معتقد هستم رکود بازار مسکن به این زودی ها از بین نخواهد رفت. هر چند که یکی از عوامل ایجاد این رکود سود نامتعارفی است که عرضه کنندگان آن در سال های گذشته به دست آورده اند.
از سوی دیگر رئیس هیات مدیره انجمن صنفی انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی متوسط ساخت هر مترمربع مسکن را دو میلیون تومان اعلام میکند.
ساختوساز دیگر جاذبه سابق را ندارد
برزگر با اشاره به اینکه بهای تمامشده ساخت خانه در شرایط عادی ربطی به زمین و موقعیت آن ندارد، ادامه میدهد: ساخت خانه در برخی از شهرهای کمبرخوردار و البته روستاها زیانده است و انبوهسازها و سازندهها معمولا علاقهای برای فعالیت در این مناطق ندارند.
به گفته او سود ساختوساز در شهرستان ها برای سازنده حتی 5 درصد هم نیست.
این موضوع در حالی رخ میدهد که ساختوساز در شهرهای بزرگ همچون تبریز هم دیگر جاذبه سابق را برای بساز و بفروشها ندارد.
با احتساب دو میلیون تومان هزینه برای ساخت هر مترمربع خانه، یک آپارتمان 5 طبقه 100 متری دست کم یکمیلیارد تومان برای سازنده آب میخورد. درواقع اگر این میزان پول را در بانک سرمایهگذاری کند، با احتساب سود 20 درصدی برخی از بانکها ماهانه چیزی حدود 20میلیون تومان و سالانه حدود 240میلیون تومان سود کسب میکند.
این در حالی است که سود ساخت خانه در شهرستانها چیزی حدود 100میلیون تومان است. برزگر با اشاره به این مطلب میگوید: چه دلیلی دارد که سازندهها چنین ریسکی را به جان بخرند.
وجود 5 درصد خانه های خالی از سکنه کشور در آذربایجان شرقی
بنا به گزارش وزارت راه و شهرسازی بورس خانههای خالی ایران در هفت استان است که 57 درصد خانههای خالی در آنها واقع شده و اتفاقا هفت کلانشهر کشور نیز در آنها قرار دارد. آخرین سرشماری حاکی از این است که حدود یکمیلیون و 495 واحد مسکونی خالی از سکنه در هفت استان تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، آذربایجان شرقی، البرز و خوزستان شناسایی شده است که هر یک از این استانها به تنهایی بیش از 5 درصد از کل خانههای خالی در کشور را در خود جای دادهاند.