طرح تحول سلامت و منتقدانی که بی جواب مانده اند

از طرح “من در آوردی” تا “دست های آلوده” در سیستم درمانی

طرح تحول سلامت در دو سال گذشته منتقدان و موافقان جدی داشته است. نظرات چه کسی به حقیقت نزدیک تر است؟

به گزارش تبریز بیدار، در تمامی سال های گذشته مسئله بهداشت و درماندر اقصی نقاط کشور یکی از معضلات همیشگی دولت ها بوده است. بر همین اساس  دولت یازدهم که با شعار بهبود معیشت مردم وارد کارزار انتخاباتی شده بود توانست اعتماد مردم را جلب و به پیروزی برسد. دولتمردان با شناخت این گسل اجتماعی با انتخاب قاضی زاده هاشمی و اجرای طرح تحول نظام سلامت در جهت ایجاد محبوبیت بیشتر بر مبنای خدمت رسانی به مردم بودند. این طرح از همان ابتدا با مخالفت های کارشناسان روبرو شد. اما از آنجا که برجسته ترین خدمت رسانی دولت یازدهم در حیطه درمانی پزشکی بود، سیاست  رسانه ملی به عنوان تاثیر گذار ترین ابزار ارتباط جمعی بر حمایت یکطرفه و بایکوت منتقدان  دنبال شد تا آنجا که مسعود پزشکیان وزیر اسبق بهداشت و یکی از حامیان دولت  در جلسه بررسی طرح تحول نظام سلامت در صحن علنی مجلس گفت: باصداوسیما صحبت می کنند که منتقدان وزارت بهداشت در رسانه ملی صحبت نکنند در حالیکه باید جلساتی برگزار شود که مشکلات به صورت اساسی و با نظر موافقان ومخالفان وبر اساس اسناد و مدارک بررسی و برطرف شود.


حال پس از گذشت بیش از دوسال از عمر دولت یازدهم این وعده انتخاباتی دولت هم هر روز کمرنگ تر می شود.مرور برخی از این انتقادات و پاسخ های دولتمردان، زوایای پنهان این طرح را بر همگان روشن می سازد.


مسعود پزشکیان از همان شروع دولت یازدهم یکی از حامیان اصلی این دولت در مجلس شناخته می شود. انتقادات این نماینده مجلس از آنجا قابل تامل است که وی به مدت ۴ سال بر مسند وزارت بهداشت تکیه داده و از سویی دیگر عضو کمیسیون بهداشت مجلس هم می باشد. تمرکز پزشکیان روی ۶ نکته اساسی است:


۱- عدم اصلاح نظام سلامت با این مدل


۲- عدم نزدیکی به عدالت با اجرای آن

۳- افزایش مصرف و القای هزینه اضافی به سیستم بهداشت و درمان

۴- افزایش توقعات از سیستم 


۵- عدم هم سویی طرح با سیاستهای کلان کشور


۶- نادیده گرفتن نیازهای کارکنان


علاوه بر این پزشکیان در چندین گفت و گو جنجالی بر شکست خوردن این مدل به دلیل عدم تامین مالی طرح تاکید کرده و گفته : اگر دولت همه ی بودجه اش را صرف طرح تحول کند باز هم کافی نخواهد بود الان دیگر بودجه‌ای وجود ندارد و بیش از هشت ماه است که بیمه‌ها نتوانسته‌اند پول پزشکان را بدهند؛‌ ظاهراً مصداق این است که تا انسان با کله زمین نخورد بیدار نمی‌شود. 


 وی طرح پزشک خانواده موجود در این طرح را من درآوردی خوانده است. 


نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو همچنین از بی عدالتی ناشی از این طرح خبر داده و افزوده: در قانون آمده بود پول به روستاها برود اما تعرفه بالا رفته است و بیمه ها ۶ ماه است که نتوانسته اندپولی پرداخت کنند وقتی هزینه بالا می رود قادر به پرداخت آن نیستند؛ با  اجرای طرح تحول، پزشکانی داریم با در آمد بالای ۱۰۰ میلیون در عین حال که برخی پزشکان 1 در آمد ۱ میلیونی دارند.


علاوه بر پزشکیان، دکتر مسعود جوزی، مدیر رسانه و ارتباطات انجمن پزشکان عمومی ایران با اشاره به صحبت‌های مسوولان وزارت بهداشت درباره برنامه پزشک خانواده، گفت: وزارت بهداشت دو سال فرصت داشت تا زیرساخت‌های پزشک خانواده را فراهم کند، اما اکنون دارند تجهیز مراکز بهداشت حاشیه شهرها یا ساخت درمانگاه‌های تخصصی و فوق‌تخصصی را به‌ عنوان اجرای پزشک خانواده در شهرها تبلیغ می‌کنند.

جوزی در این باره افزود: این‌که اعلام می‌کنند طرح پزشک خانواده شهری در قالب طرح جامع خدمات سلامت در حاشیه شهرها اجرایی می‌شود، بیشتر شبیه یک شوخی است؛ مگر می‌شود این طرح جامع را فقط با سه پزشک عمومی به‌ ازای هر ۴۵ یا ۵۰ هزار نفر اجرا کرد؟ این طرح فقط می‌شود ماشین ارجاع برای همکاران متخصص؛ تازه اگر این همکاران با وجود بدحسابی‌های اخیر وزارتخانه و بیمه‌ها حاضر به همکاری بشوند.

 

اما دولتمردان به جای پاسخ ، این انتقادات را سیاسی دانستند تا جایی که رییس جمهور جنس این انتقادات را از نوع دلواپسان خواند و قاضی زاده هاشمی در دو نوبت سفر به تبریز،  انتقاد از طرح تحول نظام سلامت را سیاسی دانست و گفت: : دستهای آلوده ای در سیستم وجود داشت که با دلالی و واسطه گری در حوزه تجهیزات پزشکی ودارویی، پول هایی به دست آوره بودند و اجرای این طرح باعث قطع این دست ها شد!!! منتقدان نیز باید به دوراز موارد حاشیه‌ای، مسائل ملی را سرلوحه عمل خود قرار داده و حرف‌های مأیوس‌کننده نزنند!!


اسماعیل جبارزاده استاندار آذربایجان شرقی هم به عنوان کسی که سالها در حیطه مسائل درمانی فعالیت انجام داده در جمع فرمانداران گفت:  با اجرای این طرح، دغدغه بخش عمده ای از مردم برای تامین هزینه های بیمارستانی برطرف شده و شاهد رضایت مندی مردم هستیم؟!

وی با بیان این که بایددر برابر تبلیغات منفی بایستیم و حقایق را به مردم بگوییم، افزود: متاسفانه برخی افراد از رضایت مندی مردم نگران هستند و با نادیده گرفتن انبوه کارهایی که صورت گرفته است، اجرای طرح نظام سلامت را خیانت می دانند!!!


در آخرین اظهار نظر هم قائم مقام وزیر بهداشت به جای پاسخ به منتقدان گفت: جز اجرای طرح تحول سلامت راهی دیگر وجود ندارد!!


البته وی اضافه کرد که مراکز درمانی دیگر تحمل بی پولی و بدقولی بیمه گذار ها را ندارند!!


حال جای سوال اینجاست چرا دولتمردان به جای استقبال از منتقدان ( نه از نوع دلواپسش) بر طرح پر اشکال خود اصرار می ورزند؟ آیا روا نیست جوابی منطقی به این منتقدان دهند؟!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.