به گزارش تبریز بیدار به نفل از فارس،بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت امروز در دومین روز از هفته دولت در جمع خبرنگاران در محل این وزارتخانه حاضر شده و به عملکرد دو ساله وزارت نفت پرداخت.
زنگنه با بیان اینکه یکی از دغدغههای اقتصاد مقاومتی برداشت از میادین مشترک بوده است، گفت: دو محدوده بسیار بزرگ داریم که میادین مشترک در آن نقش پررنگی دارند که یکی از آنها فارس جنوبی و یکی دیگر میادین نفتی غرب کارون است.
*امسال برای سرمایهگذاری در پارس جنوبی پول کمی داریم
وی ادامه داد: وقتی من وارد وزارت نفت شدم در پارس جنوبی ۱۷ فاز در دست اجرا بود و زحمات زیادی برای آنها کشیده شده بود چنانکه من هم در افتتاح فاز ۱۲ از همه تشکر کردم و گفتم کارهای بزرگ را یک نفر به تنهایی نمیتواند انجام دهد و افراد زیادی قطعا در ان نقش دارند.
وزیر نفت افزود: من گفتم ما نمیتوانیم ۱۷ فاز را همزمان جلو ببریم چنانکه در سال های ۹۰ و ۹۱ نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار در مجموع در صنعت نفت سرمایهگذاری شده بود که عدد بزرگی است که این رقم در سال ۹۲ به ۱۰ میلیارد دلار رسرید و در سال ۹۳ به زور به ۶ میلیارد دلار رسید و امسال هم به دلیل کاهش قیمت نفت تقریبا هیچ نداریم.
وی تصریح کرد: به همین دلیل ما این ۱۷ فاز را بر حسب زمانی که میتوانستند به تولید گاز برسند اولویت کردیم به گونهای که برای سال ۹۳ تصور میکردیم که ۱۰۰ میلیون متر مکعب به تولید گاز کشور اضافه میکنیم که خوشبختانه این رقم ۱۲۰ میلیون متر مکعب رسید چنانچه که فاز ۱۲ به طور کامل تولیدی شد فاز ۱۵ و ۱۶ با بخشی از ظرفیت و فاز ۱۷ هم با بخشی از ظرفیت وارد مدار شد.
زنگنه اضافه کرد:امسال تصمیم گرفتیم ظرفیت فاز ۱۵ و ۱۶ تکمیل شود ۱۷ و ۱۸ وارد مدار شود و سپس به سراغ ۱۹ و ۲۰- ۲۱ برویم و در سال بعد هم به سراغ فازهای ۱۳ و ۱۴ و ۲۲ – ۲۴ برویم.
وی تاکید کرد: به جز فاز ۱۴تلاش میکنیم همه فازها را تا پایان این دولت به بهرهبرداری برسانیم و فاز ۱۴ هم یک سال بعد از پایان این دولت به تولید میرسد.
وزیر نفت ادامه داد: علیرغم تحریمها توانستیم کار را جلو ببریم و خوشحالیم که مقام معظم رهبری در سخنرانی نوروزی به فاز ۱۲ اشاره و به عنوان موفقیت در شرایط تحریم از آن یاد کردند.
*فاز ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی آماده افتتاح با حضور رئیسجمهور است
وی در ادامه اظهار داشت: در سال ۹۲ به دلیل کمبود گاز مجبور شدیم ۴۸ درصد تقاضای نیروگاهها برای سوخت یعنی ۲۷ میلیارد لیتر را از طریق سوخت مایع تامین کنیم که این رقم در سال ۹۳، به ۲۸ درصد کاهش یافت و امسال امیدواریم به ۱۵ یا حداکثر ۲۰ درصد کاهش پیدا کند؛ این موفقیت در حالی محقق شد که در سال ۹۳، ۸ درصد سوخت مصرفی نیروگاهها نسبت به سال قبل بالا رفت.
زنگنه افزود: در سال ۹۲ برای گاز پتروشیمیها و صنایع محدودیت قائل شدیم اما در سال ۹۳ تقریبا محدودیت نداشتیم.
وی با بیان اینکه فاز ۱۵ و ۱۶ ظرف یک تا یک ماه و نیم آینده بنا به برنامه ریاست محترم جمهور افتتاح خواهد شد گفت: سردار عبداللهی فرمانده قرارگاه نامه رسمی به من نوشتند که فازهای ۱۵و۱۶ آماده افتتاح است و ما از همین روزها تحویل اتان فاز ۱۵ و ۱۶ را به پتروشیمی کاویان که با نصف ظرفیت کار میکند شروع کنیم.
وزیر نفت ادامه داد: با افزایش تولید اتیلن کاویان پتروشیمیهای خرمآباد و سپس مهاباد اتیلن دریافت میکنند و میتوانند وارد مدار شوند.
*ظرفیت تولید نفت از میادین غرب کارون تا پایان سال به ۲۵۰ هزار بشکه در روز میرسد
وی در خصوص میادین غرب کارون گفت: ما چند قرارداد در میادین غرب کارون داشتیم چنانکه یک شرکت چینی در آزادگان شمالی، یک شرکت چینی در آزادگان جنوبی، یک شرکت چینی برای یادآوران و یک شرکت ایرانی برای میدان یاران قرارداد داشتند.
وی ادامه داد: در آزادگان جنوبی شرکت چینی از ما جدا شد در حالی که سه دکل فعال در این میدان داشت اما در حال حاضر خوشبختانه ۱۶ دکل در این میدان فعالیت میکنند.
وی ابراز امیدواری کرد ظرفیت تولید نفت از میادین غرب کارون که در ابتدای دولت یازدهم ۵۰ هزار بشکه بوده تا پایان امسال به ۲۵۰ هزار بشکه در روز برسد و گفت: در نهایت در غرب کارون روی ۷۰۰ هزار بشکه تولید روزانه در راستای افزایش یک میلیون بشکهای ظرفیت تولید نفت کشور حساب کردیم.
*در ستاره خلیجفارس با کمبود منابع مواجه هستیم
زنگنه درخصوص برنامههای جلوگیری از خام فروشی با تکیه بر احداث پالایشگاهها و پتروشیمیها اظهار داشت: ستاره خلیج فارس باتوجه به اینکه بنزین با کیفیت بالا تولید میکند و ما به آن نیاز داریم اولویت اول ما بوده است.
وی ادامه داد: ستاره خلیج فارس متعلق به وزارت نفت نیست؛ بخشی از سهام متعلق به ما بود و به دلیل اینکه نمیشد از صندوق توسعه با وجود سهم دولتی استفاده کنیم سهام وزارت نفت رابه تامین اجتماعی واگذار کردیم و انصافا آنها هم خوب جلو آمدند چنانچه ۱۴۰۰ یا ۱۵۰۰میلیارد تومان از منابع داخلی تامین اجتماعی به این پروژه تزریق کردند و ۷۰۰ میلیون دلار هم مصوبه صندوق توسعه ملی برای این پالایشگاه تصویب شده که امیدواریم به زودی تخصیص پیدا کند. اما به هر صورت کمبود منابع در این پروژه وجود دارد.
وزیر نفت با اشاره به پیشرفت ۸۴ درصدی ستاره خلیج فارس گفت: برنامه این بود که آخر سال یک واحد وارد مدار شود اما دوستان میگویند به دلیل کمبود منابع و مشکلاتی از این دست امکانپذیر نیست اما ما نمیپذیریم و تلاش میکنیم این اتفاق بیفتد.
وی تاکید کرد: بنای ما این است که اصلا میعانات گازی از کشور صادر نکنیم و به این منظور باید یک میلیون بشکه ظرفیت پالایش میعان گازی در کشور داشته باشیم.
وی ادامه داد: در این راستا ۳۶۰ هزار بشکه ظرفیت پالایشگاه ستاره خلیج فارس ۱۲۰ هزار بشکه ظرفیت در پالایشگاه دوم شیراز ایجاد میشود ۱۲۰ هزار بشکه هم به مصرف پتروشیمیها میرسد و ۵۰۰ هزار بشکه میعانات بدون ظرفیت پالایشی باقی میماند که سیراف را برای آن تعریف کردیم و قرار است ظرف ۳ سال این ۸ پالایشگاه کوچک سیراف وارد مدار شود.
وی با بیان اینکه ۴ سرمایهگذار سیراف ۱۰۰ درصد خصوصی و ۴ سرمایهگذار هم نیمه خصوصی نیمه دولتی هستند گفت: سه میلیارد دلار در این پروژه سرمایهگذاری خواهد شد و پس از اتمام آن دیگر میعانات صادر نمیکنیم و بخشی از فراوردههای آن مانند نفت خام میتواند به مصرف پتروشیمیها برسد.
*وضعیت پروژههای تامین خوراک پتروشیمیها
زنگنه در ادامه با بیان اینکه تولید پتروشیمی بالا رفته گفت: در سال ۹۲ نسبت به سال ۹۱ حدود ۶ درصد ارزش تولیدات پتروشیمی بالا رفت و سال گذشته هم ۴ درصد افزایش یافت و امسال هم احتمالاً ۳ یا ۴ درصد افزایش خواهد یافت علاوه بر اینکه واحد اوره آمونیاک مرودشت و پتروشیمیهای لرستان، مهاباد، تختجمشید وارد مدار تولیدی خواهند شد.
وی اظهار داشت: برای تولید و تامین خوراک پتروشیمیها در پارسیان شرکت تدبیر وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام ۱.۲ میلیون تن اتان تولید خواهد کرد و به پتروشیمی فیروزآباد ارسال خواهد کرد که پس از تبدیل اتان به اتیلن به پتروشیمیهای داراب و فسا و جهرم ارسال خواهد شد.
وزیر نفت ادامه داد: پالایشگاه گازی بیدبلند ۲ خوابیده بود که عملیات اجرایی آن بزودی شروع میشود که بخشی از خوراک تولیدی خود را به پتروشیمی بندر امام و بخش دیگری را به گچساران ارسال خواهد کرد که پس از تبدیل به اتیلن در گچساران به دیگر پتروشیمیها تزریق خواهد شد.
وی ادامه داد: احداث NGLهای ۳۲۰۰ و ۱۳۰۰ اجازه میدهد بتوانیم در دهلران قطب دوم پتروشیمی در استان ایلام را احداث کنیم.
*بخشی از پتروشیمیها را داخل کشور تعریف کردیم تا توازن منطقهای برقرار شود
وی گفت: قریب به ۷۰ میلیارد دلار طرح جدید پتروشیمی تعریف شده که ایرانیها و یا خارجیها در صورت تمایل میتوانند درآن سرمایهگذاری کنند که بخش مهمی از آن الفینها هستند که پلیاتیلن و پلیپروپیلن تولید میکنند و تولید پروپیلن از گاز طبیعی را در دستور کار داریم.
زنگنه با بیان اینکه بخش مهمی از این پتروشیمیها در مناطق داخلی کشور تعریف کردیم تا توازن منطقهای برقرار شود، گفت: میخواهیم ۳ میلیون تن پلیپروپیلن تولید شود که بخش خصوصی باید آن را انجام دهد.
*ظرفیت پالایشی به ۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید
وی در خصوص پالایشگاههای نفت خام هم اظهار داشت: پالایشگاه اناهیتا با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه تعریف شده که حداکثر تسهیلات را به آن اختصاص دادیم پارسال به این شرکت تخفیف خوراک دادیم و تعهد دادیم خط انتقال نفت خام را هم احداث کنیم.
وزیر نفت ادامه داد: پالایشگاه جاسب با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز توسط شرکت تدبیر انرژی تعریف شده که گفتیم اگر این پالایشگاه از بندرعباس به جاسب منتقل شود ما تخفیف در قیمت خوراک به آن خواهیم داد و در عین حال قرار است در جاسب یک پایانه صادراتی نفت خام با ظرفیت یک میلیون بشکه در روز احداث کنیم که از طریق خط لوله آن به این پالایشگاه نفت میرسد.
وی اضافه کرد: پالایشگاه آبادان را نیز قصد داریم به طور کامل بازسازی کنیم و به این ترتیب با اجرای این همه پروژهها ظرفیت پالایشی کشور از ۱.۷ میلیون بشکه در روز فعلی به بیش از ۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
*جایگزینی گاز طبیعی، مهمترین برنامه بهینهسازی مصرف انرژی
زنگنه در ادامه در خصوص بهینهسازی مصرف انرژی اظهار داشت: مهمترین کار در این حوزه جایگزینی گاز طبیعی است و ما به استناد بند ق تبصره ۲ قانون بودجه ۴.۵ میلیارد دلار در گاز رسانی هزینه میکنیم و پول ان را از محل صرفهجویی سوخت مایع برمیگردانیم.
وی افزود: وقتی ما شروع به کار کردیم ۷۶ درصد جمعیت کشور زیر پوشش گاز طبیعی قرار داشت و اگر این کار تمام شود ۹۷ درصد جمعیت زیر پوشش گاز قرار خواهد گرفت و مصرف حرارتی سوخت مایع به جز در موارد بسیار محدودی تقریبا به طور کامل حذف خواهد شد.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه گازرسانی در سیستان و بلوچستان شروع شده و بایددر آن تسریع شود، گفت: امسال سال پرکاری برای صنعت گاز است چنانکه بین استانها مسابقه برای گازرسانی وجود دارد.
وی ادامه داد: تعریف کردهایم که جایی که به ازای هر خانوار هزینه گازرسانی ۶ میلیون تومان میشود با خط لوله به آنجا گاز رسانیم که در این شرایط ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار خانوار از طریق خط لوله و به بقیه از طریق CNG گازرسانی خواهد شد.
*وام ۲ هزار میلیارد تومانی از بانکها برای پروژههای گاز رسانی
زنگنه با بیان اینکه اگر استانی زودتر کار کند پول را به آن استان منتقل میکنیم و منتظر استانهایی که عقب هستند نمیمانیم گفت: گازرسانی ۱۱۴۱ روستا در هفته دولت افتتاح خواهد شد و در بیش از هزار روستا عملیات گازرسانی شروع میشود.
وی افزود: یک وام ۲ هزار میلیارد تومانی از بانکها به این منظور گرفتهایم و بقیه منابع هم از منابع داخلی گاز تامین میشود و امیدواریم تا پایان امسال جمعیت تحت پوشش گاز به ۹۱ درصد برسد.
*تشکیل پتروپارس، مصداق توجه به اقتصاد دانشبنیان
وی تشکیل پیمانکاران عمومی از جمله تشکیل شرکت پتروپارس را از جمله مصادیق توجه به اقتصاد دانشبنیان اعلام کرد و گفت:آن زمان به ما گفتند یک شرکت یک میلیون دلاری درست کردهایم که ۹۰۰ میلیون دلار پروژه دارد ولی الان میتوانیم به همه بگوییم این شرکت دانشبنیان و مغزافزاری بوده است.
وزیر نفت ادامه داد: پژوهشهای توسعه کاربردی برای میادین بزرگ نفتی را به دانشگاهها بزرگ واگذار کردیم و با دانشگاهها قرارداد بستیم که دانشگاهها سازماندهی جدید برای اجرای این کار انجام میدهند.
وی توضیح داد: تا امروز هیچ وقت روی هیچ پروژهای درکشور ۵۰ یا ۶۰ استاد و تعداد زیادی از دانشجویان آنها به صورت همزمان کار نکردهاند و تا الان چنین سازماندهی قوی و سازمانیافتهای را در پژوهش نداشتهایم که اگر موفق شوند نه تنها برای این کار بلکه برای دیگر بخشها و پاییندستی نفت هم میتوانیم دانشگاهها را درگیر کنیم تا صاحب فناوری و لیسانس در این حوزه شویم.
*به شرکتهای خارجی تاکید کردیم ایران پس از تحریم ایران پیش از تحریم نیست
زنگنه با بیان اینکه در زمینه ساخت داخل ۱۰ قلم گروه کالایی اصلی را تعریف کردیم گفت: تلاش میکنیم حداکثر استفاده از وضعیت پساتحریم اتفاق بیفتد چنانکه به شرکتهای خارجی تاکید کردیم که ایران قبل از تحریم مشابه ایران بعد از تحریم نیست و ما بسیاری از مشکلات را خودمان به دست خودمان حل کردهایم و اگر میخواهید از این به بعد در ایران کار کنید باید با سازندههای داخلی شریک شوید و آنها با برند شما تولید کنند و نه تنها در بازار ایران بلکه در بازارهای منطقه کالاهای مشترک ارائه شود.
*صادرات نفت ۱۵ درصد افزایش یافت
وی در ادامه گفت:علیرغم تحریمها که روز به روز شدیدتر شد و امروز هم به همان شدت ادامه دارد صادرات نفت را در ۴ ماهه اول امسال نسبت به ۴ ماهه اول ۹۲، حدود ۱۵ درصد افزایش دادیم.
*رکورد بابک زنجانی در فساد جهان تاریخی است و تکرار نخواهد شد
وی با تاکید بر اینکه مصر به مبارزه با فساد و قاچاق هستیم گفت: پروندههای زیادی در فساد وجود داشته که مهمترین آنها را گفتهایم اما رکورد بابک زنجانی در فساد را قبل از وی کسی در تاریخ نزده و بعد از ایشان هم کس دیگری نخواهد زد؛ خلافهای دیگری هم بوده که جاهایی پولمان نیست و باید پیدا کنیم و بگیریم و از جمله آنها میتوان به شرکتهای نفت جی، نفت سپاهان و دکلی که بردند و پول آن را تحویل ندادند اشاره کنیم.
وزیر نفت تصریح کرد: هر جا خلاف است به ما بگویید و ما برخورد و پیگیری میکنیم و اگر این کار را نکردیم از ما انتقاد کنید.
*اقدامات وزارت نفت برای مقابله با قاچاق
زنگنه اظهار داشت: برای مبارزه با قاچاق طرح تخصیص سوخت بر اثر پیمایش طراحی شد که گفتند از شهریور سال آینده اجرایی میشود اما کارهایی کردیم که از امسال بعضی اقدامات شروع شود؛ چنانکه وقتی گازرسانی به نیروگاهها و صنایع انجام شود باعث میشود گازوئیل کمتری به سوی آنها ارسال شده و طبعا گازوئیل کمتری از چرخه مصرف خارج شود.
وی ادامه داد: صادرات رسمی به افغانستان هم مسدود بود که صادرات رسمی را باز کردیم که در کاهش قاچاق بی تاثیر نخواهد بود.
*انتقادات مربوط به انتصاب مدیران سالخورده نابجا نیست
وزیر نفت در ادامه اظهار داشت: به ما انتقاد میشود و انتقاد نابجایی هم نیست که مدیران ارشدی که به کار گرفتیم سالخورده هستند و من هم اعتقاد دارم سن مدیران باید مابین ۴۰ تا ۴۵ سال باشد. چنانکه وقتی من اولین بار معاون وزیر شدم هنوز ۲۸ سال نداشتم و الان هم فرد ۳۵ یا ۴۰ میتواند معاون وزیر باشد.
وی ادامه داد: برای حل این مشکل طرح گذاشتیم که طرح ضربتی انتخاب مدیر از درون نفت بود و با هزار نفر که داوطلب بودند و یا معرفی شدند شروع شد که الان به ۱۰۰ نفر رسیده است که بین آنها ۶۰ تا ۷۰ یا مدیر میشوند و یا آموزش میبینند و دستیار مدیران میشوند.
*ایجاد مرکز توسعه مدیریت در صنعت نفت
وی اضافه کرد: در عین حال بعد از مدتها مذاکره و بررسی ایجاد مرکز توسعه مدیریت در صنعت نفت را ابلاغ کردم تا بتوانیم مدیر تربیت کنیم؛ البته با آموزش تنها کسی مدیر نمیشود چنانکه اگر آموزش شرط لازم است اما مدیران باید وارد عرصه عمل شوند تا مدیر شوند
وی با بیان اینکه در عالیترین سطح مدیریتی هم در جهان سن مدیران ۴۰ یا ۴۵ سال است گفت: من قبول داریم که مدیران باید جوان باشند و ما باید جوانها را کنار دستمان بگذاریم تا کار را یاد بگیرند و بتوانند مدیر شوند.
وی افزود: برای هر چند نفر از این جوانان یک مدیر راهنما مانند استاد راهنما میگذاریم چون ممکن است سیستم آنها را دفع کند کما اینکه تجربه قبلی جذب نخبگان در صنعت نفت داشتیم و دیدیم که سیستم آنها را دفع کرد.
*اولین اقدام پس از تحریم پس گرفتن بازار نفت است
وی با بیان اینکه درباره شرایط پساتحریم ذوقزده نیستیم و تصور هم نمیکنیم دنیا زیر و رو میشود، گفت: آنچه بر ما رفت از شرایط جنگ تحمیلی سختتر بود، چنان که من در تمام دوره جنگ تحمیلی وزیر بودم، اما این جنگ بدون دود و آتش شدیدتر از آن جنگ بود که ملت ما در این جنگ هم موفق شد و سربلند بیرون آمد، چرا که قصد آنها نابود کردن ما بود.
زنگنه تأکید کرد: پس از تحریم اولین کاری که خواهمی کرد یک میلیون بشکه از سهم بازار نفت را پس خواهیم گرفت چنان که در اولین روزهای بعد از تحریم ۵۰۰ هزار بشکه و ۳ یا ۴ ماه بعد هم ۵۰۰ هزار بشکه بقیه را پس میگیریم.
*با مطرح کردن افزایش تولید نفت ایران بازار را برای آینده واکسینه میکنیم
وی ادامه داد: به من میگویند چرا این مورد را مطرح میکنی و بدون مطرح کردن آن را انجام بده، اما ما عملاً به بازار واکسن میزنیم تا دچار شوک نشود و این کار قطعاً بهتر از شوک ورود ناگهانی ۵۰۰ هزار بشکه نفت جدید به بازار است.
وی با طرح این پرسش که اگر قیمت نفت پایین بیاید آیا ما میتوانیم تولید نفت را اضافه نکنیم؟ گفت: اگر صبر کنید باید برای گرفتن هر ۳۰ یا ۴۰ هزار بشکه از سهم بازار التماس کنید.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه قدرت در اوپک فقط با میزان تولید سنجیده میشود، گفت: ما را به زور و غیرعادلانه از بازار خارج کردند و باید به وضعیت قبلی بازگردیم، چنان که ما را مانند قلعههای قدیمی در محاصره قرار داده بودند و دور ما لشکر نامرئی اقتصادی گذاشتند.
وی با تأکید بر اینکه شرکتهای خارجی باید شرایط جدید ایران را ببینند، گفت: در روش جدید قراردادهای نفتی، طوری پیشبینی کردیم که بیشترین بهره را برای بالا بردن ظرفیت فناوری ملی و حضور در بازارهای جهانی ببریم.
وی تأکید کرد: ما نوکر جمهوری اسلامی هستیم و برای افزایش عزت جمهوری اسلامی در بلندمدت تلاش میکنیم.
*برنامه وزارت نفت برای کارت سوخت نهایی نشده است
وی در پاسخ به پرسش فارس درباره برنامه وزارت نفت در خصوص کارت هوشمند سوخت گفت: ما علاقه داریم که کارت هوشمند سوخت حفظ شود و برای اینکار میتوانیم بگوییم کارت جایگاهداران اصلاً نباشد یا محدود شود، اما هنوز برنامه قطعی در این خصوص نداریم.
زنگنه ادامه داد: ما چارهای جز یکی کردن قیمت نداشتیم، چون واقعاً فساد آن زیاد بود و بخشی از آن فساد، با تکنرخی کردن کاهش مییابد، چنان که ما نرخ LPG خودروها را هم کم کردیم تا دو نرخی نشود و قیمت گازوئیل را هم یکی کردیم تا چند نرخی نباشد.
وی گفت: افزایش قیمت سوختگیری با کارت جایگاهداران مورد تأیید ما نیست چون باز هم وضعیت چندنرخی ایجاد میکند، اما به طرحهایی مانند اضافه کردن خدماتی مثل پرداخت الکترونیک به کارت هوشمند سوخت فکر میکنیم.
*از هدفمندی یارانهها هیچ سهمی به وزارت نفت نمیرسد
وی اظهار داشت: پرداخت یارانه از طریق وزارت نفت امسال ۳۳ هزار میلیارد تومان شد و پارسال روزی ۱۰۰ میلیارد تومان بود.
وی تأکید کرد: از محل فروش حاملهای انرژی سهمی به وزارت نفت میرسد، اما از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی و اجرای هدفمندی هیچ سهمی به وزارت نفت داده نمیشود.
*با افزایش تولید و کاهش قیمت آنهایی که بیش از سهمیه تولید میکنند ضرر هنگفتی خواهند کرد
وزیر نفت با طرح این پرسش که ما درباره ورود به بازار چه میتوانیم بکنیم؟ گفت: ما با قدرت تمام برمیگردیم و نمیتوانیم دروغ بگوییم که برنمیگردیم و آنهایی که اضافه تولید کردند هم بدانند اگر یک میلیون بشکه به ظرفیت ما اضافه شود، صادرات نفت ما دو برابر میشود و اگر در این شرایط قیمت نصف هم شود، ما ضرر نمیکنیم، اما آنهایی که ۸ میلیون یا ۱۰ میلیون بشکه تولید کردند، وقتی قیمت بیفتد ضرر هنگفتی میکنند و باید به فکر باشند.
وی ادامه داد: عراق هم ۴ میلیون بشکه نفت تولید میکند و ما هم باید بتوانیم به بازار برگردیم.
*بابک زنجانی اگر پول را در یک حساب معتبر به ما نشان دهد هم کافی است
زنگنه با بیان اینکه با پیگیری دادستانی و قوه قضائیه وکالت گرفتیم که اموال بابک زنجانی را تملک کنیم، گفت: ارزش این اموال بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان نیست و بقیه را نمیدانیم کجاست، اما بعضی وقتها زمانی که من اسم بابک زنجانی را میآورم، تا دو هفته بعد به من فحش میدهند؛ اگر بابک زنجانی دومی هم وجود داشته باشد ما او را هم میگیریم،اما بابک زنجانی اول را رها نکنید.
وی ادامه داد: زنجانی گفته من آمادهام پول را بدهم، اما وزارت نفت حسابی اعلام نمیکند که پول را به آن واریز کنم؛ طبعاً ۴ عدد هواپیمای قراضه و زمین و کافهکاندید که تکاپوی بدهی او را نمیکند و ما هم به دنبال تملک این اموال نیستیم،در واقع واقعیت این است که ما گفتهایم بابک زنجانی لازم نیست پول را به حساب ما واریز کند، فقط در یک حساب که متعلق به خودش باشد، پول را به ما نشان بدهد که ما مطمئن بشویم که پولی وجود دارد، ولی بلوکه شده، البته نه در روسیه، بلکه در هر حسابی که یک بانک داخلی خصوصی یا دولتی بتواند آن را تأیید کند.
*هرکس مدعی پرداخت بدهی زنجانی است پول را به یک حساب معتبر واریز کند
وی تصریح کرد: زنجانی پول را واریز نکند، فقط بلوکه شده آن را در انگلیس، ژاپن یا هر جای دیگری نشان بدهد تا خیال ما راحت شود و ما بعد از آن کاری با او نداریم.
وی با بیان اینکه یک نفر از امارات یا یک نفر از تاجیکستان ممکن است بگوید من پول او را میدهم، گفت: هر کس که مدعی است، پول را به یک حساب معتبر واریز کند و یک بانک ایرانی هم او را تأیید کند و ما بعد از آن با زنجانی کاری نداریم و پس از تحریم آن پول را برداشت میکنیم.
*همه حذف شدهها به حذف از دریافت یارانه اعتراض میکنند
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه هم من و هم آقای طیبنیا درست گفتیم که پرداخت یارانه سخت است، گفت: دولت و آقای رئیسجمهور خیلی نگران افراد کمدرآمد است.
وی ادامه داد: حذف پردرآمدها شروع شده و هیچ کس نیست که حذف شده باشد و اعتراض نکند و هر ضابطهای اشتباهاتی دارد چرا که وقتی قرار است ۵ میلیون کم کنیم و ۲۵۰ هزار اشتباه داشته باشد، درصد خطا ۵ درصد میشود که واقعاً ناچیز میشود.
وی تأکید کرد: پرداخت یارانه سخت است اما بالاخره واقعاً برای کشور این مشکلات وجود دارد و از اول بد چیده شده و ما گرفتار شدیم.
وی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: الان قیمت بنزین ۶۰ سنت است که فوب خلیج فارس ۱۵۰۰ تومان بدون هزینههای حمل تقریباً درمیآید.
*مذاکرات جدی برای صادرات گاز میدان مورد مناقشه کرسنت
زنگنه در پاسخ به پرسش دیگری اظهار داشت: نمیدانم برای شرکت در کنفرانس لندن کدام شرکتها ثبتنام کردهاند، اما تصور میکنم سمینار داغی خواهد شد و همه خواهند آمد، اما از من نشنیده بگیرید که ترجیح میدهیم اصل سمینار در تهران باشد و در لندن تکرار شود اگر چه میدانیم که بعضی شرکتها به تهران نخواهند آمد.
وی گفت: درباره انتقال گاز میدان سلمان به داخل کشور چند سالی است که بحث آن مطرح بوده و مشکلاتی داشته که اجازه انتقال را نداده است و برای صادرات این گاز هم بحثهای خیلی جدی وجود دارد.
وی اظهار داشت: ما مجری دستورات و رهنمودهای مقام معظم رهبری هستیم و به آن عمل خواهیم کرد چنانکه نه تنها به آمریکا بلکه به دیگران هم اجازه نفوذ و دخالت نخواهیم داد اما معنی همکاری، نفوذ و دخالت نیست و با هر کسی همکاری میکنیم، به منظور بالا بردن منافع ملی خودمان است و به هیچ کس هم اجازه دخالت در امور خودمان را نمیدهیم و هزینه زیادی هم بابت آن دادهایم و همه دنیا این مسئله را فهمیدهاند.
وزیر نفت افزود: شوخی نکردم که تحریم از جنگ سختتر بوده و در تاریخ باید پیروزی این نسل در جنگ تحریمها نوشته شود.
*نفت گم شده در دولت قبل سراغ ندارم
وی گفت: اگر خصوصیسازی درست تنظیم میشد، مشکلی نبود اما خصوصیسازیهای عجولانه مشکلات زیادی از جمله در بعضی موارد انحصار ایجاد کرده است.
زنگنه در پاسخ به پرسشی درباره گم شدن چند محموله نفتی اظهار داشت: من در دولت گذشته نفت گمشده سراغ ندارم، اما همه پول نفتی که به زنجانی داده شده یعنی ۲.۷ میلیارد دلار بازنگشته است.
*عامل بحران اقتصادی چین هم من هستم؟
وی در ادامه گفت: زیاد گفته میشود که دیپلماسی انرژی ما در اوپک ضعیف است و تازگیها هم میگویند هر وقت زنگنه میآید قیمت نفت میافتد، اما آیا عامل بحران اقتصادی چین که باعث کاهش قیمت نفت شده هم من هستم؟ یعنی من اینقدر قدرتمند هستم که توانستهام ۳ یا ۴ هزار میلیارد دلار از ارزش بازار سهام اروپا را کم کنم.
زنگنه تصریح کرد: شما قبول میکنید این موضوع را که هر وقت من وزیر نفت میشوم، قیمت نفت کاهش پیدا میکند و یا بورسهای معتبر جهانی سقوط میکند و همچنین بدهی آمریکا افزایش پیدا میکند؟ اگر این را قبول کردید شرایط بهبود اقتصاد جهانی را هم باید به من نسبت بدهید، بنابراین قطعاً من آدم مهمی خواهم بود، زیرا تأثیر بسیاری در رکود و یا بهبود اقتصاد جهانی دارم.
وی تصریح کرد: کسی که یک میلیون بشکه نفت تولید میکند، به اندازه یک میلیون بشکه میتواند حرف بزند نه به اندازه ۳۰ میلیون بشکه؛ اقتصاد جهانی کار خودش را میکند و ما هم به اندازه خودمان میتوانیم تأثیر بگذاریم.
*جنگ نفت فقط بخشی از جنگ بزرگی است که آغاز شده
وی با تأکید بر اینکه جنگ نفت ما فقط جنگ نفت نیست، افزود: چه کسی علیه ما در آمریکا کار میکند و بالاترین پول را خرج میکند غیر از صهیونیستها؟ خوب وزرای نفت دنیا نمیفهمند که پایین آمدن قیمت به ضرر خودشان است و من باید به آنها این مسئله را توضیح بدهم؟
وزیر نفت تصریح کرد: جنگ گستردهای را شروع کردند که نفت تنها یکی از مؤلفههای آن است و این جنگ از یمن تا داعش و سوریه و عراق گسترده شده است.
وی ادامه داد: آنهایی که انتقاد میکنند توضیح نمیدهند که چرا خودشان با حذف سهمیه کشورها موافقت کردهاند، چنان که ۳۰ سال زحمت کشیدند و سهمیه گذاشتند و در یک جلسه این سهمیه حذف شده است. هیچکس انتقاد نمیکند که ۳ میلیارد دلار بدون مناقصه دکل خریدهاند و به تمهید اجاره دکل خارجی اعتراض میکنند.
زنگنه گفت: آیا من میخواهم نفت را مفت بفروشم؟مگر کشور بیصاحب است؟ آیا کسی نمیفهمد؟
وی تأکید کرد: این افتخار بزرگی برای ماست که ۶ قدرت اول جهان یک طرف میز بنشینند و بچه ما یعنی جواد ما یک طرف بنشیند؛ یعنی علیرغم خواست آنها خدا ما را عزیز کرد.
وزیر نفت گفت: کجای دنیا سابقه داشته است به خصوص درباره یک کشور جهان سومی که وقتی میخواهند در شورای امنیت قطعنامه بدهند با خود ما توافق میکنند.
*آنهایی که سهم بازار نفت را اشغال کردهاند باید از خودشان بپرسند تا کی میتوانند مقاومت کنند
وی گفت: ما کشورمان را با نفت ارزان هم اداره کردیم، اما تولیدکنندگانی که سهم بازار را اشغال کردهاند، نمیتوانند و ضرر میکنند و ذخایر آنها خالی میشود و باید از خودشان بپرسند تا کی میتوانند مقاومت کنند.
وی با تأکید بر اینکه ما دوست نداریم نفت ارزان بفروشیم گفت: به هر صورت قیمت ۸ دلار یا ۱۰۰ دلار شود ما باید نفت بفروشیم.
وی تصریح کرد: به من میگویند باید مذاکره بیشتری با تولیدکنندگان کنید،اما بعضی مذاکرهها نشانه ضعف است چنان که آقای ظریف هم بعضی جاها رفت و بعضی جاها نرفت؛ این کشورها وضعیت بازار را میدانند و به قصد علیه ما درد بازار نفت کار میکنند و نمیشود با مذاکره بیدارشان کرد، چون خودشان را به خواب زدهاند.
*ستاره خلیجفارس علیرغم افزایش هزینهها هنوز اقتصادی است
وی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره هزینه اجرای پروژهها گفت: در همه کارهای ما بیش از اعتبار اولیه طرح شده، چنان که یک فاز پارس جنوبی زمان من یک میلیارد دلار بود و الان ۳.۵ میلیارد دلار خرج آن میشود که بعضی دلایل این افزایش هزینه قابل قبول و بعضی دلایل غیرقابل قبول است.
وی ادامه داد: ستاره خلیج فارس ۸۴ درصد پیشرفت دارد و راه پس و پیش درباره آن نداریم؛ البته علیرغم آنکه هزینههای احداث آن بالا رفته، اما هنوز هم برای سهامداران اصلی آن اقتصادی و به صرفه است و کمتر از یک میلیارد دلار دیگر باید در آن سرمایهگذاری شود.
*هندیها عبور خط لوله گاز از پاکستان را قبول ندارند
زنگنه اظهار داشت: به هندیها درباره توسعه میدان فرزاد B گفتیم حاضریم مذاکره فنی بکنیم و اگر به نتیجه برسیم، برای نشان دادن حسن نیست سیاسی در سطح کلان با توجه به مذاکرات رئیسجمهور محترم با رئیسجمهور هند در روسیه آماده همکاری با آنها هستیم.
وی اضافه کرد: هندیها همچنین عبور خط لوله صلح از پاکستان را قبول ندارند و برای دسترسی به گاز ایران دنبال راهکارهای دیگری هستند که چندان عملیاتی به نظر نمیرسد و نمیتوان به آن دل بست.
وی در ادامه با بیان اینکه کارت هوشمند گازوئیل باقی می ماند و به جای سهمیه روزانه از سال آینده سهمیهای بر اثر پیمایش در آن شارژ میشود، گفت: عددی درباره میزان قاچاق گازوئیل نداریم، چنانکه بعضی وقتها عددی که اعلام میشود از کل تولید کشور بیشتر است که قابل قبول نیست، اما به هر صورت رقم قاچاق اندک نیست.
وی ادامه داد: سهمیه های اضافی بعضی صنایع یکی از عوامل قاچاق است که با گازرسانی حل می شود و تخصیص سوخت بر اثر پیمایش ۸۰ یا ۸۵ درصد به کاهش خروج گازوئیل از چرخه مصرف کمک میکند.
وی تصریح کرد: ما گازوئیل شناورهای باری در جنوب کشور را به قیمت فوب رساندیم چراکه اغلب آنها بار میبردند و گازوئیل قاچاق میکردند، یا مقصد خود را به جای امارات به سوی کویت تغییر میدادند.
*درآمدهای نفتی بودجه محقق میشود
وی تصریح کرد: تصور میکنم در کل سال، درآمد نفتی بودجه محقق شود چون در چهار ماه اول سال نفت بالای ۵۸ دلار فروختیم و برداشته شدن تحریمها هم میتواند به آن کمک کند.
*از همه کسانی که دکل آوردند ممنونم
وزیر نفت در ادامه گفت: چند ماه پیش نامهای به وزیر صنایع زدم و درخواست کردم واردات دکل خشکی و دریایی ممنوع شود، در زمان من اقدامی برای واردات دکل نکردیم و تنها تعهد قبلی شرکت حفاری بود که باید اجرایی شود.
وی با بیان اینکه قبلاً برنامه مفصلی برای واردات دکل بوده اما بعید میدانم ۵۰ دکل وارد شده باشد، گفت: هر چیزی که ظرفیت حفاری را بالا ببرد خوشحالکننده است چون مهم این است که کار پارس جنوبی و میادین مشترک زودتر انجام شود.
زنگنه تأکید کرد: من از همه آنهایی که دکل آوردهاند، چه اجاره کردهاند، چه خریدهاند و در پارس جنوبی کار کردهاند متشکرم، چرا که این کوه طلا را باید به هر ترتیب با سرعت بیشتری به سمت کشور خودمان بکشیم و اگر هم خلافی کردهاند، در آینده به آن رسیدگی شود.
وی تصریح کرد: من هیچ وقت نگفتهام چرا دکل خریدهاند بلکه گفتهام چرا یک نفری و بیرون از ضوابط قانونی دکل خریدهاند تا دچار مشکل و ادعای خسارت خارجی شویم.
*اولویتهای مصرف گاز ایران
وی در پاسخ به پرسشی در باره بازگشایی سفارت انگلیس در ایران گفت: رابطه داشتن لزوماً به معنای رابطه غالب و مغلوب یا دوست و برادری نیست و انگلیس هم قطعاً منافع خودش را در بازگشایی سفارت دیده است.
وی تأکید کرد: ما باید کاری کنیم که کسی تصور نکند بازار ایران یک بازار انحصاری است، چون قیمت را برای ما بالا میبرد و باید رقابت بین کشورها ایجاد کنیم تا قیمتها را پایین بیاوریم.
وزیر نفت اظهار داشت: درباره میزان درآمدهای نفتی در سال آینده در حال بحث هستیم و با دو فرض فعال شدن برجام و فعال نشدن آن درباره درآمدها صحبت میکنیم، اما وقتی تصمیم قطعی گرفته نشده، نمیتوان آن را اعلام کرد.
وی گفت: برای پروژههای نفتی، کمی بیش از یک میلیارد دلار در صندوق توسعه ملی فعال شده و منتظریم به پروژهها برسیم.
وی در ادامه گفت: اقتصاد جایگزینی گاز با LPG و نفت سفید برای کشور خیلی خوب است و ظرف دو یا سه سال آینده به عنوان اولویت اول ما در استفاده از گاز محقق میشود و گاز تقریباً جای همه فرآوردههای نفتی حرارتی را میگیرد.
زنگنه اظهار داشت: اولویت بعدی ما صادرات گاز است و همسایههایمان یعنی ترکیه، عراق، پاکستان، عمان و کشورهای جنوب خلیج فارس برای ما در اولویت هستند و افغانستان هم پیشنهاد کوچکی داده که باید بررسی شود.
وی ادامه داد: واحد LNG به ظرفیت ۱۰ میلیون تن هم داریم که معادل ۱.۵ فاز پارس جنوبی را مصرف میکند و با توجه به اینکه تجهیزات آن ضبط و بلوکه شده، بعد از تحریمها باید فعال شود.
وی اضافه کرد: ما همه گزینههای مصرف انرژی را از همه انرژیهای نو تا گاز و سیانجی و امثال آن را ظرف ۶ تا ۷ ماه مطالعه کردیم و این مطالعه نشان داد بیش از۸۵ درصد کشور از طریق پوشش شبکه گاز با استفاده از خط لوله و بعد از آن سیانجی و الانجی در اولویت اقتصادی قرار دارند.
*تفاوت بزرگ صادرات برق و گاز در دنیا
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه بین صادرات گاز و برق تفاوت بزرگی در دنیا وجود دارد گفت:۳۰ درصد گاز تولدیی دنیا با خط لوله صادر میشود و اینکه تجارت برق زیر یک تا دو درصد است و دلیل اصلی این مسئله هم امنیت تأمین انرژی است، چرا که اگر گاز وارد نکنند، میتوانند سوخت جایگزین مصرف کنند، اما گر واردات برق قطع شود، چنین امکانی وجود ندارد و کشورها قفل میشوند.
وی تأکید کرد: هیچ کشوری خودش را به واردات برق وابسته نمیکند و حداکثر اوج مصرف برق در شبکهها را برای تبادلات دوجانبه با هم تنظیم میکند.
زنگنه ادامه داد: در عین حال ما به ترکیه گاز را مثلاً مترمکعبی ۴۰ سنت صادر میکنیم که ترکیه هم بیشتر آن را به برق تبدیل میکند، اما اگر من برق ۷ سنتی به او صادر کنم هرگز دیگر گاز را به این قیمت از من نخواهد خرید.
*صادرات گاز و برق نباید با هم رقابت کنند
وی تأکید کرد: به همین دلیل برق و گاز هرگز نباید با هم رقابت کنند چون منافع ملی از این رقابت ضرر میکنند؛ همیشه گفتهام جای صادرات برق وجود دارد اما قیمت آن نباید به صادرات گاز ضرر بزند.
وزیر نفت تصریح کرد: این قیمتهای پایین برق در عین حال تبدیل به پایهای برای دعاوی شرکتها و کشورهای خریدار گاز ما برای کاهش قیمت میشود.
وی افزود: ما اعلام کردهایم به همه شرکت ها برای تولید برق و صادرات آن گاز میدهیم اما این نباید با صادرات گاز ما رقابت کند، چنان که این وزارت برق عراق است که از ما گاز میخرد نه وزارت نفت عراق و اگر برق ارزان به عراق صادر شود دلیلی برای خریدن گاز گرانتر نخواهد داشت.
وی اضافه کرد: برای اختصاص گاز نیروگاه های صادراتی قیمت ثابتی تعیین نکردهایم بلکه گفتهایم محاسبه میکنیم که قیمت براساس محاسبه راندمان و مواردی از این دست چقدر درمیآید.
*زودتر از ۱۰ ماه پس از لغو تحریمها به قرارداد جدید نفتی نمیرسیم
وی با بیان اینکه ما با همه خریداران نفت آسیایی و اروپایی برای افزایش صادرات صحبت کردهایم و نگران افزایش فروش نفت نیستیم، گفت: ۶ یا ۷ ماه صبر کنید تا ببینید ما میتوانیم سهم خودمان از بازار را پس بگیریم یا نه.
زنگنه تصریح کرد: من تصور نمیکنم زودتر از ۱۰ ماه بعد از لغو تحریمها بتوانیم به قرارداد جدید نفتی در توسعه میادین برسیم.
وی با اشاره به یکطرفه بودن قراردادهای دولت به بخش خصوصی گفت: بدهی نفت نسبت به دیگر دستگاه ها به بخش خصوصی بهتر بوده و خوشحسابتر بودهایم اما ۷ یا ۸ ماه است که به این وضعیت افتادهایم.
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی درباره نقشآفرینی در عزل مدیرعامل شرکت حفاری شمال گفت: من چند ما تلاش کردهام آقای سعیدیکیا مدیرعامل حفاری شمال را تغییر ندهد و دو بار با ایشان مذاکره کردهام چون ممکن بود سوءبرداشتی اتفاق بیفتد اما نمیدانم چرا این تغییر اتفاق افتاد.
*هرچه قیمت نفت پایین بیاید سرمایهگذاری در نفت ایران جذابتر میشود
وی در پاسخ به پرسشی تأکید کرد: هر چه قیمت نفت پایینتر بیاید جاذبه سرمایهگذاری در نفت ایران بیشتر میشود، چون در قیمت های بالا سرمایهگذاری در نفتهای شیل و میادین سخت به صرفه است، اما در نفت ما که تولید آن ارزان است، با قیمتهای پایین نفت هم سرمایهگذاری به صرفه است.
*میادین خزر را برای سرمایهگذاری به خارجیها معرفی میکنیم
زنگنه اظهار داشت: برای توسعه میادین نفت و گاز در دریای خزر تکنولوژیهای لازم را دراختیار نداریم و تنها شرکتهای متعددی تکنولوژیهای تولید در آبهای عمیق را دراختیار دارند که ما هم قصد داریم میدان سردار جنگل و منابع نفت و گاز خزر را برای سرمایهگذاری به شرکتهای خارجی معرفی کنیم.
*دبیرکل اوپک در حد اداره سازمان اداری اوپک حق حرف زدن دارد
وی در پاسخ به پرسشی در مورد نقشآفرینی دبیرکل اوپک گفت: دبیرکل اوپک در قیمت نفت کارهای نیست و تأثیری ندارد و سهمیه تعیین نمیکند و تنها سازمان اداری اوپک را اداره میکند و در همین حد حق حرف زدن دارد نه بیشتر.
وی تصریح کرد: نظر اکثر اوپکیها این است که در شرایط فعلی نفت ۷۰ تا ۸۰ دلاری میتواند عادلانه باشد.