سرویس اجتماعی تبریزبیدار/ انتخاب اسم برای نوزاد، صدور و تعویض شناسنامه از جمله کارهایی است که پای هر شهروندی را به اداره ثبت احوال باز می کند.
محمد حیرت انگیز مدیرکل ثبت احوال آذربایجان شرقی با حضور در تحریریه تبریزبیدار پاسخگوی تعدادی از سوالات خبرنگاران ما شده است که به تفصیل در ذیل می آید:
محدودیتی صدور شناسنامه فقط برای اسامی خارجی و دارای معانی نامناسب
تبریزبیدار: چارچوب های ثبت احوال برای انتخاب اسم نوزادان جهت صدور شناسنامه چیست؟ آیا برای اسامی ترکی محدودیتی وجود دارد؟
حیرت انگیز: انتخاب نام مناسب و نیکو برای نوزاد تازه متولد شده توسط پدر و مادر نوزاد اهمیت ویژه ای دارد و خانواده ها معمولا از ماهها قبل از تولد فرزندشان درمورد اسم زیبا و بامعنی خوب همفکری میکنند. در زمان تنظیم سند ولادت و اخذ شناسنامه نوزاد در ادارات ثبت احوال، کارمندان ثبت احوال با تسلط کامل به بخشنامه ها و دستورالعمل های ابلاغ شده، مشاوره های لازم را در این راستا به خانواده ها می دهند و راهنمایی میکنند. همچنین زوجین با مراجعه به وبگاه ثبت احوال و در قسمت نام گزینی می توانند با وارد کردن اسم مورد نظر، معنی اسامی که انتخاب کرده اند را ببیند.
سعی ما این است که اسامی خوب و نیکو برای نوزادان اعم از اسامی اسلامی-ایرانی، اسامی صرفا ایرانی، اسامی ترکی و دیگر قومیت هایی که در کشور وجود دارند، انتخاب شود. محدودیت های ما برای انتخاب اسم شامل اسامی دارای معانی و ساختار نامناسب و صرفا خارجی است و اسامی بومی با معنی خوب و مناسب مشکلی ندارند.
حتی چنانچه اسمی در سامانه های ثبت احوال تعریف نشده باشد متقاضی محترم می تواند درخواست مکتوب به همراه مدارک مربوط به معنی اسم و واژه انتخابی را که از مرجع و ماخذ علمی در اختیار دارد، ارائه نماید و ما نیز درخواست را به کمیته مشورتی نام در سازمان ارسال می کنیم. در این کمیته که با حضور اساتید دانشگاهی در رشته های مختلف زبان تشکیل می شود مورد بررسی قرار میگیرد و در نهایت کمیته مذکور مجوز صادر می کند و شناسنامه نوزاد متولد شده صادر می شود و در صورت عدم تایید و موافقت، موضوع به ارائه دهنده درخواست، ابلاغ می شود.
حیرت انگیز: زمانی که به اسمی اجازه ثبت داده نمی شود فرد می تواند درخواست اعتراض خود را به صورت الکترونیکی ثبت کند. دریافت جواب این درخواست نهایتاً ۲۴ ساعت است. اگر مثبت شد با هماهنگی سازمان اسم را ثبت می کنیم ولی اگر منفی شد بر طبق قاعده باید اسم دیگری پیشنهاد دهند ولی تعداد معدودی از شهروندان محترم به انتخاب همان اسم تاکید می کنند و ما در راستای احترام و تکریم از آنها می خواهیم تا مدارک و مستندات از منابع معتبر علمی مربوط به معنی اسم انتخابی را ارائه نمایند.سپس درخواست متقاضی دریافت خدمت را برای اخذ مجوز به سازمان ارسال می کنیم. مدت زمان این مکاتبه اداری و فرایند رسیدگی در کمیته مشورتی نام، شاید کمی زمان بر باشد. بعضی مواقع در این خصوص به مراجع قضایی نیز مراجعه می شود که رای صادره بر له متقاضی از سوی مرجع قضایی برای ثبت احوال قابل اجرا می باشد.
عدم صدور شناسنامه برای اسامی ترکی، بزرگنمایی و غیرواقعی است / اسامی ترکی و اسلامی بین نام های پرطرفدار در استان
تبریزبیدار: بیشترین فراوانی اسم در نوزادان دختر و پسر در استان در سال جاری کدام بودند؟
حیرت انگیز: در بین فراوانی اسم ها، اسامی ترکی بین پنج اسم اول از لحاظ فراوانی جای دارند پس اینکه اسامی ترکی صادر نمی شوند واقعیت ندارد و ما فقط از ثبت اسامی خارجی و اسامی که در فرهنگ ما دارای معنی نامناسب هستند، معذوریم. البته باز هم از متقاضی و مراجعه کننده می خواهیم تا به ما مدارک و مستندات مربوط به معنی و خوب و مناسب بودن اسم را ارائه دهد تا ما نیز در سازمان از آن دفاع کنیم و اسم را ثبت کنیم. من نیز به عنوان یک شهروند از استان آذربایجان شرقی و ترک زبان کشور مدافع اسامی ترکی هستم ولی نمی توانم از اسامی خارجی دفاع کنم.
پنج اسم مورد اقبال خانواده ها که در استان در ۹ ماهه سالجاری توسط زوجین برای فرزندان تازه متولد شده انتخاب کرده اند برای نوزادان دختر به ترتیب زهرا، فاطمه، نفس، سلین و آیلین است و در نوزادان پسر ؛ علی، آیهان، امیرعلی، علیسان و ابوالفضل است. این فراوانی ها نشان دهنده ترکیب اسامی اسلامی، ایرانی، ترکی و دیگر اقوام است.
۳۵ هزار ۲۶۱ تولد در استان در ۹ ماهه سالجاری
معمولا میزان اعتراض شهروندان در خصوص عدم ثبت اسامی کم است. از ابتدای سالجاری تا پایان آذر ماه امسال برای ۳۵ هزار و دویست و شصت و یک نوزاد در استان سند ولادت تنظیم شده است که در بین این تعداد پنج مورد و حتی کمتر از پنج مورد منجر به ارسال درخواست به سازمان شده است و مردم شریف استان پایبند به فرهنگ و آداب و رسوم غنی کشور عزیزمان ایران اسلامی بویژه در انتخاب نام و نام گزینی برای فرزندان خود هستند. بنابراین بزرگنمایی انتخاب نشدن نام و مجاز نبودن انتخاب برخی اسامی دور از منطق است.
تبریزبیدار: در مورد ضرورت تعویض شناسنامه های قدیمی توضیحی بفرمایید؟
حیرت انگیز: این شناسنامه ها زمانی که مستهلک و مستعمل شوند، تغییرات چهره افراد و عدم تطبیق با عکس موجود برروی شناسنامه و یا تغییراتی در مشخصات هویتی شناسنامه به استناد احکام صادره از مراجع قضایی، هیئت های حل اختلاف و یا کمیسیون های مختلف وجود داشته باشد، قابل تعویض هستند.
افراد بالای ۱۵ سال که شناسنامه هایشان دست نویس است، می توانند به دفاتر پیشخوان سراسر استان مراجعه کرده و به دریافت شناسنامه مکانیزه که دارای درجه ایمنی بالا هستند اقدام کنند. برای تعویض این شناسنامه ها ضرب الاجل زمانی تعیین نشده و اجباری هم نیست ولی ضروری است که به مرور باید انجام شود. خدمات ما مکان محور است و می توانیم همین خدمات را به عنوان شهروند تبریز در شهر های دیگر کشور نیز دریافت کنیم.
گفتگو از محسن فرجی و حنانه احدپور
انتهای پیام/