گزارشی از تمام حاشیه های یک انتصاب/ شهرداری شفاف سازی کند

نکته قابل توجه اینکه انتقادات صورت گرفته نه به شخص خاص که به ساختار تصمیم گیری و روابط حاکم بر مجموعه مدیریت شهری تبریز است که به اذعان بسیاری از دلسوزان لطمات غیر قابل جبرانی را بر این نهاد مدنی و خدمتگزار وارد کرده است.

سرویس اجتماعی تبریز بیدار

انتشار خبری در پایگاه خبری تحلیلی تبریز بیدار با عنوان “تاملی بر انتصاب مساله دار در شهرداری تبریز” در خصوص ادغام مجدد مرکز سلامت و مدیریت امور اجتماعی شهرداری تبریز تنها یکسال پس از انفکاک و ایجاد اداره کل سلامت و امور اجتماعی توسط شهردار تبریز و انتصاب علیرضا رحیمی به عنوان رییس این اداره کل، سرآغازی شد بر کش و قوس میان رسانه ها و شهرداری و اعضای شورای شهر تبریز.

تبریز بیدار با بررسی این تغییر ساختار و انتصاب، عدم اخذ مجوز از وزارت کشور، عدم استعلام از مراجع ذیربط، به حاشیه رفتن مدیریت امور اجتماعی و شائبه فامیلی و باندی بودن را دلایلی بر تامل برانگیز بودن این انتصاب قید کرده بود.

اولین واکنش؛ تنش بین دو مدیریت بدلیل تغییرات غیر کارشناسی
پس از درج این خبر بود که محمدحسین جعفری، عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تبریز در واکنشی که در مصاحبه با رسانه ها صورت گرفت اذعان کرد که این تصمیم بدون اطلاع اعضای شورای شهر تبریز گرفته شده است و الحاق مدیریت امور اجتماعی و مرکز سلامت را بدلیل غیر کارشناسی بودن عاملی بر ایجاد تنش بین دو مجموعه فوق دانست.

وی همچنین مسئولیت های متعدد علیرضا رحیمی جوان را که علاوه بر مدیریت مرکز سلامت بطور همزمان علاوه بر طبابت، عضویت در هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی تبریز، بیمارستان بین المللی تبریز و باشگاه دبیری تبریز و همچنین ریاست هیئت ورزش های رزمی استان آذربایجان شرقی را بر عهده دارد عاملی دانست بر اینکه او نمی تواند بصورت مستمر و تمام وقت به حل و فصل حوزه مدیریتی انتصابی بپردازد.

واکنش اول رحیمی؛ طبابت شغل اول و آخر من است
در این میان علیرضا رحیمی با ارسال جوابیه ای به پایگاه خبری تحلیلی تبریز بیدار عنوان کرد که طبابت شغل اول و آخر وی می باشد و مسئولیت مذکور در شهرداری را بصورت داوطلبانه و بدون اخذ یک ریال حقوق و مزایا و به خواست شهردار تبریز بر عهده گرفته است.

وی در ادامه این جوابیه که با ذکر چندین باره حمایت های شورای شهر سعی در القای این موضوع داشت که این تغییر ساختار و انتصاب با نظر مثبت آنان صورت گرفته است تاکید کرد که تجربه اش در حوزه مسائل اجتماعی بدلیل دارا بودن سوابقی در فعالیتهای اجتماعی و دانشجویی اگر بیشتر از حوزه سلامت نباشد کمتر از آن هم نیست و با این ادعا انتقاد تبریز بیدار در خصوص به حاشیه رفتن وظایف اجتماعی شهرداری در طرح ادغام آن با مرکز سلامت را بی مورد دانست.

شهردار تبریز شاکی شد
یک روز پس از درج خبر تبریز بیدار بود که شهردار تبریز که به تعبیر پایگاه خبری زیتون با توپ پر به جلسه مدیران مالی مناطق شهرداری رفته بود با لحنی که رگه هایی از تهدید را به همراه داشت خطاب به مدیرانش گفت: « اگر تخلفی وجود ندارد علیه دروغ گویانی که ادعا می‌کنند تخلف در شهرداری وجود دارد و سندی ارائه نمی‌کنند شکایت کنید تا در دادگاه از تضییع حق مجموعه تلاشگر شهرداری جلوگیری کنیم.»

زیتون نیوز در ادامه با طرح این موضوع که شهردار تبریز حق دارد از ادعای بدون سند شاکی باشد ، اظهار بی اطلاعی وی در خصوص چرخش روابط بر ضوابط در نهاد شهرداری را مورد سوال و انتقاد قرار داد.

نویسنده این پایگاه خبری با طرح این مساله که روابط فامیلی و باندی از سالها قبل تبدیل به سکه رایج در شهرداری کلانشهر تبریز شده است انتصاب علیرضا رحیمی به سمت جدید را هم در همین راستا قلمداد کرده و نوشت:
« اگر فرد مذکور با رئیس شورا قرابت فامیلی نداشت باز شهردار تبریز حکم ریاست مرکز سلامت شهرداری را به نام علیرضا رحیمی سند می زد؟ آیا در تبریز بقدری قحط الرجال است که فردی با چند شغل به این سمت مهم که چالاکی و حضور مداوم جزو شاخصه های مدیریتی آن محسوب می شود، منصوب گردد؟ »

دومین واکنش رحیمی؛ شهرداری چارت مصوب وزارت کشور را محقق ساخته است
در ادامه، این علیرضا رحیمی بود که در دومین واکنش خود پس از خبر تبریز بیدار در مصاحبه با پایگاه اطلاع رسانی شهرداری تبریز عنوان داشت که «مدیریت امور اجتماعی و سلامت شهردار‌ی ها طبق چارت مصوب وزارت کشور، در زیرمجموعه معاونت فرهنگی و اجتماعی هر شهرداری تعریف شده است» و مدعی شد که «شهردار تبریز طی حکمی، چارت مصوب وزارت کشور را در مجموعه شهرداری تبریز، محقق ساخته و جایگاه مرکز سلامت را به اداره‌کل سلامت و امور اجتماعی شهرداری تبریز ارتقا داده‌است. »

در پایان این گفتگو پایگاه اطلاع رسانی شهرداری تبریز مدعی شد که علیرضا رحیمی بطور تمام وقت در مسئولیت محوله خود فعالیت می کند.

روایت شیاری از مدل “راه بنداز؛ جا بنداز” و دخالت های رییس شورای شهر در انتصابات شهرداری تبریز
علی شیاری، دومین عضو شورای شهر بود که نسبت به این موضوع واکنش نشان داد. وی در گفتگو با ائل با تصریح بر اینکه چارت سازمانی اداره کل سلامت و امور اجتماعی توسط وزارت کشور یا شورای شهر به عنوان دو نهاد تصمیم گیر در خصوص تغییرات ساختاری در شهرداری ها مصوب نشده است، رابطه خانوادگی رحیمی با شهرام دبیری، رییس شورای شهر تبریز را عامل پشت پرده این انتصاب دانسته و افزود: « بدون نظر دبیری نمی شود کسی را در شهرداری عزل یا نصب کرد.»

شهرداری از نیروهای داخلی برای مدیریت استفاده کند

رییس شورای اسلامی استان دیگر عضو شورای شهر تبریز بود که نسبت به موضوع واکنش نشان داد. احتشام حاجی پور در پاسخ به سوالات خبرنگار تبریز بیدار تاکید کرد که اعضای شورا باید به وظایف نظارتی و قانون گذاری خود عمل کنند و دخالت آنان در انتصابات در حوزه اجرایی را مردود دانست.

وی همچنین با اشاره به وجود پتانسیل های مدیریتی فراوان در داخل کادر شهرداری افزود: رحیمی فرد کاملا محترمی است و سخن بنده سر فرد خاصی نیست اما بهتر این بود که مدیری از داخل بدنه شهرداری برای سمت مدیریت اداره کل امور اجتماعی و سلامت شهرداری انتخاب می شد تا بتوانیم در آینده از سرمایه های درون سازمانی استفاده بیشتری داشته باشیم.

احتمالا رحیمی جزو مدیران سفارشی است
این سخنی بود که نائب رییس کمیسیون تحقیق و نظارت شورای شهر تبریز در گفتگو با ائل مطرح کرد که احتمالا رحیمی به دلیل نسبت خانوادگی با شهرام دبیری برای این مسئولیت سفارش شده است.

وی با تاکید بر اینکه اعضای شورا در جریان تغییر ساختار و انتصاب رحیمی نبوده اند افزود: متاسفانه فضای شورا بگونه ای است که دست های پشت پرده اجازه بررسی این موضوع را نمی دهد ولی قطعا در این مورد بررسی هایی صورت می گیرد.

انتصاب مدیر بدون استعلام از مراجع ذیربط کار نادرستی است
محمدحسن استوچی دیگر نماینده مردم تبریز در شورای شهر است که در گفتگو با تبریز بیدار نسبت به این موضوع واکنش نشان داد. وی با بیان اینکه در خصوص مجوزهای قانونی تغییر صورت گرفته در ساختار شهرداری از شهردار تبریز سوال خواهد کرد افزود: روال قانونی بر این است که افراد مدنظر جهت انتصاب در مدیریت های مختلف شهرداری بایستی قبل از انتصاب از طریق حراست و مراجع ذیربط استعلام گردند تا از ابعاد مختلف مورد تایید باشند. حال اگر مدیری بدون استعلام در مسئولیتی منصوب شده باشد کار نادرستی صورت گرفته که باید در این خصوص شفاف سازی شود.

هیچ مشورتی با کمیسیون مربوطه در خصوص تغییر ساختار یا مدیران منصوب شده صورت نگرفته است
اکرم حضرتی، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تبریز نیز در گفتگو با تبریز بیدار با اظهار بی اطلاعی اعضای شورا و کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در خصوص تحولات اخیر گفت: اصولا برای چنین اقداماتی شهرداری باید پیشنهادات خود را به کمیسیون مربوطه ارائه می داد و این کمیسیون پس از انجام مطالعات کارشناسی نظرات خود را اعلام می کرد ولی بنده به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا که کمیسیون تخصصی در این حوزه به شمار می آید هیچ گونه اطلاعی از اقدام شهردار تبریز چه در ایجاد این اداره کل و چه در نصب مدیران آن ندارم.

وی افزود: شهردار تبریز تاکنون هیچ پاسخی به ابهامات موجود در خصوص چرایی انفکاک مدیریت اموراجتماعی و سلامت در حدود یکسال پیش و ادغام دوباره آن ها به شورا ارائه نداده است و هرکاری گخ صورت گرفته است بدون نظرخواهی از کمیسیون مربوطه بوده است.

حضرتی هم با تاکید بر اینکه بهتر است شهرداری در مدیریت های خود به نیروهای داخلی متکی باشد گفت: به طور قطع در داخل شهرداری تبریز افراد لایق و توانا برای تصدی این پست وجود دارد و انتصاب فردی خارج از بدنه شهرداری تبریز نشانگر وجود ارتباطات معناداری است.


رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی مجلس همچنین در گفتگو با رسانه ها در پاسخ به سوالی در خصوص نقش دبیری در این انتصاب گفت: یقینا این طور بوده است چرا که در مجموعه شهرداری، افراد توانمند و با سابقه ای فعالیت داشتند و لزومی نبود تا فردی برای مدیریت از بیرون از مجموعه منصوب شود و شهردار باید در این خصوص مطالعه بیشتری می کردند.

رحیمی با اصرار شهردار به این سمت منصوب شده است
آخرین اظهارنظر در خصوص این موضوع توسط رییس شورای شهر تبریز صورت گرفت. شهرام دبیری که در نشست خبری با سوال خبرنگاران در این خصوص مواجه شد گفت: آقای رحیمی یک پزشک هستند و تا کنون در عرصه های ورزشی و سلامت در جایگاه های مختلف اجتماعی حضور داشتند و خود ایشان برای ساماندهی به مرکز سلامت داوطلب شدند و هیچ حقوقی هم از شهرداری دریافت نکرده اند.
دبیری همچنین با یادآوری ارتباط مستمر رحیمی با دانشگاه افزود: وی می تواند قدم های موثری برای سلامت شهری بردارد و با اصرار شهردار به این سمت منصوب شده است.
رئیس شورای شهر تبریز در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه ایجاد اداره کل سلامت و امور اجتماعی در ساختار شهرداری مصوبه لازم از طرف شورا را ندارد گفت: بسیاری از اداره کل ها هستند که نیازی به مجوز و تصویب در شورا ندارند. مجوز شامل سازمان ها می شود که باید در صحن شورا تصویب شوند و ایجاد اداره کل سلامت و امور اجتماعی نیازی به مجوز و مصوبه ندارد.

در پایان این گزارش ذکر چند نکته خالی از لطف نیست که در ذیل می آید.

– تا همین یکسال پیش بود که موضوعات اجتماعی و سلامت تحت یک مدیریت با عنوان مدیریت امور اجتماعی و سلامت در ذیل معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تبریز مورد رسیدگی واقع می شدند. اما با تغییراتی که با دستور شهردار تبریز صورت گرفت و به نظر می رسید که نظرات کارشناسی هم موید آن است مدیریت این دو حوزه از هم منفک شدند تا بتوانند بصورت تخصصی و عملیاتی تر نسبت به ارائه خدمات به شهروندان اقدام نمایند. حال سوال این است که کدام مطالعات کارشناسی شهردار محترم را در طول یکسال به این نتیجه رسانده است که باید دوباره این دو حوزه را با یکدیگر ادغام کرد؟ و باید توجه شود که اگر ادعا شود که این تصمیم بر اساس نظرات کارشناسی بوده پس باید پذیرفت که تصمیم قبلی برای انفکاک آنان غیر کارشناسی بوده است.

– متاسفانه روابط فامیلی و باندی و تاثیرات آن بر انتصابات و تصمیم گیری ها تبدیل به یک رویه خطرناک در شهرداری تبریز شده است که می تواند مفاسد بسیاری به بار آورد. البته باید ذکر شود که این رویه از سالها قبل ایجاد شده است و شهردار فعلی نیز از ابتدای شروع مدیریت خود با آن درگیر بوده است. اما مساله آنجایی بدتر می شود که به نظر می رسد در بسیاری از موارد این اعضای شورا هستند که با سو استفاده از قدرت نظارتی خود، مدیران شهرداری را وادار به ترجیح روابط بر ضوابط می کنند. حال باید اندیشید که چگونه باید این رویه ناصواب را اصلاح کرد.

– مساله دیگر این است که در انتصاب مورد بحث، بر خلاف آنچه که علیرضا رحیمی در جوابیه خود برای تبریز بیدار قصد القای آن را داشت، بسیاری از اعضای شورا از تغییرات صورت گرفته بی اطلاع بودند و اکثر آنها تاثیر روابط فامیلی و باندی را در این تغییرات دخیل می دانستند.

– عدم شفافیت در تصمیم گیری ها و اطلاع رسانی، موضوعی اساسی است که بسیاری از مسائل مانند مساله اخیر از آن سرچشمه می گیرد. به عنوان مثال اگر به جای جوابیه علیرضا رحیمی، شهرداری محترم اسناد مربوط به مجوزهای مربوطه برای تغییر ساختار و تایید استعلامی مراجع ذیربط جهت انتصاب مدیرکل را ارائه کرده و در خصوص ضوابطی که با توجه به آن این انتصاب صورت گرفته توضیح می داد بسیاری از مباحث بعدی مطرح نمی شد. البته این انتظار از مجموعه شهرداری تبریز هنوز هم بر جای خود باقیست و تبریز بیدار اولین رسانه ای خواهد بود که با انتشار توضیحات شهرداری سعی در کمک به این نهاد اجتماعی خواهد داشت.

– نکته پایانی اینکه انتقادات صورت گرفته نه به شخص خاص که به ساختار تصمیم گیری و روابط حاکم بر مجموعه مدیریت شهری تبریز است که به اذعان بسیاری از دلسوزان لطمات غیر قابل جبرانی را بر این نهاد مدنی و خدمتگزار وارد کرده است.

مطالب مرتبط:
تاملی بر انتصاب مساله دار در شهرداری تبریز
جوابیه علیرضا رحیمی: طبابت شغل اول و آخرم می باشد

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *