گزارش «تبریز بیدار» از حال و هوای تبریز در آستانه محرم؛

«شیعیان در سر هوای نینوا دارد حسین »/برگی:نباید فرهنگ اصیل عزاداریِ تبریز به فراموشی سپرده شود/مداحی مهدی علیزاده در آستانه محرم+فیلم

این روزها به هیئات تبریزکه سر بزنی یک نوا بیش از همه گوش و دلت را نوازش می کند: «شیعیان در سر هوای نینوا دارد حسین».

به گزارش تبریز بیدار ؛ پرچم ماتم حسینی قرن هاست که به همت عاشقان ولایت در دیار آذربایجان همچنان در اهتزاز است. مردم این منطقه همه ساله مراسم عزاداری محرم و صفر را به صورت گسترده و به شیوه سنتی وخاص برگزار می کنند. 


مجالس حسینی روضه خوانی در منازل و تکایای تبریزدر غیر از ماه های محرم و صفر نیز برگزار می شود، اما دهه پایانی ذی الحجه، تبریز یکپارچه چهره حسینی به خود می گیرد، به طوری که اکثر شهروندان چند روز قبل از فرا رسیدن ماه محرم لباس های مشکی پوشیده و دستار سیاه به نشانه عزا بر سر خویش می بندند و پرچم های عزا در کوچه و بازار نصب می کنند. 


از چند روز قبل از آغاز ماه محرم، تبریز معروف به ام الهیئات، در عزای حسینی فرو می رود. تمامی نقاط این شهر با پرچم ها و نمادهای مختلف عزای حسینی پوشیده شده است. اکثر مساجد، محلات، حسینیه ها، مغازه ها، بازارها و حتی بسیاری از ماشین های این شهر سیاه پوش شده اند. 


آنام دیل اورگه دنی یا حسین دمیشم!

 این روزها گذرت به هر کوی و برزن که بیفتد جوانانی را خواهی دید که بساط عزاداری حسین فاطمه پهن می کنند. با شور و شوق وصف ناپذیر. حتی باران و سرما که در چند روز گذشته بر هوای تبریز سایه افکنده، مانعی برای فعالیت مشتاقان محرّم نیست. از جوانی در یکی از محلات خیابان عباسی تبریز می پرسم هوا سرد نیست؟! می گوید: چرا! اما باید محله را برای محرم آماده کنیم. سپس ادامه می دهد: از بچگی همیشه منتظر محرم و صفرم تا با حضرت ارباب عشق بازی کنم. به قول معروف: آنام دیل اورگه دنی یا حسین دمیشم!


شیعیان در سر هوای نینوا دارد حسین

به هیئات تبریز هم که سر بزنی یک نوا بیش از همه گوش و دلت را نوازش می کند: «شیعیان در سر هوای نی نوا دارد حسین». روز جمعه تنها چند روز مانده به محرم حاج تقی جابری درهیات انصارالحسین تبریز* با اشعار شهریار مجلس می آغازد و با همین اشعار مجلس دم می گیرد و آسمانی می شود. در هیات موسی بن جعفر، مهدی علیزاده روضه بابا الحوائج علی اصغر(س) گرفته است. در هیاتی دیگر مردم روضه ابالفضل(س) مشق می کنند. همه وردها به یک کلام ختم می شود«حسین» این کلمه ذکر همه می شود نشانه هایش آغاز شده کافی است چند قدم در خیابان ها و محلات تبریز قدم بزنی!

قدمت مراسم عزاداری بازار تبریز ۶۰۰ سال است

حجت الاسلام والمسلمین برگی در گفت و گو با خبرنگار تبریز بیدار می گوید: ورود اسلام به آذربایجان از زمان صدر اسلام صورت گرفته است و دردوره خلافت حضرت امیرالمومنین بارها حضرت برای آذربایجان فرماندار منصوب کرده بود و این منطقه از همان زمان تحت ولایت اهلبیت بود.


وی می افزاید: نفوذ شیعه در تبریز به نسبت سایر مناطق ایران زودتر رقم خورد و مدتها مناطقی مانند اصفهان تحت تاثیر اهل سنت بود و حتی زمانی که در دوره صفویه اصفهان به عنوان پایتخت حاکمیت انتخاب شد یکی از اهداف این اقدام تقویت نفوذ تشیع در این شهر بود.


وی در خصوص اشعار و مرثیه های ترکی نیز می گوید: تبریز شاعران چند صد ساله دارد که از این دست می توان به قمری، حسینی و صافی اشاره کرد.


وی در مورد قدمت مراسم های مذهبی شهر تبریز نیز می گوید:عزاداری بازار تبریز قدمت شش صد ساله و مراسم روضه خوانی هر پنج شنبه حسینیه آیت الله قاضی طباطبایی در مقصودیه نیز قدمت ۴۰۰ ساله دارد که نشان می دهد آبا و اجداداین امام جمعه فقید تبریز، این مراسم را مدت ها ادامه داده اند و به زمان حال رسانده اند.


وی در خاتمه گفت: تبریز از روز اول خط ده بود و نباید با ورود سایر فرهنگ ها، فرهنگ اصیل تبریز به فراموشی سپرده شود. به عنوان مثال مراسم اعلان عزای تبریز قدمت هفت صد ساله دارد اما مراسم تشت گذاری ۳۰۰  سال است که رواج یافته است و نباید جایگزین این مراسم اصیل تبریزی گردد. در این مقولات بحث رقابت مطرح نیست و اصالت است که مورد تاکید است. 

فیلم/مداحی حاج مهدی علیزاده در آستانه محرم -روز جمعه ۱۷ مهرماه ۹۴ – در هیات موسی بن جعفر 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *