ایزدی در نشست «آغاز زنگ حساب»:

برای تعهدات آمریکا در اکثر متن توافق راه فرار وجود دارد/ مشکل اصلی یکی بودن طرف دعوا و قاضی پرونده ایران در شورای امنیت است

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران مشکل اصلی توافق وین را یکی بودن طرف دعوا و قاضی پرونده ایران در شورای امنیت خواند و گفت:‌ در جای‌جای متن برای تعهدات آمریکا راه فرار گذاشته شده است

به گزارش تبریز بیدار به نقل از فارس، فؤاد ایزدی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران امروز پنجشنبه ۲۵ تیرماه در نشستی با عنوان «آغاز زنگ حساب» که به بررسی متن توافق وین میان جمهوری اسلامی ایران و ۱+۵ اختصاص داشت، با طرح این سوال که آیا بر اساس قوانین داخلی آمریکا کنگره می‌تواند قوانین بین‌المللی و از جمله قطعنامه‌های شورای امنیت را با مصوبات خود نقد کند یا نه؟،‌گفت: بله. بعضی می‌گویند قطعنامه‌های شورای امنیت موجب التزام آمریکا می‌شود اما بر اساس قوانین ایالات متحده قوانین فدرال و بین‌المللی هم‌سطح هم هستند.

وی معنی این را توانایی کنگره جهت نقض مصوبه شورای امنیت در سازمان ملل خواند و با یادآوری اینکه در همه کشورهای دیگر نیز چنین است، اظهار داشت: در ایران نیز دولت می‌باید به مصوبات مجلس در قبال تعهدات بین المللی توجه کند.

ایزدی با تأکید بر اینکه اگر کنگره متن توافق با ایران را رد کند، آمریکا ملزم به اجرای تعهدات خود نیست، گفت: اما در مقابل اگر ایران به تعهدات خود عمل کرد دیگر چیزی در دست خود ندارد.

وی مرجع حل اختلاف میان ایران و ۱+۵ بر اساس توافق وین را شورای امنیت ذکر کرد و خاطرنشان کرد: این به آن معناست که اگر حین اجرای توافق طرف مقابل به تعهد خود عمل نکرد در نهایت و پس از طی همه مراحل موضوع مورد اختلاف به شورای امنیت ارجاع خواهد شد.

ایزدی در ادامه گفت: در این صورت مشکل اصلی این خواهد بود که در دعوای میان ایران و ۱+۵ طرف دعوای ایران و قاضی پرونده ایران یکی هستند. یعنی آمریکا و دیگر طرف‌های مذاکره همان اعضای داور شورای امنیت هستند در نتیجه اگر ایران متهم به عمل نکرده به تعهدات خود باشد سازمان ملل می‌تواند علیه ایران قطعنامه صادر کند اما اگر طرف مقابل تعهدات خود را عمل نکرد شورای امنیت نمی‌تواند علیه آنها قطعنامه بدهد چرا که آنها در شورای امنیت حق وتو دارند.

وی با اشاره به سابقه ۷۰ ساله سازمان ملل متحد که در آن هیچ قطعنامه‌ای علیه آمریکا به واسطه برخورداری این کشور از حق وتو صادر نشده است،‌خاطرنشان کرد: نه تنها علیه خود آمریکا بلکه قطعنامه‌هایی که علیه رژیم صهیونیستی صادر شده است و کشورهایی چون انگلستان و فرانسه موافق آن بودند توسط آمریکا وتو شده است. 

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اگر به متن توافق وین که وزارت امور خارجه بخشی از ترجمه آن را ارائه کرده است مراجعه کنیم می بینیم که در جای‌ جای این متن حقوقدانان آمریکایی برای همه تعهدات آمریکا راه فراری نیز هم گذاشته‌اند و هر گاه ذکری از یک تعهد آمریکا به میان آمده است بلافاصله قید شده است که مشروط به آن است که مخالف قوانین آمریکا نباشد.

وی افزود: در همان ابتدای متن توافق تصریح شده است که ایران و ۱+۵ اقدامات «داوطلبانه» زیر را انجام می‌دهند.یعنی مفاد توافق وین هیچگونه تعهد حقوقی برای طرفین ندارد اما چون برای اجرای آنها توسط شورای امنیت قطعنامه صادر می شود ایران موظف به اجرای آنها می‌شود در حالیکه طرف مقابل به واسطه حق وتو زیر بار هیچ التزامی نمی‌رود.

ایزدی با ارائه دو پیشنهاد درباره متن نهایی توافق که تا دو ماه دیگر نگاشته خواهد شد، گفت: اول اینکه روز توافق روز امضا باشد همانطور که هیچکدام از اعضای تیم مذاکره‌کننده کشورمان بدون امضای فروشنده خانه نمی‌خرد.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در پایان اظهار داشت: همچنین مجلس شورای اسلامی می‌بایست اجرای تعهدات ایران را مشروط به عدم مخالفت کنگره آمریکا با توافق کند. چرا که رئیس‌جمهور آمریکا ۱۹ ماه دیگر بیشتر بر سر آمریکا نیست و با رفتن او دولت آمریکا در صورت مخالفت کنگره دیگر تعهدی به اجرای توافق وین ندارد.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *