۶ مرداد ۱۳۹۴ 0:00 ق.ظ شناسه خبر: 1048461
سرویس اجتماعی تبریز بیدار/
«عرفان حلقه» اگرچه با نام درمان بیماریها و فرادرمانی و تشعشع دفاعی و جاذبه درمان و شفابخشی، توانسته است ظاهری موجه از خود نشان دهد اما آسیبهای روحی و روانی فراوانی از این جریان گزارش شده است.
همچنین به مرور، گرایشهای معنوی و اعتقادات دینی در پیروان این عرفان انحرافی تضعیف شده و باورهای دینی و اسلامی افراد به صورت مرموزی تحریف میشود. در این سلسله گزارش کوشیده شده است که ضمن آشنایی با مبانی و اصول عرفان حلقه، با آسیب ها و خطرات احتمالی این عرفان آشنا شده و نیز به تفاوت های عرفان حلقه با عرفان اسلامی اشاره خواهد شد.
این عرفان، جذابیت فراوانی دارد و قشرهای مختلفی از جامعه درگیر این مساله می باشند. حتی برخی از کارشناسان عرفان اسلامی نیز در برهه ای از زمان، دچار اشتباه شده و حمایت هایی را نیز از رییس عرفان حلقه داشتند و اقداماتی را در جهت معرفی عرفان حلقه، تطبیق و شباهت آن با عرفان اسلامی انجام داده اند. البته هرچند بعدها در مخالفت با عرفان حلقه، صحبت های فراوانی نیز داشتند اما آب رفته را نمی شود به جوی برگرداند.
شناخت محمد علی طاهری، رئیس عرفان حلقه
محمدعلی طاهری، از پدر و مادری مسلمان زاده شده و دارای همسر و دو فرزند و ساکن تهران است. وی سرکرده فرقه انحرافی عرفان کیهانی (عرفان حلقه) در ایران است که ۱۴ اردیبهشت ماه سال ۹۰ بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب بهاتهام توهین به مقدسات، مداخله غیرقانونی در امور پزشکی، ارتکاب فعل حرام و لمس نامحرم، استفاده غیرمجاز از عناوین علمی (دکتر و مهندس) و ضاله بودن کتب و آثار به ۵ سال حبس، پرداخت ۹۰۰ میلیون تومان جزای نقدی و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
طاهری، که با سفر به کشور های خارجی سعی در ادامه تحصیل داشت ابتدا به ژاپن عزیمت کرد (این سفر بدلیل اینکه ژاپن از کشورهای مطرح در رواج شبه عرفان های شرقی است حائز اهمیت می باشد)؛ اما به گفته خودش، به علت مشکل بودن فراگیری این زبان و بالابودن مخارج پس از حدود یک سال مجدداً به کشور بازگشت.
طاهری سپس به همراه خواهر و شوهرخواهرش به ترکیه رفت تا در دانشگاه آنجا به تحصیل بپردازد. در سفر ترکیه وی ابهاماتی وجود دارد. اینکه ادعا می کند در دانشگاه ارتادو تحصیل کرده، ولی دانشگاهی به این نام در ترکیه یافت نشده است. البته دانشگاهی به نام ارتادوغو به معنی خاورمیانه وجود دارد. ولی نام وی در آن دانشگاه ثبت نشده و در ضمن وی هیچ مدرکی دالّ بر تحصیل در آن دانشگاه ارائه نکرده است.
از طاهری، کتب، و مقالات عمومی و تخصصی قابل توجه ای در مطبوعات و برخی نشریات، در موضوعاتی چون: نماز، عاشورا، رمضان وروزه داری، مهدویت و … ، چاپ و منتشر شده است.
هرچند برخی از کارشناسان دینی و منتقد عرفان حلقه ، اعلام کردند که: “طاهری، در ابتدا به واسطه اندیشهاش، بازداشت نشده است، هرچند جا داشت که به واسطه اندیشه و اعتقاد انحرافیش نیز بازخواست شود، بلکه به واسطه شاکیان خصوصی آسیب دیده و دخالت در امور پزشکی و آسیب رساندن به افراد، در بازداشت است.” اما یافته ها حاکی از این است که پرونده افساد فی الارض بودن طاهری، همچنان مفتوح می باشد. و اخیرا وکیل وی، علیزاده طباطبایی، حکم اعدام طاهری سرکرده عرفان حلقه را رسانه ای کرد.
البته هر چند وکیل وی، تلاش کرد به نقل از طاهری، عنوان کند که: “وی صراحتا عنوان کرده، منکر هیچ یک از ضروریات دین نیست و خودش هم قبول دارد که بعضا برداشتهایی داشته که اشتباه بوده است و امیدواریم بتوانیم در دادگاه وی را تبرئه کنیم و دادگاه به همان ۵ سال حبس قناعت کند.” اما این تلاش ها، تاکنون فایده ای نداشته و سرانجام حکم اعدام وی، صادر شده است. همچنین علاوه بر رای دستگاه قضاء، سه تن از مراجع تقلید طی استفتائاتی که از سوی دستگاه قضا صورت گرفته است، نیز حکم ارتداد طاهری را صادر کردند.
برخی از کارشناسان دینی و منتقد عرفان های کاذب، معتقدند، آگاهیها و نوشته های طاهری را میتوان در فرقههای گنوسیزم، تصوف، کابالایست، مسیحیت و یهودیت، پیدا کرد و البته نباید فراموش کرد که برای فهم درست این فرقه هرمی علاوه بر بررسی شخصیت و آثار طاهری، باید در اشخاص و همکاران وی نیز جستجو کرد.
معرفی و آشنایی با عرفان حلقه
وقتی در اواسط دهه هفتاد شمسی، شخصی ناشناس، مدعی فرادرمانی شد، کمتر کسی به او توجهی نشان داد. همین موجب شد تا وی کمی بعدتر، مدعی راه اندازی گونه ای از عرفان شود که این روزها با نام “حلقه” یا کیهانی، می شناسیم. محمدعلی طاهری موسس این فرقه است که بهره ای از اطلاعات دینی نداشته و با کمک چند خانم که برخی از آنها مطالعات عرفانی و قرآنی داشته اند توانست این فرقه را گسترش دهد.
فعالیت اصلی این فرقه کاذب در قالب دورههای آموزشی و برگزاری جلسات جنگیری از سال ۱۳۷۰ توسعه یافت. در این جلسات به افراد این گونه القا میشد که علت بیماری آنها، رسوخ موجودات غیرارگانیک (اجنه یا ارواح سرگردان) است و طاهری و مسترها که قدرت تفویض و اجازه از وی را دارند میتوانند با خارج کردن این موجودات، سلامتی را به افراد برگردانند و نام این روش را سایمنتولوژی گذاشتند و ادعا کردند که جوایز و مدارک بین المللی به این روش تعلق گرفته است.
در عرفان حلقه، مسترها (مربیان)، حلقه اتصال به طاهری و خود او نیز حلقه اتصال به شعور کیهانی است. وجود محمدعلی طاهری به عنوان سر سلسله این گروه هرمی، همان وجود مرشد در تصوف و دقیقاً با همان قدرت است به طوری که حتی گرفتن لایه دفاعی از شبکه شعور کیهانی (خدا) با اجازه او انجام می گیرد و فردی که این لایه را تحویل می گیرد سوگندنامه ای را به سر سلسله می دهد تا او لایه دفاعی و شفابخش را به فرد مرید و بعدی تفویض کند. از سوی دیگرهرگونه تعّدی از دستورات سرسلسله و مرشد این گروه انحرافی، موجب فعالیت هورمونهای درون ریز و هجوم و آزار و اذیت اجنه و موجودات غیرارگانیک به او می شود که نتیجتاً، فرد نافرمان را تهدید به مرگ و نقض عضو می کنند.
برخی از اصول و مبانی عرفان حلقه کیهانی
الف) عدم لزوم اعتقاد به ادیان الهی
از اصول کلیدی و بنیادین این عرفان این است که انسانها می توانند و باید مستقیم با خدا ارتباط برقرار کنند و در این ارتباط، نیازی به حضور انبیاء و پیامبران احساس نمی شود. یکی از اصول عرفان حلقه، جواز عدم اعتقاد به هیچ دین و مکتبی است، یعنی فرد صرف نظر از هرگونه اعتقاد دینی، می تواند از شبکه شعور الهی استفاده کند. این اصل که بارها در کتاب “انسان از منظر دیگر” نوشته رئیس فرقه عرفان کیهانی آورده شده است برای جذب جوانان و افراد دین گریز است. به عبارت روشن تر این راه میانبری است که فرد حتی بدون انجام واجبات دینی به وصال خدای می رساند و او را از لطف خدا سرشار می کند امّا این خدای عرفان کیهانی نه آن خدایی است که ما می پرستیم بلکه خدایی است که نه محرم و نامحرم دارد نه ایمان به امام و پیامبر و نه دین و مذهب.
توضیح بیشتر اینکه عرفان حلقه از خلال مباحث فیزیک جدید شعور کیهانی را تعریف می کند و می گوید عرفان یعنی اتصال با حلقه های شعور کیهانی. این اتصال در یک لحظه بر قرار می شود و برای این اتصال هیچ شرطی لازم نیست چون شعور کیهانی، رحمت عام الهی است و همه افراد می توانند از آن برخوردار شوند. نه ایمان، نه پاکی و ناپاکی و نه گناهکاری و بی گناهی، هیچ کدام اثری بر این اتصال ندارد. تنها باید از مرکزیت عرفان حلقه، این اتصال دریافت شود و یک لحظه تسلیم. چون اعتقادات در این جا مهم نیست. تسلیم یعنی شاهد بودن، ببینید چه اتفاقی می افتد و هر چه شد بپذیرید. در این حالت یک فرد اتصال دهنده با یک فرد اتصال گیرنده در وحدت قرار می گیرند و شعور کیهانی، سومین عضو است و خدا نیز عضو چهارم است.
ب) مبارزه با آموزه های اسلامی
طاهری به صورت عمد، اول قرآن را زیر سؤال میبرد و اعتقاد دارد، قرآن ناقص است و نوشته پیامبر است در حالیکه این عرفان حلقه است که در موارد متعددی با آیات قرآن، تناقض دارد. در مرحله بعدی، مقامات امامان معصوم و زیارت قبور ائمه نهی می شود. وی زیارت ائمه را شرک و زیارت قبور را کثرتگرایی میداند. طاهری، گاهی اعتقاد به منجی و و مهدویت را هم به تمسخر می گیرد.
توسل، شفاعت و زیارت ائمه معصومین در عرفان کیهانی بصورت جدی به چالش کشیده میشود. عرفان حلقه، زیارت ائمه معصومین(ع) را زیارت کسانی میداند که مردهاند و توانایی دیگری ندارند، همچنین، این نوع از عرفان انحرافی، قرآن را نیز دارای تناقض میداند، رئیس عرفان حلقه، منکر عصمت ائمه شده و تنها آنها را انسانهای خوبی میداند، در حالی که با مراجعه به قرآن و توجه به آیه ۳۳ سوره احزاب که می فرماید «إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا»، خداوند هر گونه آلودگی و رجسی را که متصور است از اهلبیت دور کرده است. حتی هر گونه خطا، اشتباه و فراموشی را از آنها برداشته است.
درمجموع، در عرفان حلقه، با انبوهی از تفسیر به رای ها و ادعاهای عجیب در باب “مفاهیم اسلامی و گزاره های قرآنی”، مواجه هستیم که انسان به شگفت واداشته میشود.
ج) شفای بیماران از طریق اجنه و برون ریزی
فرادرمانی که از زیر مجموعه های عرفان کیهانی و حلقه است ادعا دارد که با آموزه های عرفانی خاص خود می تواند بیماران جسمی و روحی را مداوا کند. در این شاخه درمانی، بیمار توسط فرادرمانگر به شبکه شعور کیهانی (شبه آگاهی و هوشمندی حاکم بر جهان هستی ، روح القدس ، … ) متصل شده و ضمن ارایه اطلاعاتی از نحوه اتصال خود از طریق دیدن رنگها، نورها، احساس حرکت و فعالیت نوعی انرژی در درون بدن و همچنین از طریق گرم شدن، سرد شدن و… ، اعضای معیوب و تنشدار بدن او مشخص شده و با حذف علایم، روند درمان آغاز می شود.
طاهری در کتاب “موجودات غیر ارگانیک”، تقسیم بندی را انجام می دهد؛ نام موجوداتی را غیر ارگانیک می گذارد و نوع A و B مشخص می کند؛ که نوع A همان اجنه هستند و نوع B کالبدهای ذهنی یا ارواح گذشتگان، و مدعی است که اجنه یا ارواح گذشتگان، در وجود افراد، رسوخ می کنند و منشا اختلالات ذهنی، روانی و حتی جسمی در افراد می شوند و هنر طاهری و مسترهای عرفان حلقه این است که این موجودات غیرارگانیک را از بدن افراد خارج می کنند و در اصطلاح برون ریزی می کنند.
ادعای درمان و شفادهی مهمترین جذابیت دروغین این عرفان نوظهور است که برخی از افراد جامعه، فریب این ادعا را خورده و جذب این گروه میشوند. هرچند این عرفان نیز همانند سایر مکاتب دست ساز بشری، از طریق فرادرمانی و کمک گرفتن از اجنه، سعی در برطرف کردن بیماری دارد؛ لکن صرف انجام کارهای خارقالعاده و درمان برخی از بیماری ها، دلیلی برای حقانیت آنها نیست چرا که در هر مکتبی اعم از مکاتب هندی و مرتاضان تا عرفان های شرقی و وارداتی از دنیای غرب، نوعا درمان، به عنوان جاذبه ای برای تبلیغ و ترویج مکتب دست ساز استفاده می شود.
در عرفان حلقه، اتصال به شبکه کیهانی، علت شفادهی عنوان شده، درحالیکه نمی توان اتفاقاتی را که پس از اتصال برای درمان می افتد شفای الهی، دانست؛ زیرا این دست درمان ها ماندگار نبوده و در بسیاری از موارد یا بیماری ها باز می گردند و یا تبدیل به بیماری های دیگر می شوند. زیرا تنها علائم بیماری حذف شده است. در عرفان حلقه، غالباً کسی که درمان می یابد دچار مرض دیگری می شود یعنی این درد تسکین پیدا میکند و از جای دیگری بیرون می زند. به عبارت دیگر، فرادرمانی در عرفان حلقه، علائم بیماری را حذف می کند و نه خود بیماری را. علاوه بر اینکه انجام برخی فرایندها بر روی بیماران، دلیل بر الهی بودن آن مکتب و حق بودن آن آئین نیست. چراکه در مکاتب غیرالهی مثل مکتب هندی و عرفان های شرقی، نیز این گونه درمان ها، انجام می گیرد و جای تازگی ندارد.
برخی از آسیب دیدگان عرفان حلقه، ابراز میدارند که در نتیجه اتصال، دچار شکهای شدید و اتفاقات ناگوار در زندگی میشوند و وقتی به مسترها (مربیان عرفان حلقه) اعتراض میکنند اینگونه پاسخ می شنوند که این اتفاقات برونریزی موجودات غیر ارگانیک (جنها) و کالبدهای ذهنی (ارواح خبیث درگذشتگان) است که از کودکی در درون افراد لانه کردهاند. سؤال اینجا این است که بر اساس کدام دلیل عقلی، عرفان حلقه همه انسانها را بیمار میداند مگر آنکه خلاف آن ثابت شود ؟! زیرا، ادیان الهی همه انسانها را به دید سلامت نگاه می کنند پس بر اساس کدام دلیل عقلی، این موجودات (جنیان) از بدو تولد در درون افراد لانه میگزینند؟ آیا واقعا این اتصال، برونریزی است یا راهی برای ورود این موجودات و نیرو های شیطانی؟
در پایان باید به این نکته اشاره کرد که عرفان های نوظهور که در سالهای اخیر مطرح شده اند اشکالی از انحرافات عرفانی و اخلاقی هستند که سعی می کنند با انجام کارهای خارق العاده و ظاهرسازی یارگیری نمایند ولی آسیب ها و مشکلات فراوانی را برای اعضای خود به وجود می آورند که در بسیاری از موارد امکان بازگشت برای آسیب دیدگان وجود ندارد.
در قسمت دوم این گزارش، آسیب ها و مشکلات گزارش شده از اعضای عرفان حلقه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.