سرویس فرهنگی تبریزبیدار/ ۲۷ شهریور سالروز درگذشت استاد شیرین سخن سید محمدحسین بهجت متخلص به «شهریار» بوده و در تقویم رسمی کشور به روز شعر و ادب فارسی ثبت شده است.
به همین مناسبت پایگاه خبری تبریزبیدار با یکی از ملازمان و شاگردان استاد شهریار گپ و گفت صمیمی پیرامون این شاعر پرآوازه ایران و آذربایجان داشته است.
محمد سامع سردرودی فعال ادبی و اجتماعی و مدرس دانشگاه و مدارس از جمله افرادی است که با استاد شهریار ارتباط نزدیکی داشته است.
مشروح گفتگوی تبریزبیدار با این شاگرد ادبی استاد شهریار به شرح ذیل می باشد:
شهریار، شمع فروزان ادبیات
تبریزبیدار: از نحوه آشنایی خود با استاد شهریار برایمان بگویید؟
سامع: بنده با اشعار استاد سید محمدحسین شهریار از اواخر دهه ۵۰ آشنایی داشتم اما همزمان با شروع تحصیلات دانشگاهی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تبریز در اوایل دهه ۶۰ ضمن رفت و آمد به منزل استاد، آشنایی بیشتری با شاعر بزرگ قرن پیدا کردم. این توفیق را یافتم که بیش از گذشته در محضر استاد باشم و همراه با دوستان دانشگاهی از این شمع فروزان ادبیات، شعر، اخلاق و مظهر بزرگ علمی و ادبی نهایت بهره مندی را داشته باشیم. تا سال ۱۳۶۷ و روزهایی که استاد شهریار در بستر بیماری بود رفت و آمد به منزل استاد و توفیق عرض ادب به این مرد بزرگ ادامه داشت.
شاعری مردمدار، صاحب ذوق و ملتزم به اخلاقیات و مذهب / خود را مختص خواص نمی دانست / درب منزلش روی مردم باز بود
تبریزبیدار: از خصوصیات اخلاقی و هنری استاد شهریار بگویید؟
سامع: سید محمدحسین شهریار یکی از شاعران بزرگ مردمی بود که درب منزلش همیشه به روی مردم و علاقه مندان شعر و ادبیات باز بود. استاد شخصی متواضع و فروتن بود و با همه نشست و برخاست داشت و خود را مختص خواص نمی دانست و به سبب همین موضوع ارتباطات مردمی و اجتماعی استاد در یک حد قابل توجهی قرار گرفته بود.
استاد شهریار شاعری دین دار، مذهبی و پایبند به شعائر دینی و مذهبی بود و عبادت و ذکر دائم را یکی از ویژگی های وی می توان برشمرد. استاد شهریار از تنگ نظری دوری می جست و بطور کلی و نمادین می توان گفت حائز اخلاق پسندیده و به جهت آشنایی بسیار زیاد با فنون و صناعات ادبی صاحب ذوق و شوق هنری قوی بود و از همه این ویژگی های اخلاقی و ادبی به شکل عالی در اشعارش استفاده می کرد.
عظمت تبریز در شعر شهریار
تبریزبیدار: شهر تبریز چه جایگاهی در اشعار استاد شهریار دارد؟
سامع: شهر تبریز به سبب دارا بودن جاذبه های طبیعی، اجتماعی و فرهنگی باعث شده شاعرانی همچون مولوی، صائب تبریزی، کمال خجندی، قطران تبریزی و شعرای بزرگی از اقصی نقاط ایران و حتی کشورهای دیگر به وصف زیبایی های این شهر بپردازند. استاد شهریار در وصف تبریز اشعار زیادی سروده است و در این اشعار شهر تبریز جایگاه بلند و والایی دارد چرا که استاد تلاش کرده است زیبایی، بزرگی و عظمت تبریز را وصف کند و سبب آشنایی دیگران با این شهر شود.
ضرورت بررسی اشعار استاد در انجمن های ادبی
تبریزبیدار: معروف ترین شعر استاد در مورد تبریز که تا با امروز بازتابی نداشته، کدام است؟
سامع: خوشبختانه در سالیان گذشته و دهه های اخیر با گسترش رسانه ها و شبکه های اجتماعی اشعار شاعران بزرگ در میان عامه مردم تا حدودی به صورت مکفی شناخته شده است. در این میان اشعار استاد شهریار نیز امروزه در اغلب نقاط کشور ایران شناخته شده و بازتاب های مختص خود را دارد؛ برخی از اشعار استاد بازتاب های خوبی داشته و برخی از اشعار استاد کمتر مورد توجه قرار گرفته و به عبارت دیگر می توانست بیشتر از این مورد توجه واقع شود.
به عنوان نمونه شعر معروف《شهر تبریز است و مشگین مرز و بوم/کوی شمس و کعبه ملای روم》و مابقی ابیات این شعر به دلایلی در بازه زمانی مختلف آنچنان باید و شاید شناخته نشده و بازتاب اجتماعی و فرهنگی آن در میان مردم، دانشگاه ها، انجمن های ادبی و برخی محافل مربوط به حوزه شعر و ادبیات مورد بررسی قرار نگرفته است.
انجمن های ادبی و فعالین حوزه هنر و ادبیات باید اشعار استاد شهریار را مورد بررسی قرار دهند تا عناوین مهد علم و هنر، اقتصاد و سیاست، دین و مذهب، مردی و مردانگی و غیرت ملی درباره شهر تبریز بیشتر شناخته شود.
شاعران جوان از مظهر فرهنگ ایران و آذربایجان الهام گیرند
تبریزبیدار: بعنوان فعال ادبی و اجتماعی چه توصیه ای برای شاعران جوان به جهت الهام گیری از اشعار استاد شهریار دارید؟
سامع: سید محمد حسین شهریار منبع غنی از ادبیات و شعر، عرفان و فلسفه، دین و مذهب و بطور کلی تاریخ و فرهنگ بود و در اکثر زمینه ها سخنی برای گفتن داشت. شاعران جوان ما می توانند از اشعار استاد شهریار که مظهر و نشانه فرهنگ ایرانی و فرهنگ آذربایجانی است الهام گیرند و با مطالعه دقیق و عمیق اشعار این نام آور حوزه شعر و ادبیات گام در مسیر و راه وی بگذارند.
استاد شهریار شاعری سترگ بود و خصوصیات اخلاقی، رفتاری و هنری استاد باید در کنار راه گشایی الگو و رهنمود شاعران جوان باشد.
تقدیر از حماسه آفرینان انقلاب اسلامی در شعر شهریار
تبریزبیدار: نسبت شعر استاد شهریار با انقلاب اسلامی چیست؟
سامع: سید محمد حسین شهریار اشعار مختلفی در رابطه با وصف، پیامد، نتایج و بازتاب های انقلاب اسلامی ایران دارد بطوری که از حماسه آفرینان انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ تقدیر کرده و از این نظر شاعر انقلابی محسوب می شود.
گفتگو از امین خوانگر
انتهای پیام/