چهارشنبه / ۷ مرداد / ۱۴۰۵ Wednesday / 29 July / 2026
×
فراز و نشیب های زندگی دانشجویی؛

دختران چشم وگوش بسته در بستر زندگی خوابگاهی

دختران در ورود به دانشگاه، تحت تاثير الگوهاي تازه اجتماعي قرار مي‌گيرند. جذابيت و زرق و برق دنياي مدرن برای آن ها چشم نوازي مي‌كند.

  • مهر 18, 1394
  • به گزارش تبریز بیدار، پایان دبیرستان، آغاز آرزوی بزرگ راه یافتن به دانشگاه است. خیلی ها مسیر رسیدن به فردایی مطلوب تر، شغل بهتر و عزت و موقعیت اجتماعی را در ورود به دانشگاه می دانند. اما این مسیر بی شک دارای فراز و نشیبهایی نیز می باشد. گذر از سد کنکور و قبولی در رشته مورد علاقه، تأمین هزینه های دانشگاه و … برای آنهایی که به دانشگاههایی دور از شهر و استان خود راه می یابند، مشکلاتی  به مراتب بیش از سایرین  ایجاد می کند. 

    دانشگاه مثل هر گروه اجتماعي ديگر داراي ويژگي‌هاي خاص خود است واز ابعاد مثبت و منفي برخوردار است. در اين ميان دختران نسبت به پسران به دلیل روحیاتی که دارند در برابر آسيب‌هاي اجتماعي شكننده‌ترند. آسیب‌هایی که در روند زندگی اجتماعی ایجاد می‌شود.

    دختران در ورود به دانشگاه، تحت تاثير الگوهاي تازه اجتماعي قرار مي‌گيرند. جذابيت و زرق و برق دنياي مدرن چشم نوازي مي‌كند. به جاي پوشش‌هاي سنتي خانواده، مدهای رنگارنگ را مي‌بينند كه هم باعث زيبا‌تر ديده شدن آنها شده و هم به نظرشان شادي و نشاط بيشتري براي‎شان به ارمغان مي‌آورد. امكان ارتباط با جنس مخالف، درس و بحث و تحقيق‌هاي گروهي و دوستي‌هايي كه در ادامه اتفاق مي‌افتد همه و همه به تدريج، از دختر چشم و گوش بسته‌اي كه وارد دانشگاه شده انسان ديگري مي‌سازد.

    هدف اول از ورود به اين مكان‌ها، تحصيل بوده، اما حاشيه‌هاي اين محیط‌ها گاهي مهم‌تر از اهداف اوليه بروز پیدا می‎کند. تحقيقات جامعه‎شناسي نشان داده است دو گروه از دختران بيش از سايرين در معرض تهديدات اجتماعي قرار دارند:

    • دختران با تربیت باز
    دختراني كه بدون قيد و بند از سوي خانواده تربیت شده و نظارتي بر رفت و آمد آن‌ها نیست و به هر گونه روابط و معاشرتی آگاه داشته و حتی ممکن است در معرض آن هم قرار گرفته باشند.

    •دختران با تربیت بسته
    دختراني كه بيش از حد در بي‌اطلاعي نگاه داشته شده و از خوب و بد ارتباطات بیرون از خانه و خطرات آن هیچ‌گونه آگاهی ندارند.

    دختران گروه اول با تربیتِ بازی که از سمت خانواده مواجه هستند خیلی زودتر از آنچه اقتضای سن‎شان است با مسائل روبرو شده و به یک اقناع زودهنگام می‌رسند. دیگر مسائل، روابط و معاشرت‌های صحیح و عرفی برای‎شان ارزش و جذابیت نداشته و خود را از هرگونه مراعات و حفظ شئونات مبرا می‌دانند. اما دختران گروه دوم با خانواده‌هایی درگیرند که عقیده دارند هر چه اطلاعات كمتري به فرزندان خود بدهند احتمال در دام افتادن آنها كمتر است. بنابراین مي‌خواهند با بي‌خبري به خوش خبري برسند!

    خطر در کمین دختران چشم وگوش بسته


    جذابيت مهماني‌هاي دوستانه براي خوش‎گذراني، دعوت به كشيدن سيگار به طور تفنني، مسافرت‌هاي چند روزه به خانه‌هاي ويلايي با صاحبان نامعلوم و دوستي‌هاي ظاهرا عاشقانه با سوداي ازدواج كه عاقبت خوشي ندارد، به دختري كه تاكنون در ممنوعيت‌هايی بوده، احساس بزرگ شدن می‎دهد. احساسی که هرگز حاضر به از دست دادن آن نخواهند بود.واین زنگ خطری است برای خانواده ها  که ارتباط درست با فرزندانخود داشته باشند.

    بحران هویت در کمین دانشجویان سال اولی

    امروز نوجوانان و جوانان تحت تاثیر فضای مجازی و شبکه‌های ماهواره‌ای دچار تزلزل، بحران و گسست هویت شده‌اند، تقابل با والدین و فرهنگ خانواده، هنجار گریزی و سرپیچی از قواعد اجتماعی اصلی‌ترین عوارض بحران هویت است.

    برخی از این دانشجویان تلاش می‌کنند که از دوستان خود الگوبرداری و از آنان تقلید کنند. متأسفانه نهادهای فرهنگی و متولی به ویژه در دانشگاه‌ها برای کاهش بحران هویت دانشجویان سال اولی کار عملی و سودمندی نکرده‌اند. سیگار کشیدن، تقلید از پوشش حتی استفاده از گفتمانهای شهری و خیابانی و نفی زادگاه و قومیت برای نشان دادن امروزی بودن از عوارض دیگر این بحران می باشد.

    مجید ابهری روان شناس ، در پاسخ به این پرسش که چه اقداماتی برای تقویت هویت جوانان دانشجوی سال اول می‌توان انجام داد، اظهار می کند: رسانه‌های مجازی و مکتوب در کنار خانواده‌ها، نهادهای متولی،‌تشکل‌های دانشجویی و صنفی بهترین نهادها برای تقویت هویت ملی و آموزش مهارت خودداری از خودبیگانگی فرهنگی و از دست دادن هویت هستند.

    فرزانه محمدی روان شناس ومشاور درخصوص مدیریت بهتر زندگی خوابگاهی ودانشجویی در گفت وگو با تبریز بیدار اظهار کرد: جمع شدن دانشجویان درکنار یکدیگر، فی نفسه نه خوب است نه بد این اقدامات و عملکرد ما آدم هاست که این تجربه را به تجربه ای مثبت یا منفی تبدیل می کند. 

    وی افزود: استفاده از شيوه هاى تحكمى و دستورى در تربیت فرزندان باعث می گردد تا آن ها نتواند عقاید وباور های خود را ابراز کنند وهمین مساله باعث می گردد در محیط های جدید نیز تاثیر پذیر ی بیشتری از اطرافیان داشته باشند.

    این روان شناس خاطر نشان کرد: آگاهی از خطرات جامعه و انحرافات فکری به تشخیص این خطرات در جوانان کمک فراوانی می کند وآسیب پذیری آن ها را در برابر این خطرات کاهش می دهد.

    محمدی افزود: خانواده ها باید در ارتباط صمیمی با فرزندان خود و دادن حق اظهار نظر به آن ها در کنار راهنمایی دادن سبب شکل گیری هویتی مستقل در فرزندان خود شوند.

    وی ادامه داد: مجهز کردن دختران به مهارت های لازم برای زندگی در محیط خوابگاه می تواند در کاهش آسیب های زندگی دانشجویی وخوابگاهی موثر باشد.

    نوشته های مشابه
    آچار فرانسه هسته‌ ای
    گفتگوی تبریزبیدار با همسر دانشمند شهید زکی؛

    آچار فرانسه هسته‌ ای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *