سرویس اجتماعی تبریزبیدار/ با افزایش تردد و استفاده بیشتر از خودرو، شاهد ترافیک سنگین در تبریز بخصوص در نقاط خاصی از شهر می باشیم. وجود این معضل باعث نارضایتی شهروندان شده است. در گفتگوی تفصیلی تبریزبیدار با یعقوب وحید کیا معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تبریز به بررسی چالش های ترافیکی در برخی نقاط پرتردد و نقش مدیریت شهری برای کاهش آن پرداخته شده است.
مشروح این گفتگو بشرح ذیل می باشد:
چند زمانه کردن چراغ ها، پاسخگوی این حجم از ترافیک نیست
تبریزبیدار: ترافیک در اغلب چهارراه ها به پدیده اعصاب خرد کن تبدیل شده است. برخی مردم پیشنهاد چند زمانه کردن چراغ های راهنمایی را می دهند. اساسا این تدبیر چقدر راهگشا است؟
وحیدکیا: اصولا تقاطع های اصلی، تقاطع هایی هستند که بار ترافیکی آنها بالاست، هرچقدر بار ترافیکی کند شود، مجبور می شویم با مدیریت کردن تقاطع به صورت هوشمند در زمان های مختلف با سیستم نرم افزاری توسط مرکز کنترل، زمان چراغ ها هدایت شوند تا بار ترافیکی مناسب شود. چند زمانه کردن یا پریتایم کردن که ما بخواهیم یک نفر را پشت سیستم بگذاریم و بگوییم از صبح تا شب برای هر لاین ۲۰ یا ۳۰ ثانیه اضافه کند، نمی تواند پاسخگوی این حجم ترافیکی باشد.
۱۷ شهریور و چالش پارکینگ و اطبا
تبریزبیدار: درمحدوده چهارراه ۱۷ شهریور علاوه بر چالش مطب های پزشکی، چالش پارکینگ هم وجود دارد. برای حل این مشکل چه تدابیری اندیشیده اید؟
وحید کیا: همین مطب پزشکان است که چالش پارکینگ را ایجاد کرده، در ۱۷ شهریور حداقل ۷۵۰ مطب داریم ولی در مجموع ضلع جنوبی و شمالی آن، هزار واحد خدمات درمانی شامل مطب، داروخانه، آزمایشگاه و … وجود دارد. این مسیر اکثرا از ساعت ۴ بعد از ظهر به بعد شلوغ می شود چون مطب ها و تجهیزات پزشکی در آن زمان خدمات ارائه می دهند و از یک طرف هم این ضعف قانون را نشان می دهد که اطبا از واحدهای مسکونی به عنوان مطب استفاده می کنند. تمرکز مراکز خدمات درمانی در این نقطه در بازه زمانی مشخص ایجاد ترافیک می کنند و اگر در نقطه دیگر شهر نیز بودند باز هم ایجاد ترافیک می کردند.
برای حل معضل ترافیک در این نقاط، باید مراکز پزشکی به نسبت پراکندگی و نوع دسترسی در نقاط مختلف شهر توزیع شود، شبکه و تجهیزات ما باید آنچنان قوی باشد و پارکینگ هم به قدری زیاد باشد که جوابگوی ترافیک باشد. به علت اینکه اکثر مراجعه کنندگان به اطبا از شهر تبریز نیستند، نمی توان به آنها گفت که ماشین شخصی خود را کنار بگذارند و از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند. این موضوع ما را با یک چالش مواجه می کند و به این فکر هستیم که در منطقه ۳ و منطقه ۸ مکان هایی برای پارکینگ طبقاتی پیش بینی شود تا حداقل بتوانیم با این کار به بخشی از نیازها پاسخ بدهیم.
روزانه ۳ میلیون سفر درون شهری در تبریز / تاثیر رفتارهای کرونایی بر ترافیک
تبریزبیدار: بزرگراه آزادی مخصوصا گلگشت و چهارراه لاله نیز از جمله نقاط پرترافیک تبریز است. برای این محدوده چه راهکاری در نظر دارید؟
وحیدکیا: ما در بحث ترافیک، نگاه نقطه ای نداریم، در شهر تبریز روزانه ۳ میلیون سفر انجام می شود که بخشی از آن با حمل و نقل عمومی و قسمتی با حمل و نقل خصوصی و … انجام می گیرد. در چند سال اخیر، کرونا شرایط خاصی برای رفتارهای مردمی، اجتماعی و معیشتی ایجاد کرده بود؛ حتی به مردم توصیه می شد که از حمل و نقل عمومی استفاده نکنند، بعضی اوقات مجبور به تعطیل ناوگان اتوبوسرانی و خط مترو می شدیم و از مردم می خواستیم که از حمل و نقل خصوصی استفاده کنند که ارتباطات کم شود، بازگشایی مدارس خودش به شمار سفر های درون شهری اضافه می کند یا مشاغلی که در زمان کرونا به صورت دورکاری یا توسط فضای مجازی انجام می شد، با عادی سازی شرایط و همچنین اختلال در اینترنت، مجبور به کار حضوری شدند و در نتیجه رفت و آمد هم زیاد تر شد.
محدودیت شبکه شریانی در تبریز / سهم موثر عوارض زمین، کاربری و عدم رعایت قوانین در ترافیک
طبق برآوردها، از مهر ماه امسال در اکثر کلانشهر ها، سفرها و ترددهای درون شهری ۲۰ الی ۳۰ درصد افزایش داشته است، ما از لحاظ شبکه شریانی در شهر تبریز محدودیت داریم. شبکه های شریانی همان راه های اصلی هستند؛ مثل بلوار آزادی که به عنوان رینک دوم در شهر تبریز مطرح است که جمع کننده و پخش کننده است و دسترسی های محلی را جمع می کند و در نهایت به صورت کریدوری سفرها را انتقال می دهد.
طبق رصدها، اخیرا ۷۹ نقطه شهر تبریز که در آنجا شاهد گره های ترافیکی هستیم شناسایی شده و به دنبال کشف علت های آنها نیز هستیم ولی واقعیت این است که بررسی این علت ها در توان ستاد معاونت نیست و باید از مشاوران هم در این زمینه کمک بگیریم. در بعضی مباحث مانند عوارض زمین، کاربری ها، توقف های دوبله، عدم رعایت قوانین و مقررات توسط رانندگان نیازی به مشاور ندارد ولی عوامل پیچیده مثل کاربری های آموزشی، درمانی، اصلاح هندسی نقاط حادثه خیز و … باید توسط یک مشاور ذی صلاح که در این کار زبده است احصا شود.
پس زدگی ترافیک در پل سنگی
اگر مشاوران این عوامل را بررسی کنند، ما می توانیم آنها را عملیاتی کنیم مثلا در پل سنگی چایکنار، همیشه پس زدگی ترافیک وجود داشت؛ ماشین هایی که از خیابان شهید مناف زاده و سیلاب به سمت چایکنار می آمدند، به صورت عمود وارد چایکنار می شدند. ما در آنجا یکسری اصلاح هندسی انجام دادیم؛ تیرهای برق جابه جا شده و جوب هم اصلاح شد و یکسری جزیره هایی هم ایجاد شدند که ماشین ها از سمت سیلاب و عباسی، با قوس مناسب وارد چایکنار شوند و بدین ترتیب ترافیک آنجا هم به نوعی روان سازی شده است. از ۷۹ نقطه شناسایی شده هم ۳۳ نقطه آن از نظر مناطق حادثه خیز و … بررسی شده و اقداماتی هم در این مناطق انجام دادیم.
در چهارراه لاله زمان بندی چراغ ها و موقعیت آنها را تغییر داده ایم و وضعیت قبلی چهارراه لاله با وضعیت الان فرق کرده و شرایط بهبود یافته است. البته مشکلات به طور کامل برطرف نشده و زمانی این اتفاق می افتد که در رینک بلوار آزادی سقف حمل و نقل عمومی را افزایش دهیم.
عملا شهر تبدیل به پارکینگ خودروها شده / راه اندازی خط BRT میدان آذربایجان تا آخر یوسف آباد و میدان فهمیده
تبریزبیدار: چند خطه شدن مسیر اتوبوس تندرو BRT چقدر می تواند در بار ترافیکی کمک کند؟
وحید کیا: پیشنهاد BRT دوم را در مسیرهای میدان آذربایجان تا آخر یوسف آباد و میدان فهمیده داده ایم، در این مسیرها در هر ساعت نزدیک به ۱۰ هزار نفر مسافر جا به جا می شود؛ پس باید یک سیستم انبوه بر ایجاد شود که امکانات لازم را داشته باشد. این پروژه تایید و تصویب شده و تصمیم این است که در سال آتی BRT این رینک را به طول ۱۸ کیلومتر از میدان آذربایجان تا میدان فهمیده احداث کنیم، ما اگر بخواهیم ترافیک داخل شهر را حل کرده و یا کاهش دهیم، باید به جابه جایی افراد فکر کنیم نه جابجایی ماشین ها.
عملا شهر تبدیل به پارکینگ خودروها شده اند! ما باید سعی کنیم نگرش و سیاست خودمان را طوری تغییر دهیم که بدانیم شهر برای شهروندان است که برای زندگی در این شهر هزینه می دهند، در خیابان هم باید برای مVNL سهمی قائل باشیم که تردد مردم راحت انجام شود.
گفتگو از الهه مهدوی
انتهای پیام/