۱۹ مرداد ۱۳۹۴ 0:00 ق.ظ شناسه خبر: 1049008
سرویس فرهنگی-اجتماعی تبریز بیدار/ طاها فرهمند؛
این بار هم زمین لرزید و همه را در روز روشن به وحشت انداخت. خانههای روستایی به تلی از خاک تبدیل شده و صورتهای خاک گرفته زنان و کودکان به اشک نشسته است. مردان در تکاپو هستند تا گرفتارشدگان را زنده بیرون بکشند. آمارها نشان میدهد ۳۰۰ تن که بیشترشان زنان و کودکان بودهاند به کام مرگ فرو رفتهاند و ۲۶۰۰ تن در بیمارستانهای استان آذربایجانشرقی تحت درمان ویژه هستند. عقربههای ساعت ۱۶:۵۳ شنبه ۲۱ مردادماه سال جاری را نشان میدادند که تبریز، ورزقان، اهر و هریس بشدت لرزیدند. باورکردنی نبود، بیش از یک دقیقه همه جا میلرزید، اثاثیه از روی میزها و طاقچهها به زمین میافتاد، خودروها در جای خود بالا و پایین میشدند و صدای فریادهای مردان و زنان همه جا را پر کرده بود. در تبریز که همه وحشتزده به خیابانها ریخته بودند، برخی ساختمانها ترک خورد و این نشان میداد روستاییها قربانیان اصلی این زلزلههای پیدرپی هستند. ۲ زلزله شدید و ۲ زلزله خفیف در همان دقایق نخست نگرانی را به دل همه نشانده بود و در میان پسلرزههایی که ثانیه به ثانیه تکرار میشد، زنگ آمادهباش برای ارگانهای امدادی و نجات نواخته شد. در همان دقایق نخست مشخص شد که ورزقان مبدا این زمینلرزه ۲/۶ ریشتری بوده و با وجود احساس زلزله در شهرهای مختلف استان آذربایجانشرقی و ۴ استان دیگر بیشترین خسارات در اهر، هریس و ورزقان به وجود آمده است.

وضعیت امداد رسانی
از همان ساعات ابتدایی وقوع زلزله نیروهای امدادی از آتشنشانان، هلالاحمر، اورژانس، ارتش و سپاه همه وارد عمل شدند و با اعزام به روستاهای اطراف تبریز و شهرهای هریس، ورزقان و اهر به امدادرسانی پرداختند. این در حالی بود که ساکنان شهرهای تبریز و برخی دیگر از شهرها و روستاها از ترس خانههایشان را ترک کرده و به فضاهای سبز و پارکها پناه بردند و شب را به خانههایشان بازنگشتند. این در شرایطی بود که امدادگران به صورت شبانهروزی در حال اعزام نیرو به مناطق حادثهدیده بودند و آمبولانسها آژیرکشان یکی پس از دیگری مصدومان را به بیمارستانها انتقال میدادند. هلیکوپترها نیز به شناسایی مناطق زلزلهزده و روستاهایی که به صورت پراکنده در منطقه قرار داشتند و در جریان زلزله با خاک یکسان شده بودند، پرداختند.

۲۴ ساعت بعد
هر ساعت که از زمان وقوع زلزله میگذشت و هنوز پسلرزهها با آمد و رفتشان همه را میترساندند، امدادرسانیها به نقطه پایان نزدیک میشدند و اسکان زلزلهزدهها و درمان مجروحان حادثه پیش روی تیمهای عملیاتی قرار گرفت.
پایان عملیات آواربرداری در هریس
فرماندار هریس با اعلام پایان عملیات آواربرداری در هریس گفت: در جریان وقوع زلزله در این شهر ۱۲۵ تن کشته و ۲۸۰ تن مصدوم شدند. مرادی با بیان اینکه ۴۰ روستای هریس بیش از ۷۰ الی صددرصد تخریب شدند، از اتمام آواربرداری در مناطق زلزلهزده این شهر خبر داد و گفت: هماکنون به دنبال اسکان موقت زلزلهزدگان هستیم. مرادی، چادر، پتو، مواد غذایی و کانکس را از عمده نیازهای زلزلهزدگان در این منطقه عنوان کرد و خواستار ارسال کمکهای مردمی به این منطقه شد.

خسارت به ۱۳۳ روستا
محمود مظفر، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر ایران از ورود خسارت به ۱۳۳ روستای زلزلهزده خبر داد و گفت: از شب گذشته تاکنون ۱۶ هزار تن آسیبدیده اسکان اضطراری شدهاند. وی با بیان اینکه ۱۰ هزار تخته پتو و ۵ هزار و ۶۰۰ تخته چادر میان آسیبدیدگان توزیع شد، گفت: ۱۳ هزار قوطی کنسرو و یکهزار و ۶۰۰ چراغ والور نیز میان آسیبدیدگان توزیع شده است.
افزایش آمار قربانیان به ۳۰۰ تن
مدیرکل پزشکی قانونی استان آذربایجانشرقی از آغاز به کار تیمهای تخصصی پزشکی قانونی از نخستین دقایق وقوع زلزله در منطقه شمالغرب کشور و شناسایی و صدور جواز دفن خبر داد. دکتر صمدیراد با بیان اینکه پزشکی قانونی استان آذربایجانشرقی در قالب ۷ اکیپ تخصصی در منطقه زلزلهزده حضور دارد، گفت: گستردگی منطقه، گرم بودن هوا و مشکل در انتقال اجساد به مرکز استان، تیمهای تخصصی و امدادی را با مشکل مواجه کرده است. به گفته وی، در بین ۲۶ جسد شناسایی شده در شهرستان اهر، ۱۲ مرد و ۱۴ زن دیده میشوند که ۴ تن از آنان کودک زیر ۱۰ سال، ۳ تن ۱۰ تا ۲۰ سال، ۱۲ تن ۲۱ تا ۴۰ سال، ۲ تن ۳۱ تا ۶۰ سال و ۵ تن بالای ۶۰ سال بودهاند.
نقش پلیس در مناطق زلزلهزده
سردار مسعود خرمنیا، فرمانده انتظامی استان آذربایجانشرقی نیز درباره پوشش انتظامی و امنیتی در مناطق زلزلهزده با بیان اینکه امنیت کامل در محورهای مواصلاتی و مناطق زلزلهزده و مرکز استان برقرار است، گفت: نیروهای ستادی استان و شهرهای معین به محض وقوع زلزله به مناطق زلزلهزده اعزام و اکیپهای انتظامی و پلیسراه برای روانسازی ترافیک و پوشش امنیتی در مسیر و مناطق زلزلهزده مستقر شدهاند و امنیت کامل در محورهای مواصلاتی و مناطق زلزلهزده و مرکز استان برقرار است. وی در ادامه تاکید کرد: کارگروه انتظامی مدیریت بحران استان تشکیل و هماهنگی کامل با استانهای همجوار برقرار شده تا در صورت نیاز یگانهای راهور و انتظامی به منطقه اعزام شوند و بالگردهای هواناجا برای کنترل ترافیک و امدادرسانی و پشتیبانی در فرودگاه تبریز مستقر شدهاند. رئیس پلیس آذربایجانشرقی گفت: پوشش انتظامی لازم برای تامین امنیت بیمارستانهای تبریز، اهر، هریس و ورزقان که مجروحان زلزله را مورد مداوا قرار میدهند به نحو مطلوب انجام شده است.

آماده باش پزشکی
مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت نیز از آمادهباش کامل گروههای پزشکی و اورژانس در مناطق زلزلهزده خبر داد و گفت: همه نیروهای امدادی دانشگاههای پزشکی ما از استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل به مناطق زلزلهزده اعزام شدهاند. غلامرضا معصومی، رئیس اورژانس کشور نیز با بیان اینکه ۱۴۹ آمبولانس و ۵ اتوبوس- آمبولانس به محل حادثه اعزام شده است، گفت: ۳۳۷ تکنیسین اورژانس ۱۱۵ و یک تیم جراحی متشکل از ۸ متخصص بیهوشی و ارتوپد از شهرستانهای ارومیه، اردبیل و تبریز برای ارائه خدمات پزشکی به حادثهدیدگان به مناطق زلزلهزده اعزام شدهاند. جواد خرم، معاون امداد و نجات جمعیت هلالاحمر استان زنجان نیز اظهار کرد: کل نیروها و کمکهای اعزامی به منطقه هریس شامل ۵۰ امدادگر جمعیت هلالاحمر شهرستان زنجان، ۱۵ کادر پرسنل جمعیت هلالاحمر شهرستان زنجان، ۳ دستگاه خودروی نیسان و یک دستگاه خودروی تریلی بوده است.
تخریب ۶۲ روستا در اهر
فرماندارشهرستان اهرگفت: زلزله به ۶۲ روستای مسیر جاده اهر- گویجه بئل و اهر- ورزقان آسیب جدی رسانده است. رضا صدیقی افزود: ۵ روستای اهر کاملا ویران شده و به ۴۰ روستا خسارت بیش از ۷۰درصدی وارد شده و مابقی نیز بالای ۳۰ درصد خسارت دیدهاند. وی گفت: بافت مصالح اکثر روستاها سنتی است که به بروز آسیبهای شدید ناشی از زلزله منجر شده و در خود شهر اهر ۲۵ درصد اماکن عمومی، ابنیه، ساختمانهای اداری و مناظر مسکونی آسیب دیده است. وی افزود: گروههای کارشناسی و نمایندگان حوادث غیرمترقبه به روستاها اعزام شدهاند تا با بررسی خسارات وارده در کمترین زمان ممکن عملیات مرمت و بازسازی اماکن روستایی آغاز شود. معاون امور دولت و مدیریت بحران نیز گفت: با بازسازی موقت ابنیه آسیبدیده در راههای ارتباطی مناطق زلزله زده در استان آذربایجان شرقی، هم اکنون ارتباط در همه محورهای اصلی این مناطق برقرار است. احمد مجیدی افزود: بر اثر وقوع زلزله عصر شنبه تعدادی از ابنیه فنی و پلها در قسمتی از راههای ارتباطی آسیب دیدند که با تلاش ماموران راهداری به طور موقت بازسازی شدند و هماکنون عبور و مرور برقرار است. وی اظهار کرد: در زلزله اخیر راهدارخانه گویجهبئل که در مرکز زلزله قرار داشته ۷۰ درصد تخریب شده است. وی گفت: در حال حاضر ۲۰۰ دستگاه ماشینآلات سنگین، نیمهسنگین و سبک به منطقه اعزام شده است. مجیدی خاطرنشان کرد: ۱۳ دستگاه نیز از ادارات کل راه و شهرسازی استانهای دیگر به محل وقوع حادثه اعزام شدهاند. وی ادامه داد: حدود ۱۱۰ روستا در این حادثه دچار تخریب ۱۰ تا ۱۰۰ درصدی شده است.
آرامش در مناطق زلزلهزده
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر از پاکسازی مناطق زلزلهزده استان آذربایجانشرقی خبر داد و گفت: در حال حاضر آرامش در مناطق زلزلهزده حکمفرما شده است. محمد مظفر با اشاره به پاکسازی اکثر روستاهای زلزلهزده و امدادرسانی و در نهایت توزیع مواد غذایی و ایجاد سرپناه برای زلزلهزدگان اظهار داشت: در مراکز شهرهای زلزلهزده نیز کمپهای اسکان اضطراری ایجاد شده است و خوشبختانه اکثر مردم نیز از چادرهای مسافرتی برای اسکان خود استفاده کردهاند.
تأمین آب مورد نیاز زلزلهزدگان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانشرقی گفت: آب مورد نیاز زلزلهزدگان تامین شده و روزانه ارسال میشود. محمدجعفر عظمایی با اعلام اینکه آب مورد نیاز زلزلهزدگان شهرستانهای اهر، هریس و ورزقان سریعا تامین میشود، اظهار کرد: طبق هماهنگیهای انجام شده با کارخانجات تولیدی، آب معدنی مورد نیاز روزانه ارسال میشود. وی افزود: برای تامین آب آشامیدنی زلزلهزدگان با تمام کارخانجات تولید آب معدنی در استان هماهنگی لازم صورت گرفته و هماکنون چند کامیون در حال بارگیری برای ارسال آب معدنی به منطقه هستند.
زایمان در بیمارستان صحرایی
یک زن زلزلهزده در بیمارستان صحرایی زایمان کرده و هماکنون حال نوزاد و مادر خوب است. صبح دیروز زن ۲۵ ساله بارداری در بیمارستان صحرایی ورزقان زایمان کرد و در حال حاضر نوزاد پسر در سلامت کامل بسر میبرد. پس از وقوع زلزله ۲/۶ ریشتری در ورزقان علاوه بر نیروهای امدادی، اورژانسهای اجتماعی و اکیپهای امدادرسانی در مناطق زلزلهزده مستقر هستند و برای تسلای خاطر بازماندگان به ارائه مشاوره میپردازند.
۲ روز عزای عمومی در آذربایجان شرقی
نماینده ولی فقیه و استاندار آذربایجان شرقی ۲ روز عزای عمومی در استان اعلام کردند. آیتالله محسن مجتهد شبستری نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و احمد علیرضابیگی استاندار آذربایجان شرقی، با صدور پیام مشترکی، ضمن تسلیت جانباختن تعدادی از هموطنانمان در حادثه زلزله در شهرستانهای اهر، ورزقان و هریس دوشنبه و سهشنبه را در استان عزای عمومی اعلام کردند.
دستور ویژه رئیسجمهور
وزیر کشور با اعلام این خبر که معاون اول رئیسجمهور به مناطق زلزلهزده سفر میکند، گفت: رئیسجمهور نظر مساعد برای ۲ برابر شدن کمکهای بلاعوض به آسیبدیدگان زلزله اهر، ورزقان و هریس را دارد. وی افزود: رئیسجمهور دستورات ویژه و اختیارات لازم را برای تسریع در کمک به زلزلهزدگان و بازسازی مناطق زلزلهزده دادهاند.
سرعت در بازسازی مناطق زلزلهزده
وزیر کشور گفت: با اعتبار در نظر گرفته شده، کار بازسازی مناطق زلزلهزده آذربایجانشرقی به سرعت شروع میشود. مصطفی محمدنجار در یکی از روستاهای آسیبدیده شهرستان هریس با اشاره به صعبالعبور و کوهستانی بودن منطقه اظهار کرد: با فرا رسیدن فصل سرما، بازسازی و نوسازی مناطق زلزلهزده با مشکل مواجه میشود و به همین منظور باید برای بازسازی هیچ فرصتی را از دست نداد. وی خواستار هماهنگی همه ارگانها و نهادها برای انجام امور از جمله امدادرسانی، آواربرداری و بازسازی شد و گفت: با توجه به وسعت، حجم و سنگینی کار باید از ناهماهنگیها و موازیکاری در امور جلوگیری شده و اقدامات لازم برای رفع نارساییها صورت گیرد. نجار بر بازیابی آرامش مردم تاکید کرد و افزود: با توجه به اینکه علاوه بر خسارت مالی و دنیوی بسیاری از آسیبدیدگان، عزیزان خود را از دست دادهاند، باید در این باره اهتمام بیشتری صورت گیرد. وزیر کشور در بدو ورود به شهرستان هریس، یکی از مناطق آسیبدیده از زلزله ۲/۶ ریشتری آذربایجانشرقی به طور مستقیم با آسیبدیدگان و مردم روستای «باجاباج» و «چوباندار» این شهرستان دیدار کرد.
اسکان زلزله زدگان
محمود مظفر، رئیس سازمان امداد و نجات کشور با ارائه آخرین آمار خدمات ارائه شده به زلزلهزدگان گفت: در این اقدامات ۴۸۱۷۰ تن اسکان داده شدهاند، ۹۶۷۴ عدد چادر گروهی، ۱۱۹۴۲ تخته پتو، ۳۰۴۲ متر موکت، ۱۶۴۴ عدد چراغ والور، ۱۴۴۷ بسته ظروف غذا، ۲۰۱۴۷ بسته غذایی، ۱۲ هزار قوطی تن ماهی، ۲۱ هزار قوطی کنسرو و ۱۶۷هزار بطری آب معدنی بین زلزلهزدگان توزیع شده است، همچنین تاکنون ۱۰۸۰ نیروی عملیاتی همراه با ۹۲ تیم امدادی در محل حادثه مستقر شدهاند. رئیس سازمان امداد و نجات کشور افزود: ۹۷ دستگاه آمبولانس، ۵۳ خودروی امدادی و ۶ بالگرد با ۳۶ پرواز نیز در راستای کمک به زلزلهزدگان فعالیت داشتهاند.
کمک ۴ میلیون تومانی دولت به هر خانوار
رضا صدیقی، فرماندار شهرستان اهر از کمک بلاعوض دولت به میزان ۴ میلیون تومان به هر خانوار زلزلهزده در این شهرخبر داد و گفت: ۱۲ میلیون تومان وام کمک هزینه ساخت مسکن هم به خانوارها تعلق میگیرد.
خسارت ۲ هزار میلیارد ریالی
فرماندار اهر افزود: مصدومان روستایی زلزلهزده به بیمارستان منتقل شدهاند و هیچکس زیر آوار نمانده است. میزان دقیق خسارات وارد شده هنوز مشخص نشده ولی برآوردهای اولیه از خسارت ۲ هزار میلیارد ریالی در این شهرستان حکایت دارد.
۱۳۰۰ پسلرزه
رئیس پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله گفت: در پی زلزله اخیر شهرستان اهر تاکنون بیش از ۱۳۰۰ پس لرزه رخ داده که از این میان ۱۰۵ پسلرزه با بزرگی بیش از ۳ ریشتر بوده که نشاندهنده حساس بودن منطقه از لحاظ لرزهخیزی است.
شماره حساب برای کمک به زلزلهزدگان
مدیرکل روابط عمومی جمعیت هلالاحمر با اشاره به اعلام شماره حساب ۹۹۹۹۹ از سوی جمعیت هلالاحمر برای کمک به زلزلهزدگان آذربایجانشرقی گفت: بحث اسکان و تغذیه اضطراری برعهده هلالاحمر بوده و پس از آن بحث بازسازی و نوسازی منازل تخریب شده برعهده دولت است اما مطمئنا زلزلهزدگان پس از بازسازی منازل برای تامین لوازم زندگی دچار مشکل خواهند شد، به همین دلیل جمعیت هلالاحمر با اعلام این شماره حساب کمکهای مردمی را برای تامین لوازم پس از بازسازی در نظر خواهد گرفت.
ارسال ۴۳۵۰ واحد خون
رئیس سازمان انتقال خون گفت: با هماهنگیهایی که با پایگاه انتقال خون در تبریز داشتهایم ۴۳۵۰ واحد خون از پایگاههای تهران و استانهای همجوار به پایگاه تبریز ارسال شده است. دکتر غلامرضا توگه با بیان اینکه هنوز نمیدانیم عمق نیازها با توجه به مجروحان و مصدومان چقدر خواهد بود، اظهار داشت: کمبود خون بویژه گروههای خونی منفی همچنان وجود دارد و از مردم درخواست میکنیم برای اهدای خون به پایگاههای سراسر کشور مراجعه کنند.

آخرینگزارشها از تدابیر بازسازی
۴ روز از حادثه زلزله در مناطقی از روستاهای آذربایجانشرقی میگذرد و عملیات امدادرسانی به بازماندگان زلزله ادامه دارد. با وجود دلخراشی این حادثه اما خبر نجات مادر و دختری با گذشت ۲۴ ساعت از زیر آوار خبر خوبی بود. خبرنگاران خبرگزاریها و صداوسیما نیز با استقرار در روستاهای حادثه دیده در کنار نیروهای هلال احمر، اورژانس، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی، بسیج و عوامل مدیریت بحران که به کمکرسانی مشغول هستند به اطلاعرسانی کمبودهای زلزله زدگان میپردازند. در روزهای گذشته گزارشهای تصویری از رسانه ملی پخش شد و قرار است «رادیو امید» برای پوشش اخبار مناطق زلزلهزده راهاندازی شود تا مردم دیگر نقاط کشور از وضعیت مناطق حادثه دیده با خبر شده و در صورت توان به کمک آنها بشتابند. رحیمی معاون اول رئیس جمهوری نیز به همراه وزرای بهداشت، کشور،اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت و رئیس بانک مرکزی به مناطق زلزلهزده رفتند تا با دستور ویژه برای حل مشکلات و اقدامات فوری در جهت رفع مشکلات برآیند. رئیس سازمان بهزیستی نیز دیروز به این مناطق سفر کرد تا برای ایتام و زنانی که از این پس باید به تنهایی بار زندگی را به دوش بکشند تصمیمگیری کند. بنا به گفته معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، در ۳ منطقه «هریس»، «ورزقان» و «اهر» ۳ مهد کودک موقت در چادر ایجاد شده است تا از طریق برنامهها، بهداشت روانی کودکان حفظ و استرس و اضطراب از آنها دور شود. محمد نفریه افزود: در حال حاضر کودکان رصد شده در کنار خانوادههای اقوام درجه یک خود حضور دارند تا در نهایت روند قانونی برای پوشش آنها طی شود. سیروس رضایی، مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجانشرقی نیز از بازسازی همه مدارس تخریب شده آذربایجانشرقی تا اول مهرماه خبر داده است. همچنین مشاور اجرایی مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد: بخش بیمهای سازمان تامین اجتماعی در مناطق زلزلهزده فعال شده تا برای افرادی که نیاز به دفترچه دارند، دفترچه صادر یا دفترچه افرادی را که اعتبار آنها به پایان رسیده تمدید اعتبار کنند تا آسیبدیدگان بیش از پیش دچار مشکل نشوند.
حضور گستردۀ مردم زلزلهزده و روزهدار در روز قدس
مردم زلزلهزده شهرستان ورزقان، هریس و اهر با وجود آنکه به دنبال زلزله ۶ ریشتری، روز شنبه داغدار عزیزان از دست رفتهشان بودند اما در راهپیمایی روز قدس با شکوهتر از سالهای گذشته شرکت کردند.

روز قدس؛ جمعآوری کمکهای نقدی و غیرنقدی
حسین درخشان، مدیر روابط عمومی سازمان امداد و نجات هلال احمر نیز در گفتوگو با روزنامۀ «وطنامروز» با اشاره به درخواستهای زیاد مردم برای کمک به هموطنانشان اعلام کرد: از مردم درخواست میکنیم کمکهای نقدی و غیرنقدی فاسدنشدنی خود را در روز جهانی قدس برای کمک به زلزلهزدگان آذربایجانشرقی به پایگاههای سیار این جمعیت برسانند. وی با بیان اینکه پیش از این نیز جمعیت هلالاحمر اعلام کرده بود نیازی به کمکهای مردمی نیست، گفت: با این حال مردم نوعدوست ایران در تماسهای پیاپی با جمعیت هلالاحمر، خواستار ارائه کمکهای خود شدند.
تخریب صددرصدی ۱۲۰ روستا
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز از واردشدن خسارت صددرصدی به ۱۲۰ روستا در زلزله خبر داد و گفت: اگر این حادثه در ساعات پایانی شب رخ میداد بدونشک شمار مجروحان و کشتهشدگان آن افزایش مییافت.حتی ممکن بود شمار تلفات آن به بالای ۳ هزار تن برسد.
اعطای ۱۲/۵ میلیون تومان وام به زلزلهزدگان
با وجود خسارت مالی فراوان به این مناطق که حدود ۸هزار میلیارد ریال برآورد میشود اما دولت تصمیمات بسزایی را درباره بازسازی مناطق درنظر گرفت که دیروز معاون اول رئیسجمهور آن را تشریح کرد. رحیمی همچنین اظهار کرد: قرار بر این شد که ۲ میلیون دیگر نیز به صورت بلاعوض برای بازسازی مقدماتی به زلزلهزدگان اختصاص داده شود. برخی منازل به صورت صددرصد آسیب دیدهاند و سرپناه مردم از بین رفته است و در این ارتباط تصمیم گرفته شده وامی تا سقف ۱۲/۵ میلیون تومان با سود ۴ درصد به این افراد اختصاص داده شود.
بازدید سرزده رهبر انقلاب از مناطق زلزله زده
تنها چند روز پس از وقوع این حادثه، حضرت آیت الله خامنه ای با حضور در مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی، ضمن همدردی با مردم در جریان اقدامات امدادی قرار گرفته و در جلسه با مسئولین امور، بر استمرار کمک رسانی به آسیب دیدگان تاکید کردند.

روستای سرند از توابع شهرستان هریس اولین منطقه ای بود که مورد بازدید رهبر انقلاب اسلامی قرار گرفت.
حضرت آیت الله خامنه ای سپس با حضور در روستای کوویچ با مردم این روستا از نزدیک دیدار و گفت وگو کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع مردم کوویچ هدف اصلی از سفر به مناطق زلزله زده را ابراز همدردی و همدلی با مردم این مناطق و عرض تسلیت بیان و تاکید کردند: همه ملت ایران با ساکنان مناطق زلزله زده همدرد و همدل هستند.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: مردم ایران، مردمی متحد و یکپارچه هستند و همین اتحاد و یکپارچگی موجب قدرت، نیرومندی و عزت ملت شده است.
ایشان با توصیه به مردم مناطق زلزله زده مبنی بر صبر و بردباری، خاطرنشان کردند: اگر ساکنان این مناطق با یکدیگر همکاری و همدلی داشته باشند، این حادثه می تواند به سکوی پرش و دگرگونی چهره این منطقه تبدیل شود.
رهبر انقلاب اسلامی خدمت رسانی به مردم مناطق زلزله زده را خوب ارزیابی کردند و افزودند: البته مسئولان برای بازسازی و مقاوم سازی مناطق زلزله زده وظایف سنگینی دارند و مردم این مناطق نیز باید به مسئولان برای انجام این وظایف سنگین کمک کنند.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه بازدید از مناطق زلزله زده، در روستای باج باج حضور یافتند و با ساکنان این روستا نیز از نزدیک گفت وگو کردند.
روستاهای زغن آباد و شیخملو از توابع ورزقان از دیگر مناطق زلزله زده ای بودند که رهبر انقلاب اسلامی از آنها بازدید کردند.

حضرت آیت الله خامنه ای در آخرین مرحله بازدید از مناطق زلزله زده در جمع مردم روستای اورنگ از توابع اهر حضور یافتند.
ایشان در جمع مردم روستای اورنگ ضمن ابراز همدردی مجدد با ساکنان مناطق زلزله زده از مردم در خصوص نحوه ارائه خدمات و کمک رسانی سؤال کردند که ساکنان این روستا ضمن اظهار رضایت از خدمات ارائه شده، در خصوص مدیریت توزیع کمک ها گلایههایی داشتند.
رهبر انقلاب اسلامی با تاکید بر زحمات بسیار زیاد مسئولان و ارائه خدمات خوب به مناطق زلزله زده، بر لزوم نظارت دقیق تر بر نحوه توزیع کمک ها تاکید کردند.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند، با توجه به طبیعت خوب و مردم زحمتکش به ویژه جوانان غیور آذربایجان شرقی، این منطقه آینده خوبی خواهد داشت. ایشان عصر همان روز در جلسه ای با حضور نماینده ولی فقیه، استاندار و مسئولان استان در محل استانداری، خدمات اولیه ارائه شده به حادثه دیدگان زلزله اخیر از جمله توزیع چادر را بی نظیر خواندند و تاکید کردند مسئولان علاوه بر برنامه ریزی برای آغاز ساخت مناسب و مقاوم واحدهای مسکونی آسیب دیده، باید در جهت استمرار رفع نیازهای اولیه به ویژه وسایل گرمایی، پتو، امکانات بهداشتی و آب آشامیدنی تلاش و خدمات خود را ادامه دهند زیرا فراهم کردن فوری اینگونه نیازهای ضروری، از لحاظ آرامش روحی و روانی تاثیر بسیار بالایی بر آسیب دیدگان خواهد داشت.
حضرت آیت الله خامنه ای زمینه سازی برای ادامه پذیرش کمک های مردمی به ویژه کمک های افراد خیر و نوعدوست را مهم ارزیابی کردند و افزودند: اگر به بلایای طبیعی، با دید فرصتی جهت جهش نگاه شود، قطعا مناطق زلزله زده در آینده از لحاظ آبادانی و پیشرفت، بسیار بهتر از گذشته خواهند بود.
ایشان در پایان با اشاره به خصلت های برجسته مردم آذربایجان شرقی به ویژه غیرت و همت زبانزد این منطقه تاکید کردند: مردم مؤمن ارسباران که اکنون این منطقه دچار حادثه زلزله شده است، همواره به رشادت و شجاعت مشهور بوده اند.
در این جلسه پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، آیت الله مجتهد شبستری نماینده ولی فقیه و امام جمعه تبریز از حضور حضرت آیت الله خامنه ای در مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی به عنوان مرهمی بر مصائب و سختی های مردم این مناطق، قدردانی کرد.

آقای علیرضا بیگی استاندار آذربایجان شرقی نیز گزارشی از خدمات ارائه شده به زلزله زدگان و اسکان موقت آنها و همچنین مصوبات جلسه دولت در خصوص مناطق زلزله زده، ارائه کرد.
همچنین حضور مقام معظم رهبری در منطقه آذربایجان شرقی و بازدید سرزده ایشان از مناطق زلزله زده و مردم داغدیده، باعث تسلی و قوت قلب مردم این مناطق شده و تاثیر روانی مثبتی بر آنان داشته است. در حالی که مردم با شعف و بهت یکدیگر را خبر می کردند، به قربانی کردن گاو و گوسفند اقدام کرده و با شعارهای انقلابی خود از ایشان استقبال و با چشمانی اشکبار به سخنان ایشان گوش فرا دادند.