به گزارش تبریز بیدار ، به نقل از ائل، انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری یکی از بزرگترین رویدادهای سیاسی سال جاری است که در اسفند ماه برگزار می شود و گروه ها و جریان های سیاسی سعی در حضور در این ماراتن هستند.
انتخابات الکترونیکی از حرف تا عمل
اما فارغ از هرگونه رقابت سیاسی در این انتخابات، اجرای فرآیند انتخابات نیز امر مهمی است که بحث های فراوانی در این زمینه وجود دارد.
برگزاری الکترونیکی انتخابات از جمله مباحثی است که در انتخابات های اخیر مورد بحث بوده و هیچ گاه نیز به نتیجه نرسیده و هربار با همان شیوه سنتی برگزار شده است.
البته در دوره های گذشته که صحبت از الکترونیکی شدن انتخابات مطرح می شد، تنها به شیوه آزمایشی اتکا می شد و بحث آن تا به این حد، جدی نبود اما در این دوره جدی تر از دوره های قبل مطرح شده و وزارت کشور در صدد برگزاری الکترونیکی انتخابات ولو در چند نقطه از کشور می باشد.
عزم جدی وزارت کشور برای الکترونیکی شدن انتخابات
چندی پیش عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور با تاکید بر انجام هماهنگی های لازم بین دستگاه های اجرایی، از برگزاری انتخابات الکترونیکی در کلان شهرها خبر داده بود.
وی همچنین از هماهنگی نهایی با شورای نگهبان برای الکترونیکی برگزار کردن این دوره از انتخابات صحبت کرده بود.
چالش شورای نگهبان و وزارت کشور در مورد جزئیات برگزاری الکترونیکی انتخابات از جمله موضوعات اساسی بوده که در این مورد جلسات مختلفی بین این دو نهاد برگزار شده و شورای نگهبان نیز خواستار شفاف سازی آن از سوی وزارت کشور بوده است.
شیوه های برگزاری انتخابات الکترونیکی زیر ذره بین شورای نگهبان
در این مورد حسینعلی امیری قائممقام و سخنگوی وزارت کشور نیز با بیان اینکه موضوع برگزاری الکترونیکی انتخابات از موارد مورد بحث اشتراکی وزارت کشور و شورای نگهبان است گفت: شورای نگهبان با کلیت برگزاری الکترونیکی انتخابات مخالفتی ندارد و انتخابات در کلانشهرها و برخی شهرستانها الکترونیکی برگزار میشود.
وی همچنین از درخواست شورای نگهبان در مورد روشن گری جزئیات و صندوق ها در انتخابات الکترونیکی سخن گفته و تصریح کرد: کارشناسان رایانهای وزارت کشور و شورای نگهبان با هم در این زمینه جلساتی داشته و دارند و مواردی که مدنظر شورای محترم نگهبان بوده، حتماً توسط وزارت کشور توضیح داده خواهد شد.
ستاد انتخابات آذربایجان شرقی منتظر ابلاغیه وزارت کشور
در همین رابطه فرمانداری تهران آمادگی خود برای برگزاری الکترونیکی انتخابات را اعلام کرده بود چنان که علی اصغر نوبخت، معاون فرماندار و رئیس ستاد انتخابات تهران گفت: اعتبارات و شرایط فنی و تجهیزات پیشبینی شده و امیدوار هستیم که این امکانات فراهم شود.
اما در این راستا رضا استاد رحیمی، مدیر کل سیاسی استانداری و دبیر ستاد انتخابات آذربایجان شرقی از آمادگی این ستاد برای برگزاری انتخابات سال جاری خبر داده و بیان داشت: در مورد برگزاری الکترونیکی انتخابات در اسفند ماه سال جاری هنوز ابلاغیه ای از سوی وزارت کشور برای ما صادر نشده است.
وی با تاکید بر اینکه تمام برنامه ریزی ها و اقدامات ستاد انتخابات آذربایجان شرقی مبتنی بر دستورالعمل های وزارت کشور خواهد بود، گفت: در جریان برگزار شدن یا نشدن الکترونیکی انتخابات در آذربایجان شرقی نیستیم چرا که تاکنون دستورالعملی در این مورد نداشتیم.
صندوق هایی از جنس صفر و یک برای تضمین شفافیت انتخابات
اما در این مجال بهتر است نگاهی به جزئیات برگزاری الکترونیکی انتخابات نیز داشته باشیم تا بیشتر در چند و چون آن قرار گیریم.
در این شیوه از انتخابات کسی که به شعب اخذ رأی مراجعه میکنند شناسنامه و کارت ملی خود را ارائه میدهد که شناسنامه وی کنترل دستی شده و شماره ملی وی هم بهصورت مکانیزه چک میشود تا مشخص شود فرد در شعبه دیگری رأی نداده است. پس از مرحله چک توسط عامل اجرا و نظارت در شعبه، یک کارت الکترونیک در اختیار فرد قرار میگیرد و وی پای دستگاه رفته و کارت را به دستگاه ارائه میکند. پس از آنکه دستگاه کارت را مجاز شناخت، رأیدهنده با ورود کد داوطلبی خود، رأی خود را معین و ثبت میکند.
پس از ثبت نهایی در حافظه دستگاه، رأیدهنده رأی خود را به صندوقی که در ذیل دستگاه قرار گرفته میاندازد و میبیند که رأی در صندوق رأی انداخته شود. فرد فقط با کارت الکترونیک خود میتواند یک بار رأی دهد.