به گزارش تبریز بیدار ، سفری میکنیم به پایتخت پنیر ایران روستای لیقوان، روستایی در ۳۶ کیلومتری جنوبشرقی تبریز در کنار مهرانرود و کوههای سر به فلک کشیده سهند، عروس کوههای ایران که از آن بهعنوان پایتخت پنیر ایران یاد میشود؛ چرا که به برندی مشهور در تولید پنیر تبدیل شده است، تا جاییکه پنیر آن بهصورت چمدانی به کشورهایی از جمله آمریکا، کانادا و ژاپن، آلمان و روسیه صادر میشود.
پنیر لیقوان، مشهورترین پنیر سنتی آذربایجان است که در سراسر جهان به عنوان پنیر سفید آذربایجانی شناخته میشود؛ این پنیر شبهنرم بین سه تا دوازده ماه در آبنمک نگه داشته میشود تا برسد.
تخمین زده میشود بیش از ۲۰۰ تولید کنندهٔ پنیر و ۶۵ هزار راس گوسفند که اغلب از نوع «قیزیل» هستند، در این روستا و روستاهای مجاور وجود داشته باشند.
هوای پاک و گونههای گیاهی بی همتای منطقه همراه با نحوه بهداشتی شیردوشی استفاده شده در این روستا و تحویل شیر تازه به تولیدکنندگان پنیر، منجر به تولید شیر و پنیر باکیفیتی موسوم به «پنیر لیقوان» میشود؛ این نوع پنیر طعمی ترد و شور دارد و دارای سوراخهای بخصوصی است و از شیر تازه گوسفند تهیه میشود.
لیقوان سالهاست به نام تجاری مشهور در تولید پنیر تبدیل شده تا جایی که به صورت چمدانی به کشورهای آمریکا، کانادا، مالزی، ژاپن، آلمان و روسیه صادر میشود، کارگاهداران لیقوانی می گویند وجود گل و گیاههای منحصربفرد در این منطقه و آب و هوای کوهستانی و البته خنکی هوا تأثیر مطلوبی بر شیردهی و کیفیت شیر گوسفندان دارد و به همین خاطر پنیر لیقوان نسبت به پنیر مناطق دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است.
«پنیر لیقوان»، حاصل شیر تولیدی از مراتع خوش آب و هوای دامنههای سهند از گونههای گیاهی غنی و انحصاری است، گرچه در برخی از مناطق جهان پنیرهای مختلفی به شهرت رسیده و موجب رونق اقتصادی منطقه خود شدهاند، اما شاید بتوان پنیر لیقوان را یکی از بهترین پنیرهای ایران و جهان دانست که از شیر گوسفند نژاد قیزیل به دست آمده و به یک نام تجاری معتبر تبدیل شده است.
برخی ها به صورت کارگاهی و برخی ها به صورت کاملا صنعتی به تولید پنیر در این روستا و حاشیه های آن مشغول تولید پنیر لیقوان هستند.
در نزدیکی روستا کارخانه ای کاملا صنعتی هست که حدود ۶۰سال سابقه کار دارد یکی از معتبرترین تولید کنندگان استان در دامنه سهند که درمسیر سفرمان به این کارخانه سری زدیم.
اول از همه آزمایشگاهشان را نشان دادند آزمایشگاه شیمیایی میکروبی و مرحله کشت.
که گفته می شود در تولید پنیر در این کارخانه از لحظه ورود شیر تا خروج محصول نهایی در تمامی مراحل از تولیدات نمونه بردای شده مورد آزمایش قرار می گیرد.
آقای حصاری کارشناس تغذیه دانشگاه تبریز در محل حضور داشت که می گوید: از لحاظ علمی تمام تولیدات این مجموعه کاملا بهداشتی است.
ناصری اعظم مدیر عامل کارخانه می گوید: حدودا روزانه ۲۵ تن شیرمرغوب از منطقه لیقوان دریافت می کنیم و بعد از پاستوریزه کردن شیر هر روز حدود ۳۰۰ حلب پنیر تولید می شود.
او می گوید: پنیری که اینجا تولید می شود با بروز ترین دستگاه ها و تکنولوژی های اروپایی تولید و روانه بازار می شود و قبل و بعد هر تولید روزانه کلیه خطوط با با محلول های ضدعفونی استریل می شود و سیستم های ما کاملا اتوماتیک می باشد.
برنو مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان می گوید: در آذربایجان شرقی ۴۵ واحدصنعتی فراوری پنیر های سنتی که تحت نام لیقوان هستد فعالیت می کنند و همه این ها استانداردهای لازم دنیا را دارد و در استان ما ۱۰۰۰ نفر به طور مستقیم از این صنعت ارتزاق می کنند.
گفتنی است از پنیر خوشمزه لیقوان سالانه ۴ هزار تن در دامنه های آذربایجان شرقی تولید می شود برکتی نام آشنا که برکت سفره های ایرانی هست.
تهیه و تنظیم: صفورا موسویلرخسروشاهی
