سرویس اجتماعی تبریز بیدار / مساله ساماندهی گلزارهای شهدا در تبریز دغدغه چندین ساله فعالین فرهنگی و انقلابی است. سرنوشت تلخ طرح ساماندهی گلزار شهدای وادی رحمت که منجر به یکسان سازی بتنی شد سال ها نقطه درگیری فعالین فرهنگی و مدیران شهرداری و بنیاد شهید بود تا اینکه سال ۹۷ انتشار نظر رسمی رهبر معظم انقلاب مبنی بر حفظ گنجینه های فرهنگی قبور شهدا در طرح های ساماندهی، غلط بودن سیاست یکسان سازی را اثبات کرد اما گویا مدیران تبریزی همچنان بر روش قبلی خود اصرار دارند.
سیاست قبلی در سکوت کامل
دوسالی می شود که گفته می شود با هماهنگی میان اداره کل اوقاف، شهرداری تبریز و بنیاد شهید استان مقرر است گلزار شهدای ستارخان واقع در محله کم برخوردار منبع تبریز ساماندهی شود و در کنار قبور شهدا فضای سبز و محیط فرهنگی ایجاد شود اما پس از گذشت دو سال همان سیاست یکسان سازی وادی رحمت اینبار در سکوت کامل در این گلزار در حال اجرا شدن است.
شهرداری منطقه ۱۰ تبریز که مجری این طرح است که با هماهنگی بنیاد شهید آن را اجرا می کند.
علی رغم اینکه پیشتر ادعا شده طرح مطالعاتی انجام و ملاحظات فرهنگی و تاریخی لحاظ خواهد شد، آنچه در گذر به آنجا دیده می شود شکسته شدن سنگ قبور قدیمی و استفاده از سنگ های مشکی طرح یکسان سازی قبور شهدای وادی رحمت است و دیگر هیچ نشانی از سابقه فرهنگی و تاریخی قبور شهدا دیده نمی شود.
با دعوت پایگاه خبری تبریزبیدار بازدیدی با حضور غلامرضا احمدی و روح الله رشیدی دو عضو منتخب شورای ششم تبریز و تعدادی از خانواده های شهدا از این گلزار شهدا و طرح ساماندهی ترتیب داده شد.
آقای مدیرکل نیامد
با وجود دعوت از مدیرکل بنیاد شهید استان برای حضور در این بازدید میدانی، عباس پورحسن ترجیح داد طبق توافق خود با شهرداری عمل کرده و ماجرا را با گذر زمان مدیریت کند و از حضور در محل گلزار شهدا امتناع کرد.
روح الله رشیدی منتخب شورای ششم شهر تبریز در حاشیه این بازدید میدانی در گفتگو با تبریزبیدار با اشاره وضعیت موجود گلزار شهدای ستارخان تبریز اظهار داشت: بعد از واکنش رهبر معظم در سال ۱۹۳۷ انتظار میرفت که مسئولین بنیادشهید و متولیان ساماندهی از تعجیل در اصلاح یا تغییر وضع موجود گلزار شهدا پرهیز کنند؛ اما با وجود تذکرات رهبر انقلاب و نکات دلسوزانه کارشناسان و دلسوزان فرهنگی متاسفانه شاهدیم که شهرداری تبریز و بنیادشهید همچنان به سیاق گذشته اقدام به یکسان سازی مزار مطهر شهدای آرامستان ستارخان کرده است.
خسارات فرهنگی یک اقدام عجولانه
وی ادامه داد: این اقدام عجولانه متاسفانه باعث ایجاد هزینه های معنوی و فرهنگی و تاریخی و خسارات غیرقابل جبران شده است. همچنان که در اجرای یکسان سازی فاز اول وادی رحمت هم این خسارات وارد شد.
رشیدی بر لزوم توجه به اهمیت نگهداری از گلزارهای شهدا تاکید کرده و گفت: به نظر می رسد که بنیاد شهید و شهرداری هنوز متوجه اهمیت قضیه و اهمیت نگهداری از گلزار شهدا و جلوگیری از تخریب داشته های معنوی و فرهنگی و تاریخی این گلزار ها نشده است.
تخریب آثار فرهنگی شهدا
وی تصریح کرد: ما مخالف مرمت و نوسازی یا اصلاح معابر و تمیز کاری و نظافت و هرگونه امکانی که به بهبود وضعیت گلزارهای شهدا کمک کند، نیستیم بلکه مخالف تخریب و یکسان سازی گلزار های شهدا و حذف نشانه های اساسی مانند حجله ها، سنگ نوشته ها، پرچم و این قبیل نشانه ها هستیم. ما در شورای ششم مساله یکسان سازی گلزار شهدا را پیگیری خواهیم کرد.
غلامرضا احمدی نیز طی این بازدید میدانی، از آنچه بر مزار شهدا گذشت ابراز تاسف کرد.
ضرورت طرح تحقیق و تفحص از پروژه یکسان سازی
به نظر می رسد تحقیق و تفحص از طرح های ساماندهی مزار شهدا در دوره ششم شورای شهر ضروری است تا مشخص شود در طول این سال ها چه کسانی با چه طرح ها و هزینه هایی اقدام به یکسان سازی غیر فرهنگی و غیر تاریخی کرده اند.
بنیاد شهید ناظر غیر مسئول
گرچه شهرداری تبریز از آنجایی که در بخشی مسئولیت دارد و به لحاظ منابع کلان مالی همواره مجری و موثر در این طرح ها بوده است اما بنیاد شهید به عنوان نهادی که می باید نظارت داشته باشد تا طرح های ساماندهی به لحاظ مسائل فرهنگی و تاریخی انجام شوند به صورت غیر مسئولانه شانه از بار مسئولیت خالی کرده است، پس در کنار شهرداری به عنوان مجری، بنیاد شهید نیز به عنوان ناظر و متولی اصلی مورد سوال قرار گیرد.
انتهای پیام/