به گزارش تبریز بیدار ، جعفرصادق تبریزی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی اظهارکرد: رفتارهای تغذیهای مصرف نمک، روغن و شکر در بروز بیماریهای غیر واگیر نقش عمده ای ایفا میکنند و مصرف فست فودها از این نظر حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه عوامل پر خطر رفتاری و تغذیه ای را شناسایی کرده ایم، گفت: به دنبال آن کنترل نمک در نانواییها، تولیدی های پنیر و دوغ و … را در اولویت قرار دادیم.
تبریزی اظهار کرد: تنها استان در کشور هستیم که مقدار نمک موجود در خمیر نان زیر یک درصد است. نمک را در غذاهای خانگی و فست فودها نیز سنجش میکنیم.
وی در خصوص فلافل فروشیهای سطح شهر تبریز گفت: فلافل فروشیها در کشور ما یک مافیا است، به صورت شبکه ای عمل میکنند و هر سال به یک منطقه کشور می روند و تا جاییکه اطلاع دارم روزانه بالای ۲ میلیون تومان درآمد دارند.
وی با بیان اینکه فلافل فروشی در تبریز نیز صعود و افول داشت، گفت: روزی بود که ۱۷ فلافل فروشی را به دلیل استفاده از روغن سوخته و دیگر موارد غیر بهداشتی پلمپ میکردیم. در عرض یک ماه، مجبور شدیم بخشی از منابع مالی حوزه اختیاری خود را به خرید دستگاههای سنجش سلامت روغن اختصاص بدهیم.
وی با بیان اینکه در طول یک سال ۱۷۰ فلافل فروشی تعطیل شد، گفت: در طول سال تمام اغذیه فروشیها، مراکز پخش و طبخ غذاهای خانگی بارها مورد بازدید کارشناسان بهداشت محیط قرار می گیرند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: تمام غذاهای خانگی ساندویچی ها و اغذیه فروشی ها از جهت سلامت روغن چک می شوند، روغن سوخته و روغن ترانس سرطانزا هستند و ما اینها را کنترل می کنیم.
وی ادامه داد: به مردم این اطمینان را میدهم همکاران ما، در سراسر استان، هر سه ماه یکیار به این مراکز مراجعه و موراد بهداشتی را مورد سنجش قرار میدهند، قبلا این امکان را نداشتیم. چون ۳۰درصد نیروی انسانی داشتیم.با خرید خدمت از بخش خصوصی الان ۷۰ درصد نیروی انسانی ما تامین شده و در حال حاضر در کمتر از ۳ ماه از این مراکز بازدید میکنیم.
وی اضافه کرد: جاهاییکه حساس است ما بازرس کشیک نیز داریم، مراکزی که در روزهای تعطیل و یا در شب فعالیت میکنند نیز مورد بازرسی کارشناسان بهداشت معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز قرار می گیرند.
وی همچنین گفت: خدمات بهداشت محیط به صورت شبانه روزی است، مردم باید احساس امنیت کنند و علاوه بر این اطلاعاتی که در خصوص غیربهداشتی عمل کردن یک واحد اغذیه فروشی کسب میکنند را بلافاصله با ما در میان گذاشته و با سامانه ۱۴۹۰ متخلفین را به ما معرفی کنند، در قبال سلامت مردم گذشتی وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: حتی بعد از بررسی نیز بر نظارت کارشناسان خود نیز نظارت میکنیم، ادعا می کنیم معاونت بهداشتی جز پاک دست ترین ارگان ها است.
تبریزی متذکر شد: در قبال سلامت مردم مسئولیم و در صورتی که خطایی از همکاران ما سر زند با قاطعیت با او برخورد میکنیم. مواردی بوده که برخی همکاران خلع ید شدند.
وی اضافه کرد: همکاران بهداشت محیط در معرض انواع تهمت و یک سری تهدیدها هستند، همکار بهداشتی داشته ایم که به خاطر انجام حسن وظیفه در برخورد با یک اغذیه فروشی دائما تهدید میشد، همکاری بوده در محل بازرسی به او حمله کردند و برخورد نامناسبی با او داشته اند.معمولا همکاران ما به صورت تیمی به مراکز سرک میکشند.
تبریزی ادامه داد: حدود ۵۰ درصد مرگ و میرهای استان از بیماریهای قلبی و عروقی ناشی میشود، این برای جامعه فاجعه است. در سال ۹۳ به این نتیجه رسیدیم که نمیتوانیم کل عوامل خطر را کنترل کنیم، پس در نتیجه با اولویتبندی باربیماری ها را در استان سنجش کردیم.
وی افزود: پژوهشها نشان می داد که کدام عوامل خطر، چقدر منجر به مرگ می شود. به عنوان مثال در سال، ۶۰ هزار نفر بر اثر سیگار و ۱۸ هزار نفر بر اثر تصادفات جان خود را از دست میدهند، این آمار معنا دارد.
وی با بیان اینکه بر اساس تحقیقات نمک یکی از علل اصلی سرطانهای دستگاه گوارش است، افزود: در استان ما مردم ۳ برابر استاندارد توصیه شده جهانی نمک مصرف می کنند، در این شرایط سرطان گوارش هم نفوذ بیشتری دارد.
وی با اشاره به شناسایی ۱۰ عوامل خطر که به بیماریها منجر میشود، گفت: پنج عامل خطر، رفتاری و پنج عامل خطر، بیولوژیکی است، رفتارهای تغذیهای نادرست با مصرف روغن، نمک و شکر و عدم تحرک کافی بدنی ایجاد میشود، ۳۶ درصد از جمعیت تحرک بدنی کافی دارند.
وی اضافه کرد: در استان ما مصرف سیگار قلیان و دخانیات نگران کننده است، این امر یکی از دلایل مرگ و میر بوده و رفتارهای پر خطر جنسی و حوادث نیز از دیگر عوامل خطر رفتاری هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز همچنین افزود: در پنج دسته عوامل خطر بیولوژیک فشارخون بالا، کلسترول بالا، قند خون بالا و استرس قرار گرفته اند.
وی اضافه کرد: بهداشت محیط برای کاهش آسیب های ناشی از بیماری ها آستین بالا زده و عوامل پر خطر رفتاری را در جامعه معرفی کند .
وی خاطرنشان کرد: بار بیماریهای قلبی عروقی، سرطانها، بیماریهای روانی (اضطراب و افسردگی) و بیماریهای تنفسی و دیابت در استان بالا است.
تبریزی یادآور شد: از این ۱۵ عامل، ۱۰ عامل به عنوان خطر و پنج عامل نیز به عنوان بیماری افراد را تهدید می کند و برای جلوگیری از مرگ های زودرس ناشی از این عوامل شناسایی و درمان آنها از اولویت های مهم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی در سطح استان آذربایجان شرقی است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر این سه برنامه را اولویت کل استان قرار داده و در مراکز بهداشت و خانههای سلامت این سه عوامل را بررسی میکنیم، زمانیکه وزیر محترم بهداشت مرکز سلامت گوگان را افتتاح میکرد از یکی از مراقبین سلامت آن مرکز اطلاعاتی در خصوص آمار معتادین مراجعه کننده به آن مرکز خواستند، آن مراقب سلامت بلافاصله اطلاعات را در اختیار ایشان قرار داد، این نشان میدهد تا چه حد مراقبین سلامت این چند عامل بروز بیماریها را در افراد بررسی میکنند.
وی گفت: در استان در عرض سالجاری و سال بعد، در حدود ۸۰ درصد جمعیت در خصوص این سه عوامل خطر رفتاری و عوامل خطر بیولوزیک و بیماریها، آمار و اطلاعات جامع را در اختیار خواهیم داشت.
وی با تاکید بر اینکه این سه عامل ، ۷۵ درصد مرگ ها را در استان ما باعث میشوند، گفت: در کلیه مراکز بهداشتی و شهری و روستایی و خانه های سلامت این ۳ عامل بررسی میشوند.
وی ادامه داد: در طرح نظام تحول سلامت، مراقب سلامت پیگیر وضعیت سلامت انسان ها است و این همان الگوی خانه بهداشت روستایی است که در شهرها تحت عنوان پایگاه سلامت ایجاد شده است و بهورز نیز در ایستگاه سلامت مراقب سلامت بوده که یک فرد تحصیلکرده اکادمیک میباشد و همان خدمات خانه های بهداشت روستاها در شهر به مردم انجام می شود.
تبریزی با اشاره به اقدامات انجام شده در حاشیه شهر تبریز و دیگر شهرستانهای استان گفت: زمانیکه کار خود را در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز آغاز کردم، شهرستان اهر، جز سه شهرستان آخر در شاخص های ما یود، الان آنجا در وضعیت مطلوبی قرار گرفته، شهرستانهای دیگر هم پیشرفت خوبی داشته اند، به عنوان مثال در مرکز بهداشت ایلخچی ۴ متخصص وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: طی ۱۱الی ۱۲ سال گذشته به تجهیزات، فضای فیزیکی و نیروی انسانی مراکز بهداشتی ما دست زده نشده بود، آنهایی که غرض ورزانه نقد میکنند بیایند و ببینند که در طول این دو سه سال اخیر چه اتفاقاتی افتاده است.
