یکشنبه / ۴ مرداد / ۱۴۰۵ Sunday / 26 July / 2026
×

جلسه دوم سلسله نشست‌های «رد آتش» برای فعالان فضای مجازی آذربایجان شرقی با موضوع تحلیل رسانه های بین المللی از جنگ اخیر به همت نهضت سواد رسانه ای آذربایجان شرقی و با ارایه احمد کارخانه مدرس دانشگاه و کارشناس رسمی دادگستری در حوزه رسانه و خبرنگاری برگزار شد.

رسانه‌های بین المللی درباره جنگ رمضان چه گفتند؟ / از ادبیات تهدیدی تا سرخوردگی تحلیلی
  • اردیبهشت 21, 1405
  • به گزارش تبریزبیدار، احمد کارخانه عصر امروز در دومین نشست سلسله جلسات مجازی «رد آتش» در جمع فعالان فضای مجازی آذربایجان شرقی در تحلیل رسانه‌های بین‌المللی در جنگ اخیر اظهار داشت: خیلی مهم است که بدانیم رسانه های معتبر دنیا، جنگ اخیر را چگونه قاب بندی کردند. بین جنگ‌هایی که داشته‌ایم اولین باری است که این جنگ یک جنبه رسانه‌ای قوی در جهان داشته است.

    کارآمدی ایران در گفتمان سازی جهانی در جنگ رمضان 

    وی افزود: شاید اولین جنگی است که ما در رسانه‌های بین‌الملل گفتمان داشتیم و دلیل آن کارآمدی در جنگ شناختی بود که ثمره سال‌ها تلاش در حوزه نظامی و رسانه بود.

    این مدرس دانشگاه در تشریح تحلیل های رسانه‌ای گفت: روایت رسانه‌های معتبر دنیا در جنگ رمضان از یک الگوی ساده برای پیروزی آمریکا شروع شده و در ادامه به سمت پیچیدگی و فرسایشی شدن بحران و برجسته شدن قدرت بازدارندگی ایران حرکت کرد.

    وی ادامه داد: رسانه‌های عربی و برخی رسانه‌های تحلیلی ترکیه نیز در روایت‌های خود بر خطای محاسباتی آمریکا و ابتکار عمل ایران تاکید داشتند.

    روایت رسانه‌های چینی و روسی: نقطه عطف در نظم جدید جهانی

    کارخانه اضافه کرد: رسانه‌های روسی و چینی نیز این جنگ را فراتر از یک منازعه دو طرفه در منطقه توصیف کرده و آن را نقطه عطف در تحول و نظم جدید جهانی دانسته‌اند و بر افزایش اهمیت تنگه هرمز و آسیب پذیری اقتصاد غرب و منطقه پرداخته‌اند. در تحلیل این رسانه‌ها احتمال از سرگیری مجدد جنگ وجود دارد.

    وی به تحلیل‌های رسانه‌های دشمن اشاره کرده و افزود: رسانه‌های صهیونیستی نیز در تحلیل خود بر شکست راهبردی آمریکا در این جنگ تاکید کرده‌اند.

    تنگه هرمز؛ فصل مشترک تحلیل‌های راهبردی رسانه‌ای جهان

    کارخانه اظهار داشت: در حالت کلی مهم‌ترین محورهای روایت رسانه‌های معتبر جهانی در جنگ رمضان بر دو موضوع هزینه‌های زیاد جنگ برای آمریکا و تاب آوری ایران اشاره داشته و غلبه بحران بر حل و فصل مسایل منطقه‌ای و اهمیت تنگه هرمز را مورد بررسی قرار داده اند.

    تاکید رسانه‌های آمریکایی‌ بر باتلاق راهبردی ترامپ 

    وی با بیان اینکه جنگ رمضان بازتاب‌های گسترده‌ای در رسانه‌های غربی و آمریکایی نیز داشته، گفت: این رسانه‌ها در ابتدا از اطمینان برای پیروزی آمریکا صحبت می‌کردند و در ادامه جنگ به یک واقع‌گرایی میدانی رسیدند. برای مثال رسانه «نیویورک تایمز» در تحلیل‌های خود جنگ اخیر را یک رویداد هزینه بر و ساختار شکن برای آمریکا روایت کرده و از عدم توازن اقتصادی بین تولید پهپادهای ایرانی و رهگیری آنها و همچنین اهمیت تنگه هرمز صحبت کرده است. نیویورک تایمز برخلاف روایت های آمریکایی به تدریج به این جمع بندی رسید که جنگ با ایران می‌تواند برای آمریکا باتلاق راهبردی و اقتصادی باشد.

    وی خاطر نشان کرد: رسانه «سی ان ان» نیز تحول روایی داشته به طوری که این رسانه ابتدا از سناریوهای حداکثری و ادبیات تهدیدآمیز به موضوع جنگ پرداخته بود و سپس به سمت پذیرش آتش بس و محدودیت‌های عملی آمریکا در روایت‌های خود حرکت کرد.

    افول هژمونی آمریکایی در نگاه شبکه‌های عربی

    این کارشناس حوزه رسانه در ادامه به بازتاب‌های جنگ رمضان در رسانه‌های عربی پرداخته و گفت: رسانه‌های عربی روایتی از پیروزی ایران و افول هژمونی آمریکا داشته‌اند. رسانه معتبر «المیادین» در تحلیل خود ترامپ را مردی ضعیف توصیف کرده و از پیروزی ایران در این جنگ بارها صحبت کرده است. المیادین این جنگ را صرفا یک پروژه نظامی ندیده بلکه به آن به عنوان پروژه سیاسی و اقتصادی هم نگاه کرده است و در ناتوانی آمریکا بر کنترل تنگه هرمز تاکید کرده و تنگه هرمز را گره اصلی جنگ اقتصادی یاد کرده است.

    جنگ‌ شخصی ترامپ و تردید در ناتو 

    کارخانه اضافه کرد: رسانه «العربیه» نیز این جنگ را جنگ شخصی ترامپ توصیف کرده و گفته ترامپ بدون اجماع کامل بین متحدان خود، جنگ را شروع کرده و موجب تردید در بین اعضای ناتو شده است.

    تاکید تحلیلگران تُرک بر دیپلماسی برای پایان جنگ

    وی در تحلیل روایت‌های رسانه‌های منطقه به ترکیه اشاره کرده و گفت: رسانه‌های ترکیه‌ای محور اصلی روایت خود را بر ضرورت دیپلماسی و اجتناب از بی‌ثباتی پایه ریزی کرده و جنگ را عامل فرسایشی شدن منطقه توصیف کرده اند‌.

    کارخانه اظهار داشت: رسانه‌های چینی نیز در روایت خود به برجسته کردن بی‌ثباتی ترامپ و ناپایداری آتش بس تاکید دارند و این رسانه‌ها، رویکرد چین را رویکردی معتدل برای حفظ تنگه هرمز در معادلات انرژی عنوان می‌کنند.

    سرخوردگی تحلیلی در رسانه‌های صهیونیسم و دستاوردهای تبلیغی ترامپ 

    وی با تاکید بر اینکه در رسانه‌های اسرائیلی روند تغییر موضع به وضوح دیده می‌شود، افزود: این رسانه‌ها در آغاز جنگ بر حمایت از فشار حداکثری علیه ایران صحبت می‌کردند اما در ادامه ناچار به پذیرش نتایج جنگ شده که با انتظار اولیه آنها فاصله داشت و به سمت سرخوردگی تحلیلی رفتند. برای مثال کانال ۱۴ رژیم صهیونیستی دستاوردهای تبلیغی ترامپ را زیر سوال برد.

    نکات برجسته جنگ: از تنگه هرمز و پهپاد ایرانی تا شکنندگی اقتصادهای منطقه و تصمیمات ناپایدار ترامپ

    وی در ادامه به اصل برجسته سازی رسانه‌ای پرداخته و گفت: در حالت کلی رسانه‌های جهان به جای تمرکز بر کل میدان برخی مسایل جنگ را برجسته کردند و روی کلید واژه‌های خاصی تاکید داشتند. اولین مورد تنگه هرمز، مورد دوم هزینه‌های جنگ، مساله سوم پهپادهای ایرانی، موضوع چهارم برجسته سازی شکنندگی اقتصاد منطقه مثل امارات، کویت و بحرین و نکته بعدی ناپایداری در تصمیم گیری ترامپ بود که در تحلیل ها و روایت های رسانه های جهان برجسته شده بود.

     

    انتهای پیام/

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *