به گزارش تبریز بیدار به نقل از شهر آرا، البته بیشتر مواقع برایشان فرقی نمیکند که با چه کسی قرار دارند. بههرحال به نظر میرسد زمان برای آنها کوتاهتر است. کسانی که همیشه دیر میکنند، موجب خستهشدن و گیجشدن افرادی میشوند که منتظر آنها هستند. به گفته روانشناسان این افراد نمیتوانند تخمین بزنند که انجام هر کاری چقدر زمان میبرد. علم روانشناسی دلایل این تاخیرها را اینگونه اعلام میکند:
تاخیر به تعریف افراد از «وقتشناسی» بستگی دارد. ممکن است شما فکر کنید ۵دقیقه تاخیر پذیرفتنی است، اما مدیر شما چنین اعتقادی ندارد.
تاخیر همچنین به شرایط زندگی و عادتهای رفتاری شما بستگی دارد: افرادی که در چند جای مختلف مشغول به کار هستند، معمولا دیرتر از بقیه سر کار میرسند. چنین افرادی به علت مشغله کاری بالا معمولا به خوبی قادر به مدیریت وقت خود نیستند.
این مفهوم کمتر شناخته شده که آن را «مغالطه برنامهریزی» مینامند، سبب میشود افراد زمان انجام کاری را کمتر از حد واقعی تخمین بزنند. به گفته محققان، مغالطه برنامهریزی یک الگوی رفتاری است که تغییر آن بسیار دشوار است. محققان از زوایای متفاوت به بررسی این مسئله پرداختهاند که چرا این اتفاق میافتد. دلایل این وضعیت میتواند از برنامهریزی ضعیف تا یک مشکل جدی پزشکی باشد.
کارمندان با فرزند کوچکتر، دیرتر میرسند
لارنس تیوایت، استاد روانشناسی کالج بیلویت در ویسکانسین میگوید: از لحاظ تاخیر در رسیدن به محل کار، روانشناسان سازمانی پی بردهاند که تأخیر کارمندان را میتوان براساس سن کودکشان پیشبینی کرد. هرچه فرزند کوچکتر باشد، احتمال دیررسیدن کارمند بیشتر است. همچنین به گفته او، تأخیر کارمندان با میزان رضایت شغلی آنها و نبود تعهد سازمانی نیز در ارتباط است.
افسردگی دارید یا وسواس؟
تحقیقی نشان داد افراد با شخصیت نوعA که شتابزده و موفقیتمحور و گاهی پرخاشگر هستند، وقتشناسترند. افراد با شخصیت نوعB که خونسردتر هستند، بیشتر دیرتر میرسند.همچنین متخصصان میگویند نمونههای شدیدتر تأخیر ممکن است نشانهای از مشکلات سلامتی مانند اختلال بیشفعالی، کمتوجهی (ADHD)، افسردگی، اختلال وسواسی یا اختلالات خفیف شناختی باشد. این افراد بیشتر نیاز به رواندرمانی برای حل مشکلات مدیریت زمان دارند.راهکاری که دکتر لیزا برنستاین مددکار اجتماعی بالینی مقیم راکویل مریلند برای کمک به بیمارانADHD به کار میگیرد، تقسیمبندی تقویم هفتگی به بخشهای ۳۰دقیقهای است. راهکار دیگر سیستم پاداشدهی است. مثلا اینکه تا هنگامی که مقدار معینی از کار پایان نیابد، خبری از کارهای مورد علاقه نیست.
رعایت این توصیهها به شما کمک میکند تا سر موقع به قرارهایتان برسید:
به دنبال جاهایی بگردید که زمان را تلف میکنید. اولین قدم این است که به دنبال سارقان زمان بگردید. ببینید کجا وقتتان بهصورت نادرست هدر میرود و شما نمیتوانید از آن زمانها استفاده مناسبی در راستای بهرهوری ببرید.
خیلی وبگردی میکنید؟ همیشه تلفن دست شماست؟ مدام به پیامکزدن مشغولید؟ برای وقتگذارنی کارتون هم نگاه میکنید؟
بیش از ظرفیت خود کار نکنید. قبول کنید که نمیتوانید در یک زمان، دو جا باشید.
خانواده را آماده کنید. اگر قرار است که بچهها را فردا صبح به مدرسه ببرید، از اینکه تمام لوازم و وسایلشان را شب پیش، آماده کردهاند، مطمئن شوید. سر وقت آنها را از خواب بیدار کنید تا زمان کافی برای خوردن صبحانه و پوشیدن لباس داشته باشند.
اگر صبح جلسهای دارید، از شب قبل لباسهایی که میخواهید بپوشید را آماده کنید و از زنگ ساعتی استفاده کنید که گزینه تعویق ندارد.
روی تلفن همراه خود دو زمان هشدار را تنظیم کنید. یکی وقتی باید شروع به آماده شدن کنید و یکی وقتی باید از خانه بیرون بزنید.
سعی کنید زود برسید و به خاطر این زود رسیدن، به خودتان پاداش بدهید.
وظایف را به ترتیب اهمیت به پایان برسانید. هنگامی که وظایف زیادی بر عهده دارید، به سختی میتوانید توجه خود را بر وظایف مهم متمرکز کنید. اگر امروز باید خانه خود را تمیز کنید، یک پروژه معوقه را انجام دهید، با دوستانتان بیرون بروید و…، تمام این موارد را به ترتیب اولویت تنظیم کرده و کارهایی که میتوانید فردا انجام دهید را از لیست خارج کنید.
ببینید دیر رسیدن چه هزینههایی برای شما در پی خواهد داشت و عواقبی را که قبلا متحمل شدهاید، به یاد بیاورید.
از حواسپرتیهای غیرضروری، جلوگیری کنید. اگر تلفن یا زنگ منزل درحالیکه دارید، محل را ترک می کنید به صدا درآمد، اجازه دهید که دیگران به آن پاسخ دهند. باور کنید اگر تلفن را بردارید دیرخواهیدرسید.
خودتان را به تصور درآورید که به موقع کارتان را انجام دادهاید؛ این کار موجب افزایش تمرکز و دقت شما میشود.
به اندازه کافی بخوابید تا فکرتان خوب کار کند.
مسیرهای رسیدن به مقصد را در نظر بگیرید. اگر باید به مکانی بروید که به آن آشنایی ندارید، زمان بیشتری را درنظر بگیرید. اگر برایتان مقدور نیست، به شخصی در محل مدنظر زنگ بزنید و مسیرهای
خاص را از او سؤال کنید و یادداشت کنید. بههمین سادگی از قبل با مسیرتان، آشنا میشوید.
مدام به ساعت نگاه کنید. همیشه ساعت مچی همراه داشته باشید یا در منزل ساعت دقیقی را جلوی چشم بگذارید.