نگاهی به نمایندگان اولین دوره مجلس خبرگان رهبری آذربایجان شرقی

در شرایط سخت اوایل انقلاب رهبر کبیر انقلاب پس ازبرگزارى انتخابات مجلس خبرگان فرمود: انقلاب تثبیت‏ شد، مى‏ توانم راحت‏ بمیرم و ازآینده مطمئن باشم.‏

سرویس سیاسی تبریز بیدار؛

اولین دوره از مجلس خبرگان رهبرى، بیست و سوم تیر ماه ۱۳۶۲،رسما فعالیت‏ خود را آغاز کرد، مجلس خبرگان رهبرى یکى از نهادهاى اساسى و حساس نظام جمهورى اسلامى ایران است که بر مبناى قانون‏ اساسى مسئولیتهاى خطیرى بر عهده دارد .اولین دوره از مجلس خبرگان رهبرى در حالى شکل مى‏گیرد که انقلاب اسلامى، بحران‏هاو چالش‏هاى عمیقى را پشت‏ سر گذاشته اما هنوز درگیر یک جنگ ناخواسته و توطئه‏ هاى رنگارنگ از سوى استکبار جهانى است . در این شرایط تشکیل مجلس خبرگان با جایگاه بلندى که در تداوم انقلاب دارد، با پشتوانه بیش از هیجده میلیون راى یکى ازموفقیت‏ هاى نظام جمهورى اسلامى محسوب مى‏شود بطورى که رهبر کبیر انقلاب پس ازبرگزارى انتخابات مجلس خبرگان فرمود: انقلاب تثبیت‏ شد، مى ‏توانم راحت‏ بمیرم و ازآینده مطمئن باشم.‏

این دوره از مجلس خبرگان با شرکت ۶۹ تن از نمایندگان خبره مردم سراسر کشور گشایش یافت. از استان آذربایجان شرقی که در آن زمان شامل استان اردبیل کنونی نیز می شد ۶ نماینده به این مجلس انتخاب شد. در ادامه نگاهی داریم به زندگی نمایندگان استان در اولین دور مجلس خبرگان رهبری.

آیت الله مسلم ملکوتی
اولین نماینده آذربایجان شرقی در دور اول مجلس خبرگان در هفتم شهریور سال۱۳۰۲ به دنیا آمد. در هفده سالگی برای ادامه تحصیل به تبریز مهاجرت کرد و در مدرسه طالبیه مشغول تحصیل شد. اساتید او در این زمان سیدمهدی انگجی، میرزا فتاح شهیدی(نماینده آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی)، حاج میرزا محمود دوزدوزانی و سیدمحمدبادکوبه‌ای و جمعی دیگر بودند. در سال۱۳۲۱ پس از به پایان رساندن دوره سطح در حوزه علمیه تبریز، برای ادامه تحصیل به شهر قم مهاجرت کرد. وی از شاگردان برجسته امام خمینی بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آیت‌الله ملکوتی با حکم کتبی امام خمینی برای حل اختلافات شهرستان زنجان مأموریت یافت. یک بار نیزبه همین منظور به استان آذربایجان شرقی و تبریز اعزام شد و این مأموریت را انجام داد وی پس از آن به عنوان نماینده ولی فقیه در آذربایجان و امام جمعه شهر تبریز برگزیده شد و در آن زمان در اولین دور انتخابات مجلس خبرگان به نمایندگی از مردم آذربایجان شرقی به سمت نمایندگی انتخاب شد. وی قریب یک دهه سمت نمایندگی ولی فقیه در استان را برعهده داشت و در سال ۱۳۷۴ به قم و حوزه علمیه بازگشت و در نهایت در دوم اردیبهشت ماه ۱۳۷۴ دار فانی را وداع گفت.

آیت الله محسن مجتهد شبستری
آیت الله مجتهد شبستری فرزند “میرزا کاظم”، در سال ۱۳۱۶ در”شبستر” واقع در آذربایجان شرقی متولد شد. پدر وی که امامت جمعه تبریز را بر عهده داشت به همراه جدش “ملاعلی اشرف” در شمار فقها و علمای آذربایجان به شمار می آمدند. آیت الله شبستری پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی برای تحصیل علوم حوزوی عازم حوزه علمیه قم شد و در زمره شاگردان امام قرار گرفت.

وی از جمله مبارزان علیه رژیم شاهنشاهی بود که چندین بار نیز ساواک وی را بازداشت کرد. پس از انقلاب نیر در سمت هایی از قبیل نماینده مجلس خبرگان رهبری در ادوار اول، دوم، سوم و چهارم از آذربایجان شرقی و ۴ دوره نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادوار اول، دوم، چهارم و پنجم به خدمت در نظام اسلامی پرداخت. آیت الله شبستری از سال ۱۳۷۴ نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه تبریز می باشد.

آیت الله میرزا محمدعلی انگجی
متولد۱۲۷۶ در تبریز و یکی از کهنسال ترین نمایندگان که به مجلس راه یافت. وی دروس علمیه را نزد پدرش گذرانید و با تاسیس حوزه علمیه قم بدست آیت الله حائری یزدی به آنجا رفت. آیت الله انگجی در دوره هفدهم مجلس شورای ملی نمایندگی مردم تبریز را بر عهده داشت که پس از کوتای ۲۸ مرداد عده ای از نمایندگان از جمله وی دستگیر شدند که با وساطت آیت الله بهبهانی آزاد شدند. وی از مبارزان دوره شاه بود و در قیام ۲۹ بهمن در کنار سایر علما فعالیت داشت. ایشان در ۱۵ خرداد ۱۳۶۲ درمصلای امام خمینی در سن ۸۶ سالگی وفات کرد و در جوار حرم حضرت معصومه دفن شد. جالب است گفته می شود آیت الله انگجی به زبان فرانسه نیز تسط داشت.

آیت الله خلیل زاده

آیت الله خلیل‌زاده‌ معروف‌ به‌ مروج‌ در ۲۷ شهریور سال‌ ۱۳۰۹ در یک‌خانواده‌ی‌ مذهبی‌ و متمکن‌ در یکی‌ از محلات‌ قدیمی‌ اردبیل‌ به‌ دنیا آمد. درسال‌ ۱۳۲۶ ش‌ به‌ حوزه‌ی‌ علمیه‌ی‌ قم‌ عزیمت‌ کرد و در درس‌ بزرگانی‌چون‌: آیت‌الله سلطانی‌، شیخ‌ احمد کافی‌، عبدالجواد اصفهانی‌ و میرزا محمد مجاهدی‌تبریزی‌ حاضر گردید پس از آن به مشهد رفت و پس‌ از اقامت‌ دو ساله‌ در مشهد مقدس‌ وی‌ به‌ قم‌ بازگشت‌ و در اقامت‌ دوم‌ در قم‌ از محضر بزرگانی‌ چون‌ آیت‌اللهالعظمی‌ بروجردی‌، امام‌ خمینی‌ و علامه‌‌ طباطبایی‌ استفاده‌ نمود. با آغاز نهضت‌ اسلامی‌ به‌ رهبری‌ امام‌ خمینی‌ وارد مبارزات‌ اسلامی‌ گردید و با ارسال‌ تلگراف‌هایی‌به‌ مراجع‌ تقلید از جریان‌ نهضت‌ اسلامی‌ حمایت‌ نمود.

آیت‌الله مروج‌ در سال‌ ۱۳۵۸ از سوی‌ امام‌ خمینی‌ به‌ عنوان‌ امام‌جمعه‌ و نماینده‌ی‌ ولی‌ فقیه‌ در اردبیل‌ تعیین‌ گردید. بیش ازبیست سال پس از انقلاب علاوه بر امامت جمعه، نمایندگی مردم آذربایجان شرقی واردبیل را در مجلس خبرگان رهبری بر عهده داشت ونهایتاً در ۲۷ فروردین‌ ۱۳۸۰ درگذشت‌ و در قبرستان‌ عمومی‌ شهر مدفون‌گردید.

آیت الله عبدالحسین غروی تبریزی
وی درسال ۱۳۲۸ ه.ق. در جوار بارگاه حضرت امیر المومنین متولد شد. در ۶ سالگی وارد مدرسه علوی شد و سپس در ۲۱ سالگی پس از سالها طلبگی،بنا به دستور پدر فاضلش راهی تبریز شد. بعد از سه سال وارد شهر مقدس قم گشت. آیتا… غروی در سن ۳۴ سالگی با درجه عالیه اجتهاد جهت وعظ و تبلیغ و تعلیم و ارشادمردم به شهر تبریز بازگشت.

 آیت ا… غروی در فعالیت ها ومبارزات سیاسی پیشرو بود همچنین در رد سخنان کسروی کتابی چاپ نمود. وی نماینده مجلس خبرگان و امام جمعه موقت شهر تبریز بود. وی از رهبر معظم انقلاب به عنوان پاسدار دین و فقاهت یاد مینمود و بعد از ارتحال آیت ا… العظمی اراکی، ازجمله علمایی بود که در مرجعیت آیت الله خامنه ای تاکید کرد. وی در ۲۰ آذر ۱۳۷۴ وفات یافت و در قبرستان وادی السلامبه خاک سپرده شد.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *