به گزارش تبریز بیدار به نقل از تسنیم، «یاسر عرب» مستندساز و کارگردان مستند «ماهیها در سکوت میمیرند» که درباره مشکلات استان سیستان و بلوچستان ساخته شد، در مطلبی که در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار گرفته، به اظهارات اخیر معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیطزیست درباره دریاچه هامون واکنش نشان داده است که در ذیل آن را میخوانید.
سرکار خانم معصومه ابتکار
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران
با سلام
گزارش شما در خصوص دریاچه هامون پر از آب و علت محرمانه خشک شدن آن و تلاشهای بیوقفه شما را در خصوص بازکردن نقاط مرزی برای انتقال آب خواندم و بر قدرت قوه خیال شما رشک بردم. الحق که زلف گرهزدن با کتاب و نویسندگی استعداد داستانسرایی شما را شکوفا کرده اما نکاتی را نیز به عنوان شرایط امروز داستان سرایی باید در نظر بگیرید که برایتان مرقوم خواهم کرد.
خانم ابتکار ابتدا باید درک کنید همانطور که دوران گفتاردرمانی تمام شده است، دوره دروغدرمانی نیز به نحو اولی به پایان رسیده است.
این مهم نیست که شما از تئوری باورپذیری دروغ بزرگ استفاده می کنید، آنچه مهم است اینکه این تئوری در جهان امروز که به مدد شبکههای خبری متعدد و فضای ارتباطی وسیع و ارتباطات مجازی از جهان مونولوگ به دیالوگ و گفتوگو تغییر مسیر داده است، دنیایی است که نمیتوان دروغی بسیار بزرگ در آن گفت به امید اینکه این دروغ آنقدر بزرگ باشد که همه آن را باور کنند.
در دنیای امروز وقتی شما چنین ادعای مضحکی را مطرح میکنید انسانها به راحتی میل کردن یک لیوان آب، منطقه مورد نظر را در سایتهای مختلف سرچ تصویری کرده و از روی تصاویر آنلاین صدق و کذب گزارش شما را فهم خواهند کرد.
خانم ابتکار نکته دیگری که باید به آن توجه کنید مسئله کوه قاف است. شاید دادن گزارش دروغ از منطقهای مانند پشت کوه قاف که هیچکس نمیداند دقیقا کجاست و ساکنان آن را نمیشناسد توجیه عقلانی داشته باشد اما قطعا در منطقهای که بین چهارصد تا ششصد هزار نفر درونش سکونت دارند نمیتوان چنین داستانسرایی کرد و بعد با خیالپردازی گمان کرد هیچ شخصی واقعیت را نخواهد فهمید!
خانم ابتکار اینهمه دروغ برای چه؟ شما سیلاب جاری شده از کشور افغانستان را به عنوان حقآبه ایران از هیرمند جا زدهاید. هشت میلیارد لیتر آب ( گنجایش دریاچه هامون ) را مگر میشود، جایی قایم کرد؟ شما که همواره سعی در نگه داشتن چهره اپوزسیون خود داشتهاید آیا گمان میکنید مخالفین نگاه شما اینقدر ذکاوت را ندارند که فهم کنند روند خشک شدنی که نزدیک بیست سال به طول انجامیده ظرف مدت یک سال و دو سال قابل برگشت به شرایط روز اول نیست؟
خانم ابتکار مگر مردم مظلوم استان سیستان و بلوچستان شما را شعبدهباز فرض کردهاند که بتوانید از درون کلاه شعبدهبازی به چشم برهمزدنی دریاچه هامون پر از آب برایشان خلق کنید؟ همه دغدغهها برای این بود که شما فقط تلاش خودتان را داشته باشید!. همین!
چه لزومی به گزارش دروغ است؟
خانم ابتکار کمی فکر کنید!. شما گزارش دروغی دادهاید که مستقیما با زندگی دهها هزار نفر تختکنشین و عشایر و روستائیانِ درون، و اطراف دریاچه هامون گره خورده است آنهم در شرایطی که الودگی طوفان ریزگرد بالاتر از سی برابر حد مجاز است. طوفانی که منشاء ریزگردهایش درون همان دریاچه خشکشده است. این مردم که بالاترین آمار بیماریهای ریوی و چشمی و پوستی در کل منطقه را دارند چگونه شوکزده خواهند شد؟ خوب این دروغ شما چه خواهد کرد با سرمایه اجتماعی ما؟. چه قضاوتی درون مردم ایجاد خواهد کرد؟ آیا شکاف ایجاد شده بین مردم و مسئولین بیشتر نخواهد شد؟
خانم ابتکار؛ گفتهاید که ماجرای خشک شدن دریاچه هامون محرمانه است؟ آیا شما دو مستند «ماهیها در سکوت میمیرند» و «ماهیها در سکوت نمیمیرند» که شرح درد مردم سیستان است را دیدهاید؟ سال تولید آنها را میدانید؟ تمام آنچه شما هم نمیدانید در این دو مستند که به همت گروه عکاسان و مستندسازان جهادی تولید شده است به سمع و نظر مردم و فعالان اجتماعی دلسوز رسیده است. به لطف خدا هیچ نکته محرمانهای نمانده است. پس خواهشا بهجای گزارش واقعی دادن از عملکرد خودتان، دست از این داستانسراییها بردارید و مردم را با تئوریهای پشت پرده سرگرم نکنید.
خانم ابتکار؛ در پایان باید موضوع مهمی را به شما یادآورشوم. شما مسئول محیط زیست کشور هستید نه نویسنده رمانهای علمی.