به گزارش تبریز بیدار، براساس آمارهای غیررسمی، تعداد بیماران هموفیلی قربانی فرآوردههای خونی آلوده فرانسوی در ایران ۳۰۰ نفر است اما براساس آمار رسمی وزارت بهداشت تا کنون ۱۲۵ نفر از بیماران هموفیلی، مبتلا به هپاتیت و کلیوی در اثر استفاده از فرآوردههای خونی آلوده به ویروس ایدز جان خود را از دست دادهاند.
نتیجه سهلانگاری دولت فرانسه در دوران نخست وزیری «لوران فابیوس» اولین بیمار مبتلا به ایدز در ایران شناسایی شد. پرونده این رسوایی که همچنان بدون دریافت غرامت باز است.
نکته حائز اهمیت در این پرونده همزمان با انتشار خبر آمدن وزیر خارجه فرانسه «لوران فابیوس» به کشورمان در روزهای اخیر است چرا که یادآور رسوایی این شخص در رابطه با ورود خونهای آلوده به برخی کشورها از جمله آلمان غربی، ایتالیا، آرژانتین، عربستان، عراق و ایران است.
از سال ۷۵ پس از آن که دو نفر از کارشناسان فدراسیون جهانی هموفیلی از مرکز پالایش و پژوهش خون ایران بازدید کردند وضع عدم ویروس زدایی محصولات تولید شده توسط این مرکز به صورت جدی مطرح شد و از سال ۷۶ شکایتهای بیماران به صورت کیفری روی کار آمد.
با طرح شکایت در رابطه با محصولات داخلی، پرونده شکایت آلوده شدگان به ایدز که از طریق محصولات وارداتی از فرانسه در سال های ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۳ اتفاق افتاده بود دوباره مطرح و به این شکایت پیوست و رنج نامه پدر دو بیمار هموفیلی که به ویروس ایدز آلوده شده بودند به مقام معظم رهبری، منجر به دستور رسیدگی مقام معظم رهبری به قوه قضائیه شد.
بنابراین پرونده خونهای آلوده با سه بخش ابتلای بیماران از طریق فرآوردهای خونی وارداتی آلوده به ایدز از فرانسه توسط شرکت مریو، فرآورده های خونی آلوده به هپاتیت و خرید تجهیزات دست دوم ویروس زدایی از فرانسه برای راه اندازی پالایشگاه پلاسما به جریان افتاد.
در دوران نخستوزیری فابیوس، خونهای آلوده به ویروسهای خطرناک در فرانسه توزیع شد و انستیتو مریو فرانسه فراورده فاکتورهای انعقاد خونی آلوده به ویروس HIV و هپاتیت را صادر کرد. این فاکتور در کمک به انعقاد خون بیماران مبتلا به هموفیلی مصرف میشود و در نتیجه کوتاهی انستیتوی فرانسوی تعدادی از بیماران هموفیلی کشورهای دریافت کننده به ویروس HIV و بیماری ایدز و هپاتیت مبتلا شدند.
این خونهای آلوده بدون اینکه مراحل آزمایش را طی کنند، به دستور فابیوس وارد بازار شدند و غربالگری این محمولهها هم زمانی صادر شد که دیگر دیر شده بود و در دادگاه به راحتی تبرئه شد.
در حال حاضر نیز حداقل۱۸۰۰ بیمار در کشور شناسایی شدهاند که در اثر مصرف خونهای فرانسوی آلوده به هپاتیت و ایدز مبتلا هستند.
البته مسئولان وزارت بهداشت کشورمان نیز بیکار ننشستند و سازمان انتقال خون ایران نیز در سال ۱۳۸۷ با تشکیل پروندهای نسبت به اعلام شکایت از شرکت فرانسوی مریو اقدام کرد و دفتر حقوقی ریاست جمهوری نیز وارد عمل شد.
با اثبات کوتاهی شرکت فرانسوی در تولید محصول سالم، سایر کشورها نسبت به دریافت غرامت از این شرکت اقدام کرده و توانستند خسارات خود را دریافت کنند.
در این میان و با وجود تلاشهای انجام شده از سوی مسئولان و خانواده قربانیان پرونده، ایران تنها کشوری است که هنوز موفق به دریافت خسارت خود از شرکت مریو نشده است.
براساس آخرین آمار، تاکنون ۱۱۴۴ نفر از بیماران هموفیلی تا سال ۱۳۸۶ غرامت خود را دریافت کرده اند. از سال ۱۳۸۶، ۱۶۰۰ پرونده از هموفیلی ها و تالاسمی ها و دیگر مصرف کنندگان خون و فرآورده های خونی تشکیل شد که تاکنون برای حدود ۸۵۰ فقره رای بدوی صادر و بالغ بر ۶۰۰ رای در دادگاه تجدید نظر تایید و غرامت بالغ بر ۲۰۰ نفر دیگر پرداخت شده یا درحال پرداخت است.
منبع: فارس