به گزارش تبریز بیدار به نقل از مهد نیوز، دبیرکمیته اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: ریزگردها سلامت مردم را به شدت تهدید خواهد کرد و مشکلاتی مثل سوزش چشم، سرطان ریه، مشکلات پوستی، بیماریهای تنفسی، فشارخون و… را به دنبال دارد؛ به طوریکه شهروندان روستاهای اطراف دریاچه و حتی خود تبریز، به علت استنشاق هوای آغشته به نمک دچار فشارخون بالا شدهاند.
آرمین نوربخش درگفتگویی با اشاره به اینکه براساس تجربیات گذشته در کشور انجام پروژههایی چون احیای دریاچه ارومیه بدون همکاری و مشارکت مردم غیرممکن است، تصریح کرد: احیای دریاچه زمانی محقق میشود که مردم در وهله اول اعتماد کنند و پس ازحساس شدن نسبت به مسأله و آگاهی رفتارشان تغییرکنند. بنابراین همه آحاد جامعه اعم از فعالان اجتماعی، مسئولان دستگاههای اجرایی و همه مردم به ویژه کشاورزان باید برای نجات دریاچه بسیج شوند.
نوربخش با تاکید براینکه توسعه بیرویه و غیر مجازکشاورزی در منطقه آذربایجان غربی یکی از مهمترین عوامل بروز بحران خشکی دریاچه است، افزود: عمده تغییر رفتار برای نجات دریاچه در کشاورزان باید اتفاق بیفتد، زیرا تعدادی از کشاورزان بدون داشتن مجوز اقدام به شق نهرکردن و کشیدن آب رودخانه برای توسعه زمینهای کشاورزی کردند و باعث خشکی آب دریاچه شدند.
وی درادامه با اشاره به بحث چاههای غیرمجاز در آذربایجان شرقی و غربی به عنوان عامل دیگر ایجاد بحران دریاچه ارومیه گفت: حفر چاههای غیرمجاز عاملی است که باعث کاهش آب سفرههای زیرزمینی شده و در نتیجه با توجه به خشکی زمین، رودخانههایی که قراربوده وارد دریاچه ودرآن جاری شود، جذب زمین شده ودرآن فرورفته است.
نوربخش درادامه افزود: تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها، عاملی است که تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد درخشکی دریاچه موثر بوده است و بحثهایی مثل سدسازی که آن هم باهدف توسعه کشاورزی اتفاق میافتد، عامل پراهمیتی درایجاد بحران دریاچه ارومیه است.
دبیر کمیته اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه، در توضیح وظایف اصلی این کمیته گفت: اطلاع رسانی درباره عوامل و پیامدهای خشکی این دریاچه دو وظیفه اصلی است که برعهده کمیته اجتماعی ستاد است؛ به طوریکه مهاجرت۷ میلیون نفر در نتیجه طوفانهای نمکی و بیابانزایی و توسعه تلماسهها و تحت الشعاع قرار گرفتن سلامتی مردم، از جمله پیامدهای خشکی دریاچه است. دریاچه میتوانست بسیاری از بلاها را دفع کند که درصورت خشکی نه تنها امکان دفع بلاها را ندارد؛ بلکه خود تبدیل به یک عامل بلا شده است.
وی با اشاره به اینکه بحث آثار و تبعات خشک شدن دریاچه نیاز به مطالعه دارد، گفت: خشک شدن دریاچه ارومیه مسائل اجتماعی مختلفی مثل ریزگردهای نمکی و شورشدن زمینها را به دنبال دارد که به تبع آن کشاورزی و زندگی مردم را مختل میکند و اظهارنظر در مورد این مسائل احتیاج به مطالعات گسترده دارد.
وی با بیان اینکه هنوز مطالعات دقیقی درمورد بیماریهای ناشی ازخشک شدن دریاچه ارومیه صورت نگرفته و وزارت بهداشت و درمان آماری در این زمینه ارائه نکرده است، گفت: اگرچه مطالعات دقیقی در این باره وجود ندارد، اطلاعاتی به بیرون درز کرده که از بالا رفتن میزان این بیماریها حکایت دارد؛ به طوری که اخیرا گزارشی درمورد اینکه تعداد زیادی از افراد در تبریز دچار سوزش چشم شدهاند، وجود داشت.