به گزارش تبریز بیدار، تبریزباغ شهر ایران که روزگاری به عنوان باغ شهر ایران مطرح بود، این روزها زیر خروارها منواکسید و دی اکسید و دیگر اکسیدهای با رنگ و بیرنگ، به سختی نفس نفس میزند و تلاش دارد تن خود را از زیر بار این تلخ کامی رها کند.
هوای تبریز این روزها در شرایط بدی است هر چند که مسئولان معتقدند که هنوز وضعیت هوا به حد بحران نرسیده است و در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار دارد اما چیزی که مردم لمس میکنند چیزی بیشتر از آلودگی هوایی است که تنها گروههای حساس را آزار دهد.
قصه آلودگی هوا برای کشور ما و دیگر کشورهای در حال توسعه، داستان تازهای نیست، استفاده گسترده از سوختهای فسیلی، هدررفت انرژی، سوخت غیراستاندارد خودروها، روند صعودی تعداد وسائل نقلیه در مقابل روند نزولی کیفیت آنها، تخریب محیط زیست و ناپدید شدن منابع اکسیژن ساز درون و برون شهری در کنار بیتوجهی به منابع انرژی پاک، قصه پر غصهای را شکل دادهاند که ثمره آن را این روزها به خوبی میبینیم.
افزایش ناگهانی و بسیار شدید آلودگی هوا در شهری مانند تبریز که سابق بر این به عنوان یکی از باغ شهرهای ایران مطرح بوده، اتفاقی است که نیازمند بررسی و تدبیر بلند مدت است. اما در شرایط فعلی، مدیریت این وضعیت کاری است که میتواند به عنوان محک مدیران شهری عمل کند.
با وجود گذشت چندین روز از آلودگی شدید هوای تبریز، متاسفانه هنوز تنها اطلاعی که در این زمینه منتشر میشود، با عبارت «هشدار» و «مراقب باشند» همراه است و مسئولان این حوزه در سطح اطلاعرسانی عمومی، تاکنون به هشدار دادن نسبت به عدم خروج بیماران قلبی و ریوی از منزل، عدم حضور دانشآموزان در حیاط مدرسه و ماندن افراد با آسیبپذیری بالا همانند سالمندان و خانمهای باردار در منزل اکتفا کردهاند.
حالا بماند اینکه افراد شاغل در بخشهای دولتی و غیردولتی اگر شامل شرایط فوق شوند، تکلیف چیست و چگونه قانون از چنین افرادی در شرایط همانند بحران فعلی حمایت میکند.
با این حال هنوز و هر روز شاهد تردد گسترده خودروهای مختلف و رنگارنگ در تمام نقاط شهر هستیم و به گفته پلیس راهنمایی و رانندگی، به دلیل عدم وجود بند و دستور قانونی هنوز امکان جلوگیری از تردد خودروهای آلاینده، خودروهای تک سرنشین و امثال آنها وجود ندارد.
مردم تبریز انتظار داشتند در این دو هفته حداقل جلسهای با حضور مدیران ارشد استان تشکیل و نسبت به بررسی موضوع بپردازند و تدابیر لازم را در این مواقع اعلام و پیش بینی کنند اما مثل اینکه مدیران ارشد استان سرشان به مسائل انتخابات گرم شده و هوای سیاست را بیشتر از هوای مردم دارند.
سکوت معنادار شورای شهر تبریز در برابر آلودگی هوای تبریز
این امر امروز به حدی رسید که صدای ایرج شهینباهر عضو شورای شهر تبریز را هم در آورد.
شهینباهر در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به آلودگی شدید هوا در تبریز در روزهای اخیر گفت: اگر مهمان امروز جلسه شورا مدیرکل اداره محیط زیست بود با وضعیتمان هماهنگی بیشتری داشت.
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تبریز با تاکید بر اینکه انتظار داشت تمام اعضای شورا در مورد آلودگی هوای تبریز در روزهای اخیر صحبت کنند، گفت: فکر میکردم همه اعضا در این مورد حرف خواهند زد و عجله داشتم که من هم بتوانم در مورد این مشکل بزرگ صحبت کنم اما در عمل هیچ یک از اعضای شورا در این جلسه به این مسأله اشاره نکرده است و این در حالی است که همه ما میدانیم این میزان آلودگی چه تاثیرات منفی و مضری خصوصا بر سلامت فرزندانمان خواهد گذاشت.
شهینباهر با انتقاد از اینکه تا همین اواخر سوخت نیروگاه حرارتی از مازوت تامین میشده و معاینه فنی خودروها نیز غیرواقعی است، گفت: در سالهای اخیر نزدیک یک هزار و ۵۰۰ هکتار باغات تبریز از بین رفته و نتیجهاش همین آلودگی شدید هوای با نتایج فاجعه آلودش خواهد بود.
اخطار فرهنگی و سعدی به رئیس جمهور و وزیر کشور درباره آلودگی هوای تبریز
محمدحسین فرهنگی و محمداسماعیل سعیدی دو نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس امروز در تذکری خطاب به رئیس جمهور و وزیر کشور خواستار اقدامات عاجل برای جلوگیری از الودی هوا و کنترل بیشتر صنایع آلاینده در اطراف شهر تبریز شدند.
این دو نماینده تبریز تصریح کردند: آلایندگی جدی پالایشگاه تبریز، پتروشیمی و نیروگاه در اطراف شهر تبریزبه طور منظم رصد نمیشود و نتیجه آن آلایندگی های غیرقابل تحمل در روزهای گذشته بوده است.
فرهنگی و سعیدی خاطرنشان کرده اند: ورود مسئولان اجرایی محلی و محیط زیست و نظارت آنها در حدی نیست که مانع شود مردم تبریز به ویژه اهالی کجوار، سردرود و باغ معروف از این آلودگی شدید هوا رها شوند.
در پایان، لازم به یادآوری است، خلیل ساعی، مدیرکل بحران استان آذربایجانشرقی که ماههاست حضوری شاخص در بخشهای مختلف خبری شبکه استانی سهند دارد اما خبرهای عجیبی از این جلسه را به اطلاع شهروندان رساند و گفت تشکیل کار گروه ویژهای برای بررسی مسائل مرتبط با آلودگی در دست بررسی است و انشاءالله تا نوروز در خصوص طرح زوج و فرد کردن تردد خودروهای شهر و محدوده اجرای این طرح تصمیمگیری میشود.
فاصله ۳ ماهه تا عید نوروز و قرار گرفتن در وضعیت اضطراری به لحاظ حجم آلودگی و وسعت دربرگیری و البته طولانی شدن زمان استقرار هوای آلوده بر فراز شهر و شهروندان تبریزی، دو مسئله متناقض در این زمینه هستند که شایسته است مدیران شهری و دست اندرکاران حوزه مدیریت بحران، به سرعت برای رفع آن اقدام کنند.
در این دو هفته آلودگی هوای تبریز اقدام عملی برای رفع این آلودگی نشده است مسئولانی که در ماه های گذشته با توجه به شرایط جوی استان به هوای پاک و کمتر شدن روزهای آلوده را با افتخار اعلام میکردند و آن را به بنزین یورو ۴ مربوط میدانستند این روزهای سکوت اختیار کردهاند.
بنزینی که خود به قصه هزار و یک شبی تبدیل شده و نمایندگان با یورو ۴ بودن آن مشکل دارند و معتقدند بنزینهای وارداتی ربطی به کاهش آلودگی هوا نداشت و تنها جیب برخی را پر کرده است و برخی دیگر میگویند این بنزینها حتی کیفیت بنزینهای پتروشیمی را هم ندارند چه برسد به استانداردهای اروپایی و یورو ۴!
لازم به یادآوری است، هوای تبریز حدود دو هفته است که آلوده شده و مردم این شهر آسمان و آفتاب را در این مدت ندیدهاند و فردا در برابر فرزندان این شهر که این هوا را تنفس میکنند چه جوابی خواهیم داشت خدا میداند.
اما آن چیزی که مهم به نظر میرسد آن است مسئولان در وهله اول باید به فکر هوای حیات مردم باشند تا هوای سیاسی.
منبع: فارس