۲۷ مرداد ۱۳۹۴ 0:00 ق.ظ شناسه خبر: 1049261
سرویس سیاسی تبریز بیدار/ پارسا مهدوی؛
با نزدیک شدن به ایام انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی تحرکات سیاسی در تبریز گسترش یافته است. بسیاری از فعالان و جریان های سیاسی به دنبال تاثیر گذاری در این انتخابات، جلسات منظم و مکرری را برگزار میکنند و در پی آن هستند که در این دور از انتخابات حضوری پر رنگ داشته باشند.
مجلس دهم به مثابه المپیک سیاسی
این دور از انتخابات مجلس بیشتر به یک المپیک سیاسی شباهت دارد تا یک انتخابات معمولی. جریان اصلاح طلب که بیشتر نیروهای خود را در جریان فتنه ۸۸ از دست داد اکنون در پی احیای نسل جدیدی از اصلاح طلبی است و از عملکرد خود در قبال انتخابات مجلس نهم به شدت پشیمان است. یادآور می شود که جریان اصلاح طلب تحت تاثیر جنبش سبز در انتخابات مجلس نهم حضوری کم رنگ داشت و تا می توانست تلاش کرد انتخابات مجلس نهم را سرد نشان دهد تا بدین ترتیب قدرت چانه زنی خود را در مقابل نظام افزایش دهد اما حضور پر رنگ مردم در انتخابات تمام تحلیل های این جریان را بر باد داد و اصلاحات نتوانست از عدم ورود خود به مجلس توشه ای برای خود جمع کند.
تقریبا تمام نماینده های کنونی تبریز در مجلس قصد حضور در انتخابات آتی را دارند که از میان این شش نماینده تنها قره سیدی است که بعضا زمزمه های عدم حضور وی در انتخابات آتی به گوش میرسد. علیرضا منادی با توجه به اینکه دیگر نفوذ سابق در دانشگاه آزاد را ندارد در تلاش است دستاوردهای فعلی خود را هرچه سریع تر رسانه ای کند و تا می تواند در عرصه رسانه ای حضور جدی داشته باشد. شنیده ها حاکی از آن است که با توجه به شرایط نابسامان صنعت استان، برخی از حامیان رحمانی دیگر نماینده فعلی تبریز نیز چندان رغبتی به حمایت از وی ندارند و حتی برخی از اطرافیان و فعالان ستاد انتخاباتی وی در سالهای گذشته در صدد حمایت از سایر کاندیداها هستند. هرچند برخی منابع از عدم حضور رحمانی در این دوره از انتخابات مجلس هم خبر می دهند. سعیدی و پزشکیان نیز طبق روال سه سال گذشته خود بیشتر پیگیر امور نمایندگی خود هستند و چندان در فعالیت های انتخاباتی حضور ندارند.
اردوگاه اعتدال و اصلاح طلبی و چشمهایی که به توافق هسته ای دوخته شده است
در جناح اصلاح طلبی معادله انتخابات قدری پیچیده است. تاکنون هیچ لیستی از جریان اصلاحات در جمع های سیاسی مطرح نشده است و احتمالا دلیل این امر عدم به جمع بندی رسیدن جریان اصلاحات در قبال نفرات و گزینه های مورد تایید خود می باشد. البته با توجه به صبغه ای که در جریان اصلاحات وجود دارد و با توجه به نزدیک شدن این جریان به طیف دولت هیچ بعید نیست که گزینه های اصلاحات به صورت یک لیست واحد وارد انتخابات نشوند و هرکدام بنا به تشخیص مصلاحت خویش قدم در میدان انتخابات مجلس دهم بگذارند. ناگفته نماند این جریان همچنان به دنبال بهره برداری از توافق هسته ای است. برخی از فعالان این جریان همچنان منتظر هستند تا نتیجه مذاکرات و توافق هسته ای روشن شود و با توجه به آن اقدام به لیست بندی در خصوص کاندیداهای مد نظر خود کنند.
در این جناح حضور دکتر پزشکیان قطعی است و بازار حضور اشخاصی چون شعردوست، اعلمی، سبحان الهی، مهرعلی زاده، عبدالعلی زاده و اکبرنژاد داغ است.
شرایط کنونی فعالان اصلاح طلب در استان به گونه ای است که میتوان این جریان را به دو دسته کلی تقسیم کرد؛ طیفی که به دولت اعتدال نزدیک ترند و طیفی که همچنان خود را پایبند به آرمان های دوم خرداد و جنبش سبز میدانند. ناگفته نماند هر دو طیف این فعالان در بدنه مدیریتی دولت در استان حامیان خاص خود را دارند و هماهنگی های لازم با برخی مدیران ارشد استانی صورت میگیرد.
اصلاح طلبان و مساله شورای نگهبان
البته اکثریت نیروهای اطلاحات در تردید به سر میبرند که آیا خواهند توانست از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند یا خیر؟ چرا که بسیاری از گزینه های نام برده در سابقه خود اقداماتی را دارند که مهر تایید شورای نگهبان برای حضورشان در انتخابات با تردید جدی روبه روست. البته تحلیل برخی از جلسات اصلاحات گویای آن است که خود این جریان به خوبی می داند برخی از گزینه هایش قطعا رد صلاحیت خواهند شد اما فعلا در دوگانه حضور یا عدم حضور به جمع بندی قطعی نرسیده اند و برخی از فعالان سیاسی در تدارک برنامه ای برای حضوری توام با مظلوم نمایی هستند تا بتوانند با همان شگرد همیشگی در انتخابات مجلس این دوره نیز آرای مردم را به جریان خود اختصاص دهند.
نکته دیگری که باید در خصوص لیست اصلاح طلبی بدان اشاره کرد این است که ظاهرا جریان اصلاح طلب نیاز شدیدی به حضور یک روحانی معتدل و مورد قبول در لیست خود دارد. به نظر می رسد گزینه های اصلی اصلاحات برای جایگاه روحانیت در لیست اصلاحات حجت الاسلام مهدوی است که باز شبهاتی در خصوص تایید صلاحیت وی مطرح است. هرچند نام برخی دیگر از روحانیون از جمله حجت الاسلام عباس زاده مسئول نهاد رهبری در دانشگاه هنر و داماد مرحوم آیت الله ملکوتی نیز به گوش می رسد اما ناگفته نماند که تفکر سیاسی وی بیشتر نزدیک به جریان اصولگرایی و راست سنتی است و تا کنون تلاش هایی نیز از جانب وی برای قرار گرفتن در لیست اصولگرایان صورت گرفته است.
اصولگرایان و بیم از تکرار شکست ۹۲
در جناح مقابل طبق شنیده ها اصولگرایان با درس عبرتی که از انتخابات ریاست جمهوری گرفته اند به هیچ وجه قصد ندارند تجربه تلخ تشتت آرای ۹۲ را دوباره تکرار کنند و در پی آن هستند تا با لیستی واحد در این انتخابات حضور یابند. ظاهرا لیست اصولگرایی به سرلیستی فرهنگی و حضور سعیدی، میرتاج الدینی و بیگی منتظر قطعی شدن دو نفر نهایی خود می باشد که احتمال حضور خانم پیرسمساری و فیروز رضایی( مدیر کل سابق آموزش و پرورش) در این لیست بیشتر از سایر نفرات ارزیابی میشود. هر چند برخی انتقادات جدی در داخل اصولگرایان نسبت به دو نفر مذکور مطرح است و احتمال جایگزینی نفرات دیگر نیز دور از ذهن نیست.
بسیاری بر این باورند که رای آوری فرهنگی و بیگی و میرتاج الدینی( که ظاهرا در گفت و گو های اخیر خود با برخی فعالان تاثیر گذار استان توانسته است برخی شبهات در خصوص احمدی نژادی بودن خود را پاسخ دهد و افراد شاخص استانی را در برخی موارد قانع کند) بسیار بالاست. حتی شنیده شده در تحلیل جلسات اصلاح طلبان به این امر نیز اذعان شده و اصلاح طلبان نیز خود به این نتیجه رسیده اند که این افراد در بین مردم تبریز دارای پایگاه اجتماعی مناسبی هستند.
البته برخی انتقادات در خصوص نحوه بسته شدن لیست اصولگرایان برای رقابت در انتخابات به گوش می رسد که حاکی از مطالبه جدی جوانان و نسل جدید این جریان جهت پرهیز از تبدیل شدن اشخاص به نماد اصولگرایی و اتحاد عملی همه جانبه می باشد.
در این میان برخی اسامی نیز در میان کاندیداهای احتمالی مطرح می شود که فعلا در هیچ یک از لیست های فوق الذکر قرار نگرفته است. حجت الاسلام حسینی، نوین، آجودان زاده، حجت الاسلام خدیوی در این گروه قرار میگیرند.
در خاتمه یادآور میشود که تحرکات سیاسی تبریز در اغلب اوقات متاثر از تصمیمات فعالان جناح های سیاسی در تهران نیز بوده است و باید منتظر بود و دید که در ماه های آتی چه تغییراتی در این پازل سیاسی استان صورت خواهد گرفت.