10 سوال از نماینده استان در مجلس خبرگان؛

حضرت آیت الله از شما بعید است!

به نظر می رسد که گفتگوی منتشر شده از آیت الله هاشم زاده هریسی که بر کرسی نمایندگی مردم ولایت مدار استان آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری تکیه زده است چندان با مبانی اندیشه حضرت امام و رهبری معظم انقلاب سازگار نیست و حاوی نکاتی است که در صورت نقل صحیح سخنان توسط رسانه ها باید بگوییم که « حضرت آیت الله؛ از شما بعید است! »

سرویس سیاسی تبریز بیدار / محسن محمدزاده

در هفته ای که گذشت، گفتگویی با آیت الله هاشم زاده هریسی، نماینده مردم استان آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری در برخی رسانه ها منتشر شد. این گفتگو حاوی نکات مثبتی است که از آن میان می توان به تاکید وی بر عدم ورود زودهنگام کشور به فضای انتخاباتی، پرهیز از شایعه سازی های انتخاباتی  وعدم اعتماد به شنیده های غیرموثق، جلوگیزی از هزینه های اخلاقی و اجتماعی انتخابات، ورود جوانان به عرصه کارهای اجرایی جهت پیشرفت کشور وعدم نگاه سیاسی به مجلس خبرگان اشاره کرد.

به زعم نویسنده، این گفتگو در صورت رعایت امانتداری توسط رسانه منتشر کننده و نقل صحیح نظرات این نماینده مجلس خبرگان رهبری حاوی برخی نکات قابل تامل نیز است.

 

نکته اول

به روایت خبرنگار نامه نیوز،هاشم زاده هریسی در پاسخ به سوال وی در خصوص قصد سیدحسن خمینی برای ورود به انتخابات مجلس خبرگان گفته است:

 

« سید حسین خمینی به عنوان یک شهروند و یک روحانی فاضل، با وقار و خوش فکر، و هم به عنوان نوه حضرت امام حق دارد کاندیدا شود و نه تنها مشکلی ندارد بلکه حق شهروندی و روحانیت ایشان است چرا که می خواهد به نظامی که پدر بزرگش تاسیس کرده است، خدمت کند. امر خیری است اگر خواست کاندیدا شود و اگر نخواست هم شاید کارهای دیگری را در نظر دارد و این تصمیم در اختیار ایشان است.

اگر کاندیدا شد یا نشد؛ وظیفه مردم و مسئولان حفظ احترام است چرا که باید به امام وفادار باشیم، امامی که همه زندگی خود را وقف این مردم کرده است . مسئولان از بالا تا پایین مدیون به امام هستند و حرمت سیدحسن آقا و خانواده امام باید رعایت شود.

نباید بگذاریم تاریخ پس از حضرت پیامبر تکرار شود، همانطور که پس از درگذشت پیامبر، خانواده ایشان را کنار زدند و با نوه رسول خدا آنچنان کردند، نکند تاریخ تکرار شود!  باید ملت و کشور وفادار و با ایمان باشیم و بمانیم و اگر نوه امام کاندید شد باید استقبال کنند و به ایشان رای دهند.»

 

نکته دوم

خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی مذکور عنوان کرده است که این نماینده سابق مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در بخشی از سخنان خود با اشاره به سخنان آیت الله جنتی در خصوص اینکه عده ای به دنبال ورود به خبرگان هستند تا رهبری را تضعیف کنند گفته است:

 

« همه اینها شایعات است چرا که می خواهند مردم را از خبرگان بترسانند، برخی از خبرگان هراس دارند. هیچ فردی چنین تصمیم و برنامه و یا نقشه ای برای این موضوع ندارد، همه آنها که می آیند کاندید می‌شوند به رهبر و کشور معتقدند و وفادار هستند و این اظهارات وهن رهبر است.  همه جناح ها  به رهبری وفادار هستتند و این خیالات نتیجه توهم برخی از افراد است.»

 

۱۰ سوال از آیت الله

با فرض صحت مطالب نقل شده از قول آیت الله هاشم زاده هریسی، چند سوال به ذهن نگارنده خطور کرده است که ضمن احترام به جایگاه وی و همچنین پرهیز از نگاه سیاسی به انتخابات مجلس خبرگان رهبری مطرح می گردد.

 

  1. ۱- اینکه در نظام جمهوری اسلامی و به برکت هدایت های امام و رهبری و مجاهدت های شهیدان و مسئولین، تمام شهروندان کشور و من جمله سیدحسن خمینی می توانند با استفاده از حقوق خود در صحنه های تصمیم گیری و تصمیم سازی کشور من جمله انتخابات حضور یابند نکته ای است که به حق مورد اشاره قرار گرفته است. اما آیا صرف اینکه شخصی قصد حضور در عرصه ای را داشته باشد کافی است یا باید صلاحیت آن را از تمامی ابعاد داشته باشد؟ بعنوان مثال یکی از شرایط احراز صلاحیت نمایندگی مجلس خبرگان، اجتهاد در فقه و دین می باشد که بایستی بوسیله شورای نگهبان تایید گردد.

 

  1. ۲- آیا صرف انتساب شخصی به حضرت امام خمینی و رهبر معظم انقلاب و ارکان مسئولین دلیلی بر صلاحیت وی می باشد؟ به عنوان مثال در دوره گذشته انتخابات مجلس خبرگان شاهد عدم احراز صلاحیت علمی در حد اجتهاد برای شخصی همچون آیت الله صدیقی، امام جمعه تهران و منصوب مقام معظم رهبری توسط شورای نگهبان بودیم. حال آیا نسبت سیدحسن خمینی با بنیان گذار انقلاب اسلامی می تواند دلیلی بر اجتهاد وی یا صلاحیت او در سایر زمینه ها باشد؟

 

  1. ۳- با مطالعه گفتگوی مذکور این تصور در ذهن مخاطب ایجاد می گردد که از نظر وی  نسبت فامیلی سیدحسن خمینی با رهبر فقید انقلاب برای احراز صلاحیت نمایندگی مجلس خبرگان کفایت می کند. حال در صورت صحت نقل سخنان این نماینده مجلس خبرگان در رسانه مذکور، این طرز تفکر در چه حد با افکار و اندیشه های امام خمینی(ره) همخوانی دارد یا در تضاد کامل با نظرات ایشان می باشد؟

 

  1. ۴- آیت الله هاشم زاده هریسی به درستی گفته است که احترام بیت حضرت امام باید مورد توجه مردم و مسئولین باشد. اما به نظر می رسد که از مردم و مسئولین تنها یک ضلع این مساله می باشند و ضلع دیگر آن، خود بیت حضرت امام است. باید به این نکته نیز توجه شود که بیت حضرت امام هم باید در مسیری حرکت کند که احترامش حفظ شود. آیا تمام حرکات بیت حضرت امام در این راستا بوده است؟ آیا اظهارنظرهای برخی از نوه های حضرت امام در سالهای گذشته در مسیر حفظ حرمت این بیت شریف بود؟ آیا آنگونه که گفته شده است، وفاداری به امام راحل به معنای احترام به بیت ایشان تحت هر صورتی است؟ آیا عرصه های دیگر و حفظ و حراست و تبیین اندیشه ها و نظرات و منویات رهبر عظیم الشان انقلاب به معنای وفاداری به ایشان نیست؟

 

  1. ۵- بی تردید یکی از مهم ترین موضوعاتی که می تواند موجب حفظ و اعتلای احترام بیت حضرت امام در میان آحاد ملت شود، پیروی و همراهی آنان با مقام ولایت فقیه و رهبری معظم انقلاب است که در واقع عمل کردن به توصیه حضرت امام خمینی و پیروی از سیره یادگار ایشان، حاج سید احمد است. باید بررسی گردد که منتسبین به حضرت امام در سالهای اخیر و خصوصا در جریان فتنه ۸۸ چه اندازه در مسیر و خط رهبری حرکت کرده اند و به چه اندازه پیگیر منویات ایشان بوده اند؟

 

  1. ۶- نماینده سابق مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در بخشی از این گفتگو با سخنانی تامل برانگیز گفته است که «نباید بگذاریم تاریخ پس از حضرت پیامبر تکرار شود، همانطور که پس از درگذشت پیامبر خانواده ایشان را کنار زدند و با نوه رسول خدا آنچنان کردند، نکند تاریخ تکرار شود!  باید ملت و کشور وفادار و با ایمان باشیم و بمانیم و اگر نوه امام کاندید شد باید استقبال کنند و به ایشان رای دهند». بزرگان و علمای دینی بسیار در مورد تاریخ صدر اسلام و وقایع پس از رحلت حضرت پیامبر(ص) صحبت کرده و نوشته اند. ماحصل مطالعات و شنیده های نگارنده سطور از نظرات عالمان دین این نکته است که با وجود وقایع تالم برانگیز و هتک حرمتهای صورت گرفته در خصوص خاندان حضرت رسول(ص)، فاجعه اصلی بعد از رحلت ایشان، انحراف جامعه از مسیر ولایت و تنها ماندن و خانه نشینی امام علی (ع) به عنوان جانشین حضرت پیامبر(ص) می باشد. حال باید بررسی نمود که آیا قیاس شان و جایگاه بیت حضرت امام خمینی (ره) با خاندان حضرت رسول(ص) و مشابه قرار دادن سید حسن خمینی با نوه های حضرت پیامبر (ص) – امام حسن و امام حسین (علیهم السلام) – در سخنان آیت الله هاشم زاده هریسی قیاس و کار درستی است؟

 

  1. ۷- باید در نظر گرفت که طبق آیات قرآن و روایات، پیامبر اسلام (ص) به دفعات و مکررا بدلیل قرار گرفتن ولایت و عصمت الهی در وجود اهل بیت(ع) و نه بدلیل صرف رابطه نسبی، مردم را به تبعیت از این اولیا و خلفای الهی فرا می خواندند. اکنون باید افکار و اندیشه حضرت امام را بررسی کرد تا ببینیم که آیا ایشان معتقد به انتقال این شان به بیت خود بوده اند؟ آیا کسی از حضرت امام سراغ دارد که مردم را به بزرگداشت و تبعیت از بیت خود فرا بخواند؟ نویسنده سطور که چنین توصیه ای را تا کنون نشنیده و سراغ ندارد.

در کنار این نکته باید بررسی شود که افکار و نظرات سیدحسن خمینی تا چه اندازه با افکار حضرت امام انطباق دارد؟ نوه ای که در روزهای اخیر و پس از ۲۵ سال از رحلت پدربزرگش، مرقدی برای ایشان ساخته است که ظاهر آن کوچکترین تناسبی با تفکر بنیادین بنیانگذار انقلاب اسلامی در خصوص ساده زیستی و دوری از تجمل و دفاع از مستضعفین ندارد و در شبکه های اجتماعی با عناوینی چون “کاخ سازی برای امام کوخ نشینان” از آن تعبیر شده است تا چه اندازه می تواند پیرو خط فکری پدربزرگش باشد؟

 

  1. ۸- گفته شده است که در صورت کاندیداتوری سیدحسن خمینی برای مجلس خبرگان رهبری، مردم باید استقبال کنند و به وی رای دهند. با توجه به سوال قبلی، مبنای این استدلال کدام دلیل و حجت عقلی و شرعی می باشد؟ مگر غیر از این است که در جمهوری اسلامی مبنا برای رای دادن و احراز صلاحیت فرد از نظر مردم، حجت عقلی و شرعی می باشد؟

 

  1. ۹- در قسمتی از سخنان این نماینده مجلس خبرگان نقدی به سخنان آیت الله جنتی وارد شده است. نویسنده ضمن اینکه در صدد توجیه یا دفاع از نظر دبیر شورای نگهبان نیست، سوالاتی در خصوص این اظهار نظر دارد. مبنای برهانی این گفته که « همه آنها که می آیند کاندید می‌شوند به رهبر و کشور معتقدند و وفادار هستند » چیست؟ چگونه می توان با این قطعیت و با اطلاق لفظ “همه” در این خصوص صحبت کرد؟ آیا با توجه به تجربه های بعد از انقلاب اسلامی و خیانتها و کجروی های برخی جریانات و اشخاص در سطوح مختلف کشور، می توان این اظهار نظر را صحیح دانست؟ آیا نتیجه این صحبتها، غفلت مردم در خصوص تلاشهای بیگانگان و بدخواهان برای نفوذ در روحانیت و به انحراف کشاندن اسلام و انقلاب نخواهد بود؟ مگر حضرت امام (ره) در پیام خود که به عنوان منشور روحانیت شناخته می شود هشدار نداده اند که دشمنان به دنبال نفوذ در حوزه های علمیه و روحانیت و استحاله اسلام و انقلاب از درون هستند؟ مگر در تاریخ دویست ساله حضور استعمار در کشورهای اسلامی و ایران خودمان، کم شاهد روحانی نمایی و مجتهد سازی و مرجع تراشی بوده ایم؟

 

  1. ۱۰- آیت الله هاشم زاده هریسی در ادامه همین قسمت از سخنان خود گفته است که « همه جناح ها  به رهبری وفادار هستند و این خیالات نتیجه توهم برخی از افراد است». جدای از نقدی که در خصوص استفاه مجدد از لفظ “همه” وارد است، با توجه به این سخن باید پاسخ داده شود که در این صورت، خائنین به نظام و انقلاب در سالهای پس از انقلاب چه کسانی بوده اند؟ آیا خیانتهای خود را با وجود وفاداری به نظام و رهبری انجام می دادند و می دهند؟ آیا سران فتنه آمریکایی و اسرائیلی ۸۸ با این عقیده و وفاداری به رهبری، کشور را ۸ ماه به آشوب کشیدند و هزینه ای بر ملت و نظام تحمیل کردند که هم اکنون نیز میراث شومش پابرجاست؟ آیا غیر از این است که بسیاری از تحلیل گران خارج نشین شبکه های ماهواره ای معاند، در روزگاری نه چندان دور، در برخی ازهمین جناح های کشور سری از سران بودند؟ آیا ساده انگارانه نیست که بگوییم آنها وفادار به رهبری و انقلاب اسلامی بودند و یک شبه و به یکباره و ندانسته سر از ناکجا آباد در آورده اند؟ با این تفسیر آیا مردم باید جناحی را که خود را دنباله رو کسی می داند که رهبری معظم انقلاب از لفظ باغی در خصوص وی استفاه کرده است – و خود می دانید که در فقه اسلامی باغی به چه کسی اطلاق می شود-  وفادار به نظام و رهبری بدانند؟ آیا همه این ها نتیجه توهم برخی افراد است؟!

 

نتیجه گیری

به نظر می رسد که گفتگوی منتشر شده از آیت الله هاشم زاده هریسی که بر کرسی نمایندگی مردم ولایت مدار استان آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری تکیه زده است چندان با مبانی اندیشه ای حضرت امام و رهبری معظم انقلاب سازگار نیست و حاوی نکاتی است که در صورت نقل صحیح سخنان توسط رسانه ها باید بگوییم که « حضرت آیت الله؛ از شما بعید است! ».

امیدوارم که در روزهای آینده شاهد جوابیه ای برای رسانه های نقل کننده گفتگوی مذکور باشیم تا خاطر مردمی که وی بر کرسی نمایندگی آنان در مجلس خبرگان تکیه زده است آسوده گردد.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *