به گزارش تبریز بیدار به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، قیمت نفت در سالهای اخیر دچار فزار و نشیبهای زیادی شده است به طوریکه بنابه گزارش بلومبرگ در طی تابستان گذشته به شدت با کاهش قیمت مواجه بوده است تا جاییکه در هفته گذشته به کمترین سطح خود در ۶.۵سال گذشته رسیده است.
مطالعه متغییرهای بنیادی نشان میدهد که افزایش عرضه بیش از حد و مازاد آن در بازار سبب کاهش رشد تقاضا و عامل اصلی این روند کاهش بوده است. همچنین دلایل گوناگون کاهش آهنگ رشد اقتصادی در یکی از بزرگترین اقتصادهای بزرگ دنیا همچون چین که به عنوان مصرفکننده ملی سوخت فسیلی رقابت تولیدکنندگان در پس عدم تعادل این بازار نفت و کاهش قیمتها مطرح میشود.
براساس این گزارش؛ این سقوط ۳۰درصدی قیمت در این مدت بیسابقه بوده و میتواند به مثابه نماد کاهش قیمت نفت در ماهها آینده هم باشیم.
تحلیگران کشورمان عامل اصلی کاهش قیمت را آمریکا و عربستان میدانند اما این تحلیل کافی نیست باید منتظر بود که بازار نفت دستخوش چه تحولاتی خواهد بود بررسی آمارها حاکی از آن است که متغییرهای بنیادی مربوط به عرضه و تقاضا تعیین کننده بوده است.
همچنین در خصوص آینده بازار نفت هیچ نشانهای وجود ندارد که قیمت نفت در طی ماههای آینده افزایش خواهد یافت یا بلعکس؟ نشانههای گوناگون حاکی از کاهش قیمت نفت است هم اکنون حجم عظیمی از نفت ایران در کشتیها ذخیره شده است و ایران منتظر است که با لغو تحریمها این نفت را روانه بازار کند قاعدتا این موضوع تاثیر بسیار زیادی در بازار خواهد داشت به طوری بازهم کاهش قیمت نفت در بازار خواهیم بود.
از سوی دیگر بعید به نظر میرسد که اوپک بتواند به طور کلی کاهش میزان تولید و صادرات به توافق برسد همچنین بنابه گزارش آژانس بینالمللی انرژی تقاضا برای نفت حتی در سال آینده افزایش نخواهد یافت بازار دوباره شاهد مازاد بر عرضه خواهد بود.
مهمترین موضوع که در حال حاضر باید به آن پرداخته شود این است که اقتصاد ایران بیشتر متکی به درآمدهای نفتی است و این کاهش قیمت تاثیر بسیاری بر بودجه کشور گذاشته است حال با تزلزل بازار و کاهش قیمتها بر کسری بودجه نیز افزوده خواهد شد اگر دولت نتواند از منابع ارزی آزاد استفاده کند میباست از پروژههای عمرانی بکاهد تا به اقتصاد کشور کمک کند در غیر اینصورت تاثیر آن بر روند خروج از رکود و اشتغال منفی خواهد بود.