حجت الاسلام حمیدی در گفت و گو با تبریز بیدار:

عموم مردم از شهرداری به نیکی یاد می کنند/ ریخت و پاشی در شهرداری نمی بینم/ ۸۰ درصد ۱۰۵ میلیارد بودجه فرهنگی شهرداری صرف سخت افزار می شود

معاون فرهنگی شهرداری تبریز در گفت و گوی تفضیلی با تبریز بیدار از برنامه های اجرا شده این معاونت در سال ۹۳ و برنامه ریزی های این مجموعه برای سال ۹۴ گفت.


تبریز بیدار: ابتدا ممنونیم از اینکه وقت خودتان را در اختیار تبریز بیدار قرار دادید. از حضورتان در شهرداری شروع کنیم، چطور شد حضرت عالی به عنوان معاون فرهنگی انتخاب شدید؟

حمیدی: عرض سلام و خسته نباشید دارم خدمت شما. تشکر می کنم از عزیزانی که در پایگاه خبری تبریز بیدار تلاش می کنند. انصافا هم در سطح استان و هم در سایر استان ها و در سطح کشور طرفداران خوبی دارید. انشا الله در راهی که برای اطلاع رسانی در حوزه های مختلف  انتخاب کرده اید موفق باشید. آن طوری که بنده متوجه شدم آقای دکتر نجفی می خواستند برای معاونت فرهنگی یک روحانی انتخاب کنند. یک روحانی که در حوزه ی فرهنگ سابقه ی فعالیت  فرهنگی و اجرایی داشته باشد. با یک سری از افراد هم رایزنی کرده بودند و چند نفر گزینه داشتند که نهایتا به بنده رسیده بودند، مطرح کردند بنده هم استقبال کردم و اعلام آمادگی کردم که هرچه از دستمان بر می آید در حوزه ی فرهنگ در خدمتشان باشیم. شعارهاییکه آقای نجفی می دادند  نشان دهنده ی آن بود که برای تغییر چهره ی شهر و مبلمان  شهری مصمم بودند و فعالیت های یک سال گذشته براساس اقرار عوام و خواص حاکی از آن هست. ما هم علاقمند شدیم بعد از پیشنهاد ایشان در خدمتشان باشیم و انجام  وظیفه کنیم.

 

تبریز بیدار: ارتباطتان با آقای شهردار به چه نحوی است؟ تعامل خوبی در حوزه کاری با آقای شهردار دارید؟

حمیدی: شهرداری مجموعه ی وسیعی است ، مدیران متعددی هست. جناب آقای شهردار در هفته یک روز را به مدیران اختصاص می دهند، در بین مدیران معاونان سهم بالایی دارند در آن روز ضمن اینکه شورای معاونین است ما خدمتشان می رسیم و مطالبمان را مطرح می کنیم و نقطه نظرهای آقای شهردار را می شنویم.

 

انصافا آقای دکتر نجفی در حوزه ی فرهنگی نگاه بازی دارند و آن طوری که بنده طی یک سال اخیر در خدمت آقای شهردار بودم واقعا از نظرات ایشان در حوزه ی فرهنگی و اجتماعی استفاده کردم. حمایتشان از معاونت فرهنگی و بنده ی حقیر و سایر مجموعه های فرهنگی در سطح شهرستان، نشان دهنده ی این است که آقای نجفی به حوزه ی فرهنگ نگاه ویژه ای دارند.

 

تبریز بیدار: سمتی که حضرت عالی در معاونت فرهنگی دارید اهم وظابفش چیست و آیا با سازمان فرهنگی و هنری شهرداری و یا سایر نهاد های فرهنگی موازی کاری صورت نمیگیرد؟

حمیدی: سازمان فرهنگی هنری بازوی اجرایی ماست. اهم وظایف حوزه ی فرهنگی شهرداری، تعالی فرهنگ شهروندان است. هرکاری، هر طرحی و هر برنامه ای که منجر به تعالی فرهنگ شهروندان تبریز بشود، ما اجازه ی ورود به آن حوزه را داریم. خود معاونت فرهنگی یک نهاد ستادی است که وظیفه ی سیاست گذاری، برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی و تهیه ی شیوه نامه های لازم را دارد. سازمان ها و مناطق هم به عنوان نهاد های صف و مجری هستند و به هیچ وجه موازیکاری وجود ندارد. معاونت فرهنگی به عنوان سیاست گذار و سازمان های فرهنگی و هنری اجرا کننده ی برنامه های معاونت هستند. موازیکاری نیست بلکه بحث ستاد و صف است.

 

تبریز بیدار: با اداره ی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا سازمان تبلیغات و سایر ارگان های فرهنگی چطور؟ موازی کاری صورت نمیگیرد؟

حمیدی: بحث آموزش شهروندی تنها مقوله ای است که غیر از شهرداری و معاونت فرهنگی شهرداری هیچ نهادی نیست که به این مقوله ورود پیدا کند. تنها شهرداری و معاونت فرهنگی شهرداری است که در بحث آموزش شهروندان ورود پیدا کرده و وظیفه ی ذاتی اش آموزش شهروندان است. تعالی فرهنگ شهروندان و اصلاح رفتار شهروندان در قبال آموزش های شهروندی است.  باید این آموزش های شهروندی اتفاق بیفتد تا بعد از آن شهروندان عزیز از تعالی فرهنگی برخوردار بشوند.

 

شاید در برخی حوزه ها نهاد های متعددی هستند که انجام وظیفه می کنند اما آموزش شهروندی تنها مقوله ای است که صرفا شهرداری ورود پیدا کرده و نهادهای دیگر نیستند و موازی کاری هم نمی شود. کاریکه نهاد های دیگر انجام می دهند ما انجام نمی دهیم. اگر یک کنگره  را یک سازمان دولتی یا اداره کل میخواهد انجام دهد ما سراغ آن نمی رویم؛ آن جایی که احساس خلا و نیاز می کنیم ورود پیدا میکنیم. برای نشاط شهروندان، تعالی فرهنگ شهروندان و مسائل اجتماعی آنجا ورود پیدا می کنیم و موازی کاری هم نمیکنیم. تعدد نهادها هست ولی شرح وظایف هر کدام مشخص است.

 

تبریز بیدار: سال گذشته هفته ی نکو داشت تبریز برگزار شد و بین عموم مردم و خواص شهری و سیاسیون بازخوردهای مختلفی داشت،  برخی حمایت کردند و برخی هم منتقد شدند و گفتند: در مقابل هزینه ای که شهرداری گذاشت نتیجه ای برای مردم نداشت. نقاط قوت و ضعف هفته نکوداشت را از دید خودتان به عنوان مسول  چه می دانید؟

 

حمیدی:هفته ی نکو داشت سال ۹۳ برای اولین بار، یک امر ابتکاری بود که در تبریز برای معرفی تمام ظرفیت های شهر تبریز برگزار کردیم و یک امر میمون و مبارکی بود و کارهای بزرگی در هفته ی نکو داشت تبریز توانستیم عملیاتی کنیم. از جمله ی آن کارهای بزرگ این بود که توانستیم ۱۵۳ عنوان کتاب و نشریه را آماده ی چاپ کنیم که این یک خروجی است و همین الان از این خروجی و از این محصولات استفاده می کنیم و استفاده خواهیم کرد.

 

برای اولین بار وقف نامه ی ربع رشیدی بعد از 53 سال باز نشر شد و به تمام دانشگاهها و کتابخانه های عمومی فرستادیم تا مورد استفاده ی دانشجویان و محققین قرار بگیرد. این اتفاق کمی نیست. دبیر خانه هایی که در نهاد های مختلف برای همایش نکو داشت تبریز داشتیم 11 هزار و ۳۸۰ عنوان آثار علمی و هنری وصول کردند که باز ما از این آثار استفاده می کنیم. مقالاتی که به کنگره های همایش می آمد یا عکس هایی که از زیبایی های تبریز بود و آثار هنریکه در برنامه های مختلف به بخش های مختلف جشنواره فراخوان شده بود در نوع خود بی بدیل بود و بعضی از این ها  واقعا  قابل استفاده  است. در طول سال های آتی ما می توانیم از این آثار برای اهداف فرهنگی و هنری استفاده کنیم. در کنار  این مسائل، ما میخواستیم  تبریز  را با همه ی ظرفیت هایش معرفی کنیم، شهری که  ازپیشینه ی تمدنی و تاریخی برخوردار است،  شهری که نهضت ها و انقلاب ها در آن اتفاق افتاده بود؛ نهضت مشروطیت، قیام ۲۹ بهمن و دفاع مقدس و مفاخر و مشاهیر و . . . تلاشمان بر آن بود به نسل جدید و نسل آینده داشته های تبریز را انتقال بدهیم و معرفی کنیم. در واقع بحث مهمی که داشتیم بحث هویت دهی بود. تلاشمان بر این بود تا هویت فرهنگی، تاریخی، تمدنی را که داریم بتوانیم به نسل حاضر و نسل های بعد انتقال دهیم. قطعا هرکاری مثل این کارکه اولین بار برگزار می شد نقاط ضعفی دارد؛ به این نقاط ضعف بنده و همکارانیکه در بطن کار بودند بیشتر از همه واقفیم.

 

هزینه هایی را که مطرح کردند درست نیست. ما سایر برنامه هایمان را مدیریت کردیم و تغیراتی دادیم؛ در برنامه های سازمان زیبا سازی، سازمان ورزشی، با مدیریتی که صورت گرفت برنامه های این بخش ها را منتقل کردیم به هفته ی نکوداشت تبریز. هزینه ای اضافه از بودجه مصوب برای هفته ی نکوداشت خرج نکردیم. فعالیت های فرهنگی و هنریکه در طول سال قرار بود انجام شود آوردیم در این ایام به مناسبت معرفی تبریز برگزار کردیم.

تبریز بیدار :هزینه ی هفته ی نکوداشت چقدر بود؟ در یک مصاحبه شما ۳۰۰ میلیون تومان اعلام کردید و گفتید ریخت و پاشی اصلا صورت نگرفته است. 

حمیدی :یک سری برنامه ها و یک سری کنگره ها بر عهده ی ستاد گذاشته شده بود. مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان به بنده اجازه داده شد تا برنامه های ستادی را انجام دهیم. بقیه ی برنامه ها مثل عکس فیروزه با هزینه ی خود سازمان بود. سمپوزیوم مجسمه با هزینه ی خود سازمان زیبا سازی شهری بود. برنامه ها با هزینه مصوب اجرا شد. ما تلاش میکردیم هزینه هایمان از ۳۰۰ میلیون بیشتر نشود. سازمان هم برنامه هایش را با هزینه ی خودش آورد به آن بازه زمانی منتقل کرد. اطلاع من تا این اندازه بود. تلاش ما این بود که با اقل هزینه، برنامه ها و همایش ها و جشنواره ها را اجرا کنیم.

تبریز بیدار: اعضای کمسیون  فرهنگی شورا نظرات مختلفی نسبت به کارهای فرهنگی شهرداری  تبریز دارند برخی اعلام نارضایتی می کردند که در مقابل رقم بودجه کار فرهنگی، امر قابل قبول و کاربردی برای مردم  ندیدیم. برخی دیگر  مانند خانم حضرتی  رئیس کمسیون فرهنگی  بر این باورند که این رقم برای فرهنگ ناچیز است و در مقابل آن نمی توانیم انتظار زیادی داشته باشیم.  تعامل خودتان را با کمسیون  فرهنگی شورا چطور می بینید؟ به نظرتان در مقابل بودجه سالیانه ای که مصوب شده کافیست؟

حمیدی:تعامل ما با کمسون فرهنگی شورای شهر عالی است. آن ها به عنوان یک نهاد  نظارتی و نهاد سیاست گذار در سطح کلان هستند. من در جلساتشان شرکت میکنم. بیشتر نظر خانم حضرتی مورد پسند است چون ایشان از ریز مسائل آگاه هستند و در حوزه ی فرهنگ فعال اند. چیزیکه خانم حضرتی مطرح کردند این استکه درکلان یک اعتبار فرهنگی مطرح می شود به رقم 105 میلیارد و به ذهن بعضی ها این می آیدکه مثلا ۱۰۵میلیارد برای بحث های نرم افزاری است در حالی که اصلا اینطور نیست؛ ما فرهنگسرا درست می کنیم، خانه ی سلامت درست می کنیم، مساجد شبانه روزی را با آن اداره میکنیم، در سال ۹۴ یک میلیارد و دویست ، سیصد میلیون برای مساجد – چه ساخت ،چه برنامه های فرهنگی و چه سرویس های بهداشتی- خرج کردیم. همه این ها از اعتبارات فرهنگی است. اینکه خانم حضرتی می گویند بودجه کافی نیست یعنی می دانند برای برنامه ها و برای نرم افزارها اعتبارات محدود است. ما نسبت به اعتبارتمان  فعالیت هایمان چشمگیر است. من در مصاحبه دیگر اعضای محترم شورا دیده ام که رقم را مطرح میکنند ۱۰۵ میلیارد ریال و بعد می گویند انتظارمان زیاد است در حالی که 80 درصد از آن ۱۰۵ میلیارد صرف سخت افزار میشود. از آن 20 درصد هم سهم ورزش – چه ورزش قهرمانی که تیم داری میکنیم چه ورزش همگانی- را داریم و در کنار آن اعتبار سازمان فرهنگی و کمک به سایر  نهادها را داریم. یعنی در مقابل آن هزینه ای که برای بحث نرم افزاری گذاشته شده بود، فعالیت های ما چشمگیر است.

چیزی که بقیه مطرح می کنند این است که کل آن ۱۰۵ میلیارد ریال برای بحث نرم افزار هست. در حالی که  80% برای سخت افزار است و ۲۰% برای نرم افزار استکه آن هم بین مناطق و بین سازمان ها، سازمان ورزش، سازمان فرهنگی هنری و سایر نهادها و برنامه هایی که در طول سال اجرا می شود تقسیم می گردد.

  

تبریز بیدار: از طرف اعضای شورا انتظارات بی مورد و احیانا فشاری یا لابی خاصی در خصوص حوزه شما صورت گرفته؟

حمیدی: ارتباط ما بیشتر با اعضای کمسیون فرهنگی است و اعضای کمسیون فرهنگی انسان های فرهیخته دانشگاهی و فرهنگی و آگاه به مسائل هستند و هیچوقت این کار را انجام نمی دهند. ارتباط ما با دیگر اعضای شورا هم محترمانه است و تا به حال شاهد فشار و انتظار بی موردی نبودم. شایدگاهی نظر هایی دارند ولی این به معنای آن نیست که فشاری باشد، ارتباط ما بیشتر با اعضای کمسیون فرهنگی است و اعضای این کمسیون همانطور که گفتم انسان های فرهیخته ای هستند.


تبریز بیدار: به ورزش اشاره کردید، آیا لزوم ورزش حرفه ای را در شهرداری احساس میکنید؟ اینکه این همه هزینه را شهرداری متحمل شود قابل توجیه است؟

حمیدی:آقای شهردار در جلسه ای که بنده برای اولین بار شرکت میکردم به هیات مدیره سازمان ورزش شهرداری تاکید کردند که به سمت ورزش همگانی بروید. ولی حرکت به سمت ورزش همگانی یک دفعه اتفاق نمی افتد. در طول سالیان گذشته  آمدند تیم درست کردند و اکنون این تیم ها در مرحله ای هستند که به هیچ وجه نمی شود رها کرد. باید به یک مرحله ای برسد تا واگذار شود و به تدریج ما از ورزش حرفه ای و تیم داری دست بکشیم و برویم به سمت ورزش های همگانی. این کار یک شبه و یک ساله نمی شود. آقای شهردار هم با این وضع تیم داری موافق نیستند و اعتقاد بنده هم این است که باید به ورزش همگانی که عموم شهروندان بتوانند از این ورزش همگانی استفاده کنند بپردازیم. البته بعضی تیم ها  برای اینکه نام تبریز در سطح کشور و دنیا مطرح شود  تاثیر دارند و با این کانال می توانیم فرهنگ و آداب و رسوم خود را انتقال دهیم. به این جهت یک سری ورزش های حرفه ای که در سطح ملی و بین المللی می توانند نقش آفرینی کنند برای تعالی نام تبریز مناسب است اما عموما رویکرد شهردار محترم به این سو است که به تدریج با شیب ملایم ما به سمت ورزش های همگانی برویم.


تبریز بیدار: به عنوان یک روحانی عملکرد شهرداری  تبریز را نسبت  به آرمان های  انقلاب و اسلام چطور ارزیابی می کنید؟ بعضی اوقات به نظر می رسد اشرافیت در این مجموعه زیاد شده است و در برخی موارد از آن آرمانها فاصله زیاد میشود.

حمیدی: من در سطح مدیران  چیزی که تا به حال دیدم در شورای  مدیران و شورای معاونین  و ارتباطی که با مدیران دارم این گونه نیست که از آرمان ها فاصله ایجاد شده باشد.  واقعا مدیریت جهادی  را در سطح مدیران مخصوصا در خود آقای شهردار می توان مشاهده کرد. انصافا ما معاونین و شهرداران مناطق در فعالیت و تلاش به آقای شهردار نمی رسیم. علی رغم اینکه از سن جوانی و انرژی بیشتری بر خورداریم ولی گاهی اوقات از اول صبح تا آخر شب وقتی می خواهیم تماس تلفنی با آقای شهردار داشته باشیم متوجه می شویم در یک برنامه یا جلسه هستند. این خستگی ناپذیری و این روحیه ی جهادی الحمدلله  در مجموعه ی شهرداری در سطح مدیران مشهود است. پاک دستی در سطح مدیران مشهود است. این که برخی ریخت و پاش ها را مطرح می کنند باید عرض کنم ما که این همایش ها را برگزار می کنیم، این ریخت و پاش ها را نمی بینیم. همایش های ما در مقایسه با سایر همایش ها که ارگان های دیگر برگزار می کنند- شاید از اعتبارت فرهنگی کمترهم  برخوردار هستند- می بینید در مورد هزینه ها منطقی تر رفتارشده است و رفتار های ما قابل دفاع است. من این را یک تبلیغ سو می دانم بر علیه مجموعه ی شهرداری. انصافا در مجموعه ی شهرداری پیشرفت های قابل توجهی صورت گرفته است که شاید این پیشرفت ها برای برخی ناخوشایند است و این نا خوشایندی را با این موراد عنوان می کنند. البته ما استقبال می کنیم از کسانی که نواقص را بیان می کنند. من به عنوان فردی که در شورای معاونین هستم، ریخت و پاشی نمی بینم. طبق برنامه ی سالانه که نوشته می شود بر اساس آن برنامه پیش میرویم. در آن برنامه تمام آیتم ها نوشته شده و شورا و سایر نهادهای نظارتی نیز نظارت می کنند. خود آقای شهردار هم  توصیه می کنند که از اسراف و تبذیر دوری بشود.

 

تبریز بیدار: برخی اوقات زیر مجموعه یک واحد، کج اندیشی هایی دارند که کل مجموعه را درگیر میکند. شما در برخورد با این روند در معاونت فرهنگی چه اقدامی انجام داده اید؟

باید نظارت ما بیشتر  باشد. این ها بیشتر کارهای موردی است.  مجموعه کارهایی با این وسعت  قطعا  نمونه هایی هم خواهد داشت که نظارت ما درآن ها خوب نبوده ولی به محض اطلاع حتما رسیدگی می کنیم. احساس می کنم در این مورد هم باید یک دید منصفانه داشته باشیم. با بد سلیقگی های یک کارمند،کل فعالیت های مجموعه ی شهرداری را زیر سوال  بردن درست نیست. اگر به عموم مردم مراجعه کنیم چیزی که من احساس می کنم ذکر خیر شهرداری است. آحاد مردم از آقای نجفی و تیم آقای نجفی به نیکی یاد می کنند. عموم مردم خوش بین هستند و رضایت  دارند و تشویق و حمایت می کنند. ولی خب اگر دو  سه مورد کج اندیشی یک کارمند هست یا نظارت ما کامل نیست، نباید  منجر شود که کل فعالیت ها تحت الشعاع قرار گیرد.

 

چیزی که بین عموم مردم درباره ی شهرداری مطرح می شود، بحث رشوه است. آیا اقدام فرهنگی خاصی در این زمینه انجام داده اید تا رفتار به حداقل برسد؟

یک سری ساز وکارها طراحی شده است که با این ساز و کار ها بشود ارتباط کارمندان با کسانی که ساخت و ساز می کنند کمتر بشود و مسیر هایی طراحی شود که در آن رشوه دادن و گرفتن نباشد. آقای شهردار از اولین روزی که آمدند پیگر این بحث بودند. کیوسک هایی که در مناطق مختلف تعبیه شده اند و به عنوان پایلوت در چند منطقه راه اندازی شده است و یک سری مدل ها و نرم افزارهایی طراحی شده تا این هدف تحقق یابد. شهردار محترم و تیم آقای دکتر نجفی به دنبال این هستند این معضل  هر چند که در افراد معدودی هست حل شود.

ما در حوزه ی فرهنگی طرحی را آماده کردیم تحت عنوان اخلاق حرفه ای که در این طرح ما به دنبال آن هستیم این معضل را به زبان های مختلف مخصوصا زبان آموزش و در قالب دوره های کارگاهی و جلسات متعدد و با حضور کارشناسان مختلف آموزش بدهیم. در این راستا ما اعتقاد داریم که این فرهنگ سازی را باید انجام بدهیم. روایاتی که از ائمه ی معصومین هست را مطرح کنیم. قطعا اگر اینها مدام گفته شود تاثیر دارد. ما به دنبال آن هستیم که این گفتن ها و تذکر دادن ها را  با زبان ها و ابزار مختلف  اعلام کنیم. در سطح کلان هم آقای شهردار و سایر همکاران تلاش می کنند با طراحی یک سری ساز وکارها این موارد را به حداقل برسانند.

 تبریز بیدار: تاریخ  تاسیس معاونت فرهنگی کی بوده؟ ما در یک مصاحبه با آقای حاجی پور شنیدیم ایشان مطرح کردند که در زمان خودشان معاونت فرهنگی را تاسیس کردند و در یک مصاحبه دیگر آقای نوین گفتند که ایشان این کار را انجام دادند.

حمیدی: نهادها نوعا برای اینکه بتوانند مسیرشان را طی کنند گاهی می آیند و این نهاد را تاسیس می کنند، نام گذاری می کنند و بعدا خود نهاد می رود دنبال چارت و کارهای اداری تا بتواند از وزارت کشور به عنوان یک نهاد رسمی مجوز بگیرد. این قابل جمع است و احتمال دارد. البته بررسی نکرده ام و قاطع  نمی توانم نظر بدهم، ولی این مرسوم است که نهاد یا اداره ای یا معاونتی را تاسیس کنند و آن اداره  به دنبال راه های قانونی برای ثبت برود.

تبریز بیدار: در مدیریت فرهنگی شهری تاثیر شهرداری چقدر است ؟ در مقایسه با سازمان ها و ارگان های دیگر آیا می توان گفت بیشترین تاثیر را شهرداری دارد؟

حمیدی:  نظر من این هست که در بین مجموعه های فرهنگی، شهرداری بیشترین تاثیر را دارد. من خودم قبلا این حجم بالای فعالیت های شهرداری را شاهد نبودم اما بعد از آمدن آقای دکتر نجفی این حجم بالای فعالیت های فرهنگی چشم گیر شده است. قبلا در جلسات و برنامه ها نیز بودیم و به نظر می رسد در تیم جدید، حجم فعالیت های فرهنگی شهرداری چندین برابر سایر نهاد هاست و اگر سایر نهاد های فرهنگی هم فعالیت فرهنگی انجام داده اند گاهی با آن ها مشارکت داشته ایم. این نقش شهرداری را نشان می دهد.

تبریز بیدار: سال ۹۳ سال اقتصاد و فرهنگ بود. سال فرهنگ که مربوط به بخش های شما بود. عملکرد خودتان را در این سال چطور ارزیابی می کنید ؟

ما واقعا تلاش کردیم پیام مقام معظم رهبری را  لبیک بگوییم. شبانه روزی همکاران ما هم در ستاد و هم در صف فعالیت داشتند. حجم برنامه ها نشان می دهد که فعالیت های سال ۹۳ قابل مقایسه با هیچ سالی در سال های گذشته نیست، حتی اگر چند سال را روی هم بگذاریم باز هم قابل مقایسه نیست. فعالیت های فرهنگی، هنری، اجتماعی و گردشگری افزایش قابل توجهی داشت، توسعه ی قابل توجهی هم داشت. فعالیت هایی که  شهرداری در سال ۹۳ داشت اگر به صورت خلاصه عرض بکنم به این شرح است: 

۶۳ عنوان همایش داشتیم که از این همایش ها ۳ موردش مذهبی بود، ۳مورد قرآنی، ۸مورد سبک زندگی و خانواده، 6 مورد در موضوعات فرهنگی و هنری، 3 همایش در بحث حجاب و عفاف، ۹ همایش ورزشی، ۱۶ همایش علمی و تخصصی، 6 همایش اجتماعی و۷ همایش ایثارگری بود. کمیت و تعداد همایش ها خودش یک رقم قابل توجه است و تمامی همایش ها بر اساس یک نیازسنجی صورت گرفته بود.

۵۶ عنوان جشنواره در طول سال ۹۳ در شهرمان اتفاق افتاد. از آن جشنواره ها  یکی جشنواره ی تابستانی بود. تنها همین جشنواره  تابستانی ۹۲ سری برنامه در طول تابستان در پارک ها و سالن ها اجرا کرده است . این خودش قابل توجه است. گاهی من خودم در برخی از این برنامه ها حضور داشتم ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ خانواده در این جشنواره ها شرکت کرده بودند.

در لابه لای این جشنواره ها ما آموزش های شهروندی را  مطرح کردیم. فرهنگ بومی را مطرح کردیم. یکی از این جشنواره ها بازی های بومی و محلی بود که برای اولین بار در تبریز اتفاق افتاد و ما در این بازی های بومی و محلی که با ۳۵  فراوانی همراه بود هدفمان این بود که آداب و رسوم و سنت هایی که در بازی های محلی بود را حفظ کنیم و بتوانیم به نسل جدید معرفی کنیم. هدفمان این بود که خانواده ها را متوجه این قضیه بکنیم که بچه هایشان بیشتر در فضای مجازی مشغول نباشند. نکته دیگر این که ما نمی خواهیم فضای مجازی را  توسعه بدهیم اما اگر میانگین وقت گذاشتن یک نوجوان در فضای مجازی ۴۰ دقیقه است تلاش ما این نیست که ۴۰ دقیقه را ۴۱ دقیقه کنیم بلکه در آن ۴۰ دقیقه که نوجوان در فضای مجازی زمانش را صرف می کند میخواهیم به آن ها خوراک بدهیم و از طرفی تلاشمان بر این است که کودکان و نوجوانان و خانواده ها را از فضای مجازی  بیرون بکشیم و در فضای فیزیکی بیاوریم. 

۲۳ نمایشگاه در طول سال در حوزه ی فرهنگی برگزار کردیم که از این ۲۳ نمایشگاه یک نمایشگاه با عنوان توانمندی های سرمایه گذاری تبریز بود که در هفته ی نکوداشت تبریز به صورت وسیع اجرا کردیم و انصافا هم سرمایه گذاران خارجی و هم سرمایه گذاران داخلی و هم مردم عزیز آمدند و فرصت های سرمایه گذاری تبریز را مشاهده کردند. نمایشگاه خوب دیگری که در مجموعه ی ائل گلی با ۵۵ غرفه برگزار شد و شاید بیش از ۳۰ هزار بازدیدکننده آمدند و از این غرفه ها بازدید کردند در خصوص سلامت بود. در این غرفه ها  NGO ها آمده بودند و اطلاع رسانی کردند و یک سری فعالیت ها را ارئه دادند، اینها کارهای قابل توجهی بود که اتفاق افتاد.


به بحث آموزش بصورت جدی در سال ۹۳ ورود پیدا کردیم. در اوایل حضور من در مجموعه شهرداری یکسری از دلسوزان به من گفتند این فرهنگسرا ها در سطح شهر تعطیل یا نیمه تعطیل اند و من در اولین  فرصت از این فضاهای فرهنگی بازدید کردم. دیدم که ظرفیت بزرگی هستند ولی آن طور که باید، محتوا به آن ها داده نمی شود. من احساس می کنم عمده ترین، مهم ترین و نفسگیر ترین کاری که در سال ۹۳ انجام گرفت بحث محتوا دهی به این فرهنگسرا ها  و پر بار کردن آن ها بود. ما توانستیم در سال ۹۳ اعتماد خانواده ها را به فرهنگسرا و خانه های سلامت و کتابخانه جلب کنیم. خانواده ها خودشان و کودکان و نوجوانانشان می آمدند و از این فضاها استفاده می کردند و به حدی در این بحث موفقیت کسب کردیم که از طرف فرهنگسرا ها مدام از ما خواسته می شد که فضا را افزایش دهیم. ما فرهنگسراهایی داشتیم که برای برگزاری کلاس هایشان کانکس گذاشتند که تصاویرش هست. در زمان امتحانات هم کتابخانه های ما جوابگوی مراجعان نبودند و ما مجبور شدیم کف سالن های مطالعه پتو بیندازیم.  این یک موفقیت  بزرگ است که ما از فرهنگسرا ها وخانه های سلامت و کتابخانه ها که ظرفیت بزرگی هستند استفاده ی بهینه بکنیم.

ما ۲۴۸۰ گارگاه و کلاس آموزشی را در این مجموعه ها ( فرهنگسراها)  برگزار کردیم که یک بخشی از این موضوعات، آموزش های شهروندی بود. بخش های متنوعی هم داشتیم  مثلا منبت کاری، آشپزی و . . . این ها هر چند از آموزش های شهروندی نیست و ما هم موظف نیستیم این کلاس ها را داشته باشیم  ولی علاقه ی ما به شهروندان و اینکه شهروند ما در جای دیگر با پرداخت هزینه این آموزش ها را یاد می گیرد آمدیم و این ها را به صورت رایگان انجام دادیم. ما این آمادگی را داریم حتی خانم های خانه دار بیایند به فرهنگسرا ها و ما بسته ی غنی در اختیارشان بگذاریم تا بتواند اوقات فراغتشان را غنی تر سپری کنند. د رسال ۹۳ برای موضوعات آموزش  محدودیت نداشتیم که نشان دهنده ی این است که سال پر باری پشت سر گذاشتیم. در کلاس های آموزشی  157527 هزار نفر شرکت کردند. به۲۲۶ هزار نفر بسته ی آموزش دادیم. در مرکز های سلامت ۴۳۳ مورد مشاوره ثبت شده است که در مجموع به ۱۹۹۶۶  نفر مشاوره دادیم. مجموع کسانی که  از کلاس های آموزش ما استفاده کردند- هم آموزش به شهروندان و هم آموزش های شهروندی – بالای ۵۰۰ هزار نفر در سال ۹۳  بود و ما به این تعداد سرویس دادیم و دو برابر این در برنامه های تجمعی ما  شامل جشنواره ها، همایش ها و مسابقات شرکت کردند. این تعدادی از برنامه های ما بود که نشان میدهد ما به ندای رهبری لبیک گفتیم ولی تا ایده آل ها فاصله ی زیادی داریم. 

مادامی که تمام معضلات اجتماعی و فرهنگی را حل نکردیم  ما نمی توانیم بگوییم موفق شده ایم و اگر یک معتاد در شهر، خانواده ای را درگیر کرده باشد نشان دهنده ی آن است که ما به ایده آل نرسیده ایم. اگر خدای ناکرده خانواده ای از موضوع طلاق متزلزل است، نشان دهنده ی آن است که به آن ایده آل نرسیده ایم ولو اینکه یک خانواده باشد. باید شبانه روز تلاش کنیم.

تبریز بیدار: برای سال ۹۴ برنامه هایتان از ابعاد کمیت و کیفیت ا فزایش  پیدا می کند؟

در سال ۹۴ ما بصورت پر بار برنامه ها و طرح هایی را آماده کرده ایم. سال ۹۴  باید نسبت به سال ۹۳ رشد قابل توجهی را نشان  دهد، چون ما یکسال  تجربه داشتیم و از این یکسال تجربه باید نهایت استفاده را داشته باشیم و تمام نواقصات را برطرف کنیم و بتوانیم از تمامی ظرفیت هایمان برای بهبود فرهنگی جامعه و اجتماعی کردن مسائل فرهنگیاستفاده کنیم. برای همین ما امسال سندی را تدوین کرده ایم که با این سند تقریبا ۱۲ حوزه ی فعالیتی را به مناطق و سازمان ها ابلاغ کردیم تا اقدامات طبق این سند صورت گیرد. در حوزه های مختلف مانند حوزه ی آموزش شهروندی، فضا سازی برنامه های تقویمی، مناسبت های ملی و انقلابی، پیشگیری از اعتیاد، ساماندهی سکونت های غیر رسمی، ساماندهیکتاب و کتابخوانی، خدمات روان شناختی و مشاوره، جشنواره ها، نشست ها، اقدامات ابتکاری، مسائل مذهبی و قرآنی، مسائل اجتماعی و سایر موارد.

چیزی که امسال بیشتر دنبالش هستیم آن هست که به نیروی انسانی در سطح شهر تبریز به عنوان منابع غنی توجه بیشتری شود و برنامه هایمان  را به این سمت معطوف کردیم. ما منابع غنی در شهرمان داریم که از آنها بی بهره هستیم. بنابراین امسال می خواهیم برنامه ای را تهیه کنیم تا ذخایر فرهنگی و هنری سطح شهر را  اولا شناسایی و دوما استخراج و سوما بهره برداری بهینه کنیم. این عمده ترین برنامه ی ماست، یعنی به دنبال آن هستیم  مسائل فرهنگی و اجتماعی را دغدغه ی عموم مردم، دغدغه ی فرهنگیان ، دغدغه ی هنرمندان قرار بدهیم. امسال عمده برنامه یمان این است که می خواهیم برنامه هایمان محله محور باشد. این که شهر محور باشیم و یک همایش برگزار کنیم یک سری افراد بیایند این طور نباشد بلکه می خواهیم برنامه هایمان  را به سطح محلات ببریم و با دست جوانان و نخبگان و اعضای محله برنامه اجرا کنیم. مسائل فرهنگی و هنری و اجتماعی را عمومی کنیم و وجدان عمومی جامعه و عموم مردم را درگیرکنیم. طوری باشد که مردم در مورد فرهنگ غنی اسلامی-بومی احساس مسولیت کنند و به مردم نشان دهیم تنها راه مقابله با تهاجم فرهنگی تکیه به فرهنگ بومی و اسلامی هست.


بر همین اساس ما یاوران  فرهنگی _هنری کلانشهر تبریز را در برنامه داریم که از طریق سامانه فراخوان خواهیم داد برای شناسایی تمام فعالین فرهنگی سطح شهر تبریز. تبریز در طول تاریخ انسان های بزرگ هنری را در خود پرورانده است گاهی انگشت اشاره ی انسان می رود به سمت افراد معدودی که در رسانه ها و نمایشگاهها هستند ولی هنرمندان گمنام و ناشناس زیادی داریم که باید شناسایی بشوند و از ظرفیت آن ها استفاده بشود. 

ما در بحث بازی های سنتی می خواهیم ورود پیدا کنیم. در سال گذشته ما تجربه ی بازی های بومی و محلی را داشتیم. امسال می خواهیم این بحث را به صورت فراخوان برگزار کنیم. می خواهیم تمام هنرمندان علاقه مند ورود پیدا کنند؛ می خواهیم فراخوان دهیم تا هنرمندان، بازی های سنتی را در قالب هنر ارائه دهند. ما آثار برگزیده را انتخاب کنیم. در این حالت ما هم هنرمندان را درگیر کردیم و هم از ابتکارات آن ها استفاده کردیم. بعد از اینکه برترین ها معرفی شد به دست خود هنرمندان آثار برتر را در سطح شهر ارائه میدهیم.

ما برای سنین مختلف برنامه داریم؛ برای کودکان یک سری، برای نوجوانان یک سری و برای خانواده ها یک سری برنامه داریم. برای کودکان بازی هایی مانند خاله بازی برای دخترها و بازی استاد و شاگرد برای پسرها را در نظر داریم. احساس می کنیم دختر های در سنین پیش دبستانی لازم هست یک سری آداب مهمان داری و استقبال از مهمان، آداب محرم و نامحرم را بدانند. متاسفانه رفته رفته مهمانی رفتن و مهمانی دادن از سبد زندگی ما در حال حذف شدن است. خود این مهمانی ها جلوی خیلی از معضلات را می گرفت. خیلی از مسائل اخلاقی و اعتقادی را در قالب این بازی می توانیم به کودکان القاکنیم. خانواده ها هم باید بدانند این بازی ها جزو فرهنگ ماست و در مقابل خیلی از معظلات اجتماعی این بازی ها مفید هستند و به تعالی فرهنگ ما کمک می کنند.

بحث پیوست فرهنگی، مطالعاتش را در سال گذشته ما انجام دادیم و به شورا نامه اش را نوشتیم و آن ها نیز اعلام وصول کردند. طرحی ارائه دادیم که تمام پروژه های عمرانی، مشارکتی و سرمایه گذاری باید پیوست فرهنگی داشته باشد. آقای شهردار  هم  بر این که کل کارها بر اساس پیوست فرهنگی پیش برود  تاکید دارند. متاسفانه ساز و کار لازم را نداریم، اینکه پیوست فرهنگی را چه کسی باید آماده کند و چه کسی صلاحیت این کار را دارد مهم است. این ساز وکار  را ما آماده می کنیم با تربیت یک سری نیرو ها و کارشناسان. به همت  دانشگاهها باید این تربیت نیرو صورت بگیرد و دوره های لازم برای این ها برگزار شود. کتاب هایی تالیف کنیم در بحث پیوست فرهنگی و آموزش بدهیم و نیروهایمان را مجهز کنیم تا با قراردادن پروژه در اختیار آن ها، بتوانند پیوست فرهنگی اش را تهیه کنند. ما به جد در سال ۹۴ به دنبال بحث پیوست فرهنگی هستیم.


تبریز بیدار: جای خالی نمایشگاه های دائمی با محوریت  فرهنگ و لباس ایرانی و اسلامی احساس می شود، در این رابطه چه اقداماتی صورت گرفته؟

حمیدی: ما نیز این نیاز را احساس می کنیم و پیگیر آن هستیم که یک قسمت از فرهنگسرا هایمان را به این موضوع اختصاص دهیم. اگر بتوانیم شهردار منطقه را قانع کنیم تا از آن فضا به عنوان نمایشگاه دائمی استفاده شود چنین خواهیم کرد. ما می خواهیم این نمایشگاه را در سطح شهر برگزار کنیم تا استقبال را ببینیم و با توجه به بازخوردها مواردی را که لازم است بماند و مواردی را که لازم است حذف شود را مشخص کنیم و انشاالله برگزیده ها که با فرهنگ شهر و استان ما سازگاری دارد و استقبال بیشتر از آن ها صورت گرفته در یک نمایشگاه دائمی برای بازدید عموم آماده کنیم.

تبریز بیدار: در مراسم معارفه ی خودتان طرح جامع فرهنگی را مطرح کردید و آن را مهم ترین برنامه ی پیش رو می دانستید؛ این طرح در کدام مرحله است؟

حمیدی: ما شورای راهبردی، فرهنگی واجتماعی کلانشهر تبریز  راه اندازی کردیم. یک سری بحث ها شد و در نهایت از یک سری نهاد ها از سطح کشور دعوت کردیم تا پروپوزال هایشان را بیاورند و آوردند و مطرح کردند. نهایتا به پروپوزال جهاد دانشگاهی رسیدیم. پروپوزال جهاد دانشگاهی در شورای راهبردی مورد تائید قرار گرفت.  و بعد از تائید، اعضای شورا نظراتشان را مطرح کردند، بعد از آن پیش نویس شماره ی دو آماده شد. بعد از آن ما یک سری جلسات با کارشناسان و صاحب نظران داشتیم  و از کارشناسان فرهنگی و هنری دعوت کردیم؛ نزدیک به هفت و هشت جلسه برگزار کردیم و پیش نویس شماره ی ۲ را چکش کاری کردیم و برای افق ۱۴۰۴ بر اساس اهدافی که داشتیم طراحی کردیم. در نهایت قرار بر این شد تا قراردادی مابین شهرداری و جهاددانشگاهی به امضا برسد. کار فرما معاونت فرهنگی است و مجری هم مرکز مطالعات و پژوهش شهرداری است که با جهاد دانشگاهی مشارکت می کند. بازه ی زمانی را که در نظر گرفتیم ۸ ماه هست. در این ۸ ماه با تیم نود نفری روی آن کار خواهند کرد. خروجی این کار سندی خواهد شدکه این سند اگر آماده شد و با دستور شهردار ابلاغ شود، در آن صورت بحث موازی کاری که در اول صحبت ها مطرح شد حل خواهد شد و اینکه  می توانیم با برنامه و هدف گذاری پیش برویم و یک ریل گذاری صورت خواهد گرفت و هر مدیری که در هر رده و حوزه ی فرهنگی بیاید موظف است که از این طرح پیروی کند؛ یک میثاقی صورت خواهد گرفت در حوزه ی فرهنگی که همه به دنبال پیش برد آن خواهند بود. اگر ما بتوانیم در دوره ی مدیریتی خود آن را عملیاتی کنیم یک یادگار و امر ماندگاری خواهد شد.کلانشهر های دیگر نیز از مدل ما استفاده خواهند کرد. ما به کلانشهرها اعلام کردیم که می خواهیم این تجربیات را در اختیارشان بگذاریم. منتظریم تا وقتی که طرح را جهاد دانشگاهی آماده کرد تجربیات خودمان را به سایر کلان شهر ها انتقال دهیم.

تبریز بیدار: این روند حاشیه نشینی که عوارض مختلفی هم می تواند برای شهر ما داشته باشد یکی از معضلات جدی تبریز است، برای حاشیه نشین ها چه اقداماتی انجام دادید؟ هم در بعد نرم افزاری وهم در بعد سخت افزاری؟

حمیدی:  تمام شهروندان برای ما در حکم شهروند هستند و ما وظیفه ی خدمت رسانی به تمام شهروندان را داریم. اکثر مراکز فرهنگی ما در مناطق کم برخوردار قرار دارد. در آنحا نیاز زیاد است و باید بیشتر به مسائل فرهنگی و اجتماعی پرداخته شود.  بنا بر این یک سری مراکزی که قرار هست در سال ۹۴ احداث شود، در آن مناطق می خواهیم ایجاد کنیم. سالن های ورزشی را در آن مناطق  احداث میکنیم و سالن های چند منظوره تا بتوانیم به آن قسمت از شهر هم خدمت رسانی کنیم. قسمت اعظم جشنواره ها را در آن مناطق اجرا میکنیم چراکه احساس می کنیم نیاز زیاد است و استقبال بیشتر می شود و خروجی های بیشتری از این مناطق می بینیم. 

تبریز بیدار: با توجه به نزدیکی ایام انتخابات مجلس شورای اسلامی آقای نجفی در یکی از جلسه های شورا هشداری به مدیران شهرداری دادند که یا شهرداری را انتخاب کنند و یا فعالیت انتخاباتی را؛ در رابطه با مجموعه خودتان بحثی در رابطه با فعالیت انتخاباتی مدیران به گوش شما رسیده؟

حمیدی: این سومین هشدار شهردار محترم هست. در اولین جلسه ی سال جدید آقای شهردار مطرح کردند که به هیچ وجه مجموعه ی شهرداری در موضوع انتخابات ورود پیدا نخواهدکرد. هر فردی هم که می خواهد ورود پیدا کند مرخصی بگیرد و از مرخصی خود استفاده کند. ما در حوزه ی فرهنگی دنبال راهبردی هستیم که آقای شهردار مطرح کردند. در حوزه ی فرهنگی در سال انتخابات تلاشمان این است که به هیچ وجه برنامه های فرهنگی ما سکوی پرش و سکوی معرفی هیچ نماینده و جناجی نباشد. چیزی که مد نظر ما است این هست که بتوانیم با  برنامه های خود حضور حد اکثری مردم  را سر صندوق های رای داشته باشیم. ما منتظر خواهیم بود تا حضرت آقا شاخص های یک فرد صالح را مطرح کنند و ما نیز از آن شاخص ها پیروی خواهیم کرد و نه شرعا و نه قانونا اجازه ی حمایت از هیچ فرد و جناحی را نداریم. مافوق ما اجازه ورود ما به این  وقایع را ندادند ما هم به همکاران خودمان مطرح کردیم که اگر خدای ناکرده درگوشه ای از شهرمان متوجه شویم که مواظبت نشده و نظارت کامل نبوده و این اتفاق افتاده  آن موقع فعالیت های فرهنگی ما ضرب در صفر می شود و در قبال هزینه ای که خرج کرده ایم مدیونیم و باید در روز قیامت جوابگو باشیم، بنا براین ما تلاش می کنیم که فعالیت ها ی فرهنگی ما به دور از فعالیت های سیاسی و انتخاباتی باشد.

تبریز بیدار : نکته آخر اینکه در مورد هنرمندان ما یک صحبتی داشتیم با خانواده ی بخت شکوهی که در مورد مکانی برای آثار استاد بخت شکوهی گلایه می کردند.

حمیدی: این بحث حل شد. برای آثار استاد بخت شکوهی در خانه ی مجتهدی ها مکانی را در نظرگرفتیم و در آنجا نمایشگاهی دائمی راه اندازی خواهد شد. برای توسعه ی آن نیز انشالله اقدام خواهیم کرد. استاد بخت شکوهی(ره) از مفاخر ما هستند و در خوش نویسی تبریز صاحب مکتب هستند و باید این را حفظ کنیم. آثار استاد بخت شکوهی آثار ارزشمندی است. علاقه ی ما این است که این چنین آثاری را  به نسل حاضر معرفی کنیم و به این کارها بها داده شود و در انباری ها نماند. بر همین اساس موانع حل شده  و به زودی این مکان افتتاح خواهد شد و با خانواده ی آقای بخت شکوهی هم صحبت کردیم  و آن ها هم با روی گشاده، تمام آثار استاد را بدون دریافت هزینه در اختیار ما قرار دادند. ضمن تقدیر و تشکر از خانواده ی بخت شکوهی انشاالله به زودی شاهد افتتاح این نمایشگاه باشیم.

تبریز بیدار: بسیار متشکریم که فرصت خودتان را دراختیار ما قراردادید، اگر سخن پایانی دارید بفرمایید.

حمیدی: من هم از شما سپاسگذارم. آرزوی موفقیت برای شما و دوستانتان دارم.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *