به گزارش تبریز بیدار، اسماعیل جبارزاده در همایش نقش مشارکت مردم در اقتصاد روستایی، با اشاره به ترکیب جمعیت شهرنشین و روستانشین کشور، خاطرنشان کرد: آخرین آمار و سرشماری انجام گرفته نشان میدهد که ۷۳ درصد جمعیت ایران شهرنشین و ۲۷ درصد روستانشین هستند که وضعیت نامطلوب و هشداردهندهای است.
وی با تاکید بر ایجاد زمینههای مهاجرت معکوس روستاییان، گفت: امروز یکی از رسالتهای اصلی ما حفظ جمعیت روستایی و توانمندسازی روستاییان است که میتواند موجب کاهش مهاجرت به شهرها شود.
جبارزاده با بیان این که سیاستگذاری خوب، ارایه برنامههای جامع و توزیع عادلانه منابع مالی از عوامل اصلی موفقیت در کنترل جمعیت روستایی است، گفت: در این شرایط است که میتوان با ایجاد اشتغال امن و پایدار در روستاها انتظار داشت که جلوی مهاجرت بی مورد هم گرفته شود.
استاندار آذربایجان شرقی در عین حال با بیان این که بسیاری از روستاییان به دلیل مشکلات موجود در روستاها امکان تولید ندارند، گفت: امروزه بسیاری از روستاییان تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و مشکلات روستاها باعث شده است که جمعیت تولیدکننده و فعال روستایی به جمعیتی مصرف کننده و حاشیهنشین در شهرها تبدیل شوند.
وی با تاکید بر تلاش بیشتر برای توسعه اقتصاد روستایی، گفت: روستاییان توان اقتصادی کافی برای راهاندازی واحدهای تولیدی و صنعتی و اشتغالزایی را ندارند، لذا باید شرایط لازم برای تحقق این امر فراهم شود.
جبارزاده با اشاره به اعطای تسهیلات برای طرحهای مشارکتی روستایی، گفت: دولت حدود یکهزار میلیارد تومان اعتبار برای این امر اختصاص داده است و فرمانداران و بخشداران موظف هستند طرحهای روستایی را شناسایی کرده و برای دریافت تسهیلات معرفی کنند.
وی تاکید کرد: برای استفاده از این تسهیلات در سطح آذربایجان شرقی سقفی وجود ندارد و این تسهیلات فرصتی برای توسعه مناطق روستایی در راستای سند تدبیر توسعه استان است.
سید ابوالفضل رضوی در گردهمایی نقش مشارکت مردم دراقتصاد روستایی در تبریز افزود: ۶۰ درصد حاشیه نشین ها در شهرهای بزرگ را روستایی ها و عشایر تشکیل می دهند و ۵۹.۷ درصد مشکلات روستایی ها ناشی از مشکلات اقتصادی و نبود شغل در خور شان تحصیل کرده های روستایی است.
وی حاشیه نشینی را معلول مهاجرت افراد فقیر برای جستجوی درآمد و شغل دانست و گفت: هرپنج خانوار روستایی یک فرزند دانشگاهی دارد و این در حالی است که ۷۰ درصد از جمعیت روستایی تحت پوشش کمیته امداد هستند.
وی اظهار داشت: ۹۳.۵ درصد از محصول های کشاورزی کشور در مناطق روستایی تولید می شود اما ۶۳.۵ درصد ارزش افزوده محصول های کشاورزی به شهرنشین ها تعلق دارد.
وی گفت: توسعه، فرآیندی مستمر، درون زا، متوازن و فراگیر است و توسعه روستایی باید با اراده و مشارکت روستایی ها صورت گیرد.
وی از روستای ‘ ارسی ‘ شهرستان جلفا در آذربایجان شرقی به عنوان روستای نمونه در کشور نام برد و افزود: این روستا با وجود دانشگاه پیام نور، مجموعه فرهنگی و ورزشی، سالن پذیرایی، هنرستان فنی و حرفه ای و چندین واحد تولیدی نمونه ای از یک روستای قابل طرح با مشارکت گسترده اهالی است.
وی فرمانداران استان آذربایجان شرقی را مورد خطاب قرار داد و گفت: فرهنگ متعالی مشارکت مردم روستا در فعالیت های اقتصادی وجود دارد و باید از این فرهنگ بهره برداری کرد.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم معاون اول رییس جمهور افزود: بسیاری از صنایع تبدیلی مانند کارخانه های تولید آبمیوه، کشتارگاه های صنعتی و غیره باید مناطق روستایی استقرار یابد و این مهم باید با مشارکت روستاییان اتفاق بیافتد.
رضوی با اشاره به این که تثبیت جمعیت روستایی و تلاش برای مهاجرت معکوس آنان از توصیه های مقام معظم رهبری است، گفت: امسال ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار جهت اعطای تسهیلات برای طرح های مشارکتی روستایی ها در اختیار پست بانک و صندوق کارآفرین امید قرار گرفت.
وی افزود: تشکیل شرکت های مشارکتی شامل ۲۵ تا ۲۰۰ خانوار برای کارآفرینی در مناطق روستایی، تسهیلات کم بهره و بدون وثیقه را در پی خواهد داشت.
وی گفت: دراین طرح بیشترآورده از طریق تسهیلات تامین و یک سال تنفس و یک سال دوره مشارکت برای آن در نظرگرفته می شود.
وی با اشاره به این که مشارکت عامل پایداری توسعه روستایی است، افزود: حرکت های جمعی درانقلاب اسلامی ایران تجربه های شیرینی دارد و درقالب این طرح نیز پول های اندک مردم تاثیرگذارتر از کوه پول عده ای اندک در اقتصاد کشور خواهد بود.
وی از فرمانداران و بخشداران استان خواست تا نسبت به جلب و هدایت مشارکت روستایی ها اقدام کرده و از این تسهیلات برای توسعه روستایی استفاده کنند.