به گزارش تبریز بیدار به نقل از تسنیم، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، در کنفرانس خبری مشترک با برت کوئنداس، همتای هلندی، خود گفت: “در شش ماهه اول سال آینده [میلادی] هلند ریاست دورهای اتحاد اروپا را به عهده میگیرد.”
وی ادامه داد: “این دوره یکی از مقاطع مهمی است که با اجرای برجام مسوولیت سنگینی برای اطمینان از اجرای تعهدات متقابل بر عهده اتحادیه اروپا خواهد بود، که هلند مسئولیت آن را برعهده میگیرد.”
وزیر امورخارجه کشورمان گفت: “ایران و هلند دارای روابط بسیار طولانی در زمینههای سیاسی و اقتصادی بوده است و متاسفانه به دلیل شرایط چند سال گذشته تا حد قابل توجهی این روابط کاهش پیدا کرده است که امروز ما این امکان را داریم با عبور از مشکلات گذشته به روابطی که می تواند برای دو کشور مفید باشد، باز گردیم.”
ظریف با بیان این که حوزههای همکاری اقتصادی دو کشور به صورت سنتی در زمینه نفت، گاز و انرژی بوده است، گفت: “در زمینه مدیریت منابع آبی، کشاورزی و سایر موضوعاتی که هلند در آنها پیشرفت قابل توجهی داشته است میتواند برای منافع دو کشور و دو ملت مفید باشد که تهران و آمستردام در این بخشها همکاری خواهند کرد.”
وی افزود: “در حوزه سیاسی ما توافق کردیم تعاملات دو کشور گسترش یابد و همچنین در حوزههای مختلف ازجمله مبارزه با مواد مخدر و حقوق بشر که موضوعات مورد علاقه دو طرف است، ایران و هلند گفت و گو می کنند.”
وزیر امورخارجه ادامه داد: “در مورد موضوعات منطقه ای با توجه به مشکلاتی که جامعه بین المللی با آن مواجه است بحث و تبادل نظر خواهیم داشت.”
وزیر امور خارجه ایران درباره روابط کشورمان با کشورهای اروپایی گفت: “روابط ما با هلند و سایر کشورهای اروپایی روابطی تاریخی است که در برهههایی دچار مشکلات و چالشهایی شده که برخی از آنها به دلیل فشارهای ایالات متحده و تحریمهای فرامرزی غیرقانونی و ناعادلانه این کشور شکل گرفته است.”
ظریف گفت: “مشکل روابط ما با ایالات متحده مشکل عدم اعتمادی است که مردم و دولت جمهوری اسلامی نسبت به رفتار مقامات آمریکایی دارند. متأسفانه آنچه که در ماههای گذشته مخصوصا پس از توافق برجام توسط مقامات ایالات متحده در بحثهای داخلی برای راضی کردن منتقدان داخلی شکل گرفته کمکی به بازگرداندن اعتماد از دست رفته نکرده. ما امیدواریم که در اجرای توافق ایالات متحده با جدیت تعهدات خودش را اجرا کرده و از این مسیر بتواند مقداری از عدم اعتمادی را که در دهههای گذشته ایجاد شده جبران کرده و نوع جدیدی از برخورد را با جمهوری اسلامی ایران اجرا کند.”
وی همچنین گفت: “آمادگی داریم با شرکایمان در اتحادیه اروپا تعامل داشته باشیم. موضوعات منطقه و بین المللی و نیز توسعه اقتصادی زمینه های خوبی برای همکاری فراهم میکنند.”
ظریف در ادامه این کنفرانس خبری در تشریح تأثیرات برجام در اقتصاد کشورمان گفت: “قبل از اجرایی شدن برجام نیز حضور گسترده بنگاه های اقتصادی در ایران آغاز شده است.”
وی با بیان اینکه نتایج برجام باید از دو منظر بررسی شود، گفت: “نخست، از منظر جلوگیری از گستردهتر شدن تحریمها که توافق ژنو آن را عملی کرد…. تحریمها همه غیرقانونی و ظالمانه بودند اما در هر حال مسیری رو به افزایشی را طی چهار سال گذشته از سال ۹۰ طی کردند و این مسیر در سال ۹۲ متوقف شد.”
“از این هم بعد از اجرایی شدن توافق باید آمادگی این موضوع را داشته باشیم که آثار مثبت خود را به تدریج نشان دهد.”
ظریف تصریح کرد: “نکتهای که جامعه جهانی بالاخص اعضای اتحادیه اروپا باید به آن توجه داشته باشند این است که اجراء کردن درست توافق بهترین ضمانت برای جدی بودن و ادامه حیات توافق است. این توافق را باید به مانند یک دستاورد سیاسی نگاه کنند نه یک معامله. اگر به عنوان یک دستاورد دیپلماسی به آن نگاه شود آنگاه همه تلاشها برای این خواهد بود که با اقدامات مثبت، جدی و رو به جلو تلاش شود که زمینه برای اجرای این توافق و تبدیل شدن آن به نمونهای برای رفتار آتی سایر کشورها فراهم شود.”
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین تاکید کرد: “این توافق باید به عنوان یک پیروزی دیپلماتیک در نظر گرفته شود نه معامله.”
برت کوئنداس، وزیر خارجه هلند، نیز در این کنفرانس خبری گفت: “روابط سیاسی و همچنین تاریخ مشترک طولانی از مناسبات و همکاری را میان دو کشور داشتهایم.”
وزیر خارجه هلند افزود: “این سفر جهت افزایش روابط فرهنگی سیاسی و اقتصادی میان دو کشور و ملت صورت گرفته است. از طرف دولت هلند دستیابی به توافق هسته ای را تبریک میگویم. ما باید این توافق را اجرایی کنیم و ریاست اتحادیه اروپایی در شش ماهه اول سال بعد میتواند بسیار مهم باشد و اولویتهایی را برای دولت هلند بوجود خواهد آورد.”
کوئنداس همچنین از سرمایهگذاری در حوزه راستیآزمایی برنامه هستهای ایران و سنجش آن خبر داد.
کوئنداس افزود: “به دنبال سیاست چند جانبه و مشارکت هستیم. امروز صبح در این خصوص صحبتهای بسیار خوبی داشتیم. وزرای انرژی و کشاورزی ایران سفرهایی به هلند داشتند و به دنبال تعمیق روابط در حوزه های اقتصادی کشاورزی و فرهنگی هستیم.”
وی گفت: “در خصوص مساله مهاجرت و اوضاع سختی که در منطقه وجود دارد در جهت دستیابی به صلح و ثبات گفتگو خواهیم کرد.”
وزیر خارجه هلند گفت که در هفته آتی در سازمان ملل به دلیل نقشی که ایران در ثبات و دستیابی به صلح در کشورهایی چون لبنان، سوریه و یمن داشته قدردانی خواهد شد.
وزیر خارجه هلند در بخش دیگری از سخنانش گفت: “روابط میان اتحادیه اروپایی و ایران پس از توافق به نظر من بر پایه مشارکت خواهد بود.” وی تلاش در جهت اجرای تفاهم هستهای، اعتمادسازی و رفع تحریمها را دو عامل مهم در این راستا ارزیابی کرد.
“نهایت تلاشمان را انجام خواهیم داد تا این امر منجر به مشارکت بیشتر میان کشورها شود. نگاه مثبتی به روابط ایران و هلند دارم.”